Renault Zoe 2017

De Renault Zoe zag het levenslicht in 2012. Samen met de Renault Twizy en de Renault Kangoo is de Zoe onderdeel van het Z.E. initiatief van Renault. Maak kennis met de Renault Zoe 2017.

De Renault Zoe werd in 2012 uitgevoerd met een 22kWh batterij. Deze is goed voor zo’n 150 km elektrisch rijplezier. In 2015 volgde een upgrade en werd een bereik genoteerd van 240 km.

Op de Autosalon in Parijs onthulde Renault de nieuwe Zoe met een batterij capaciteit van 41kWh. Hiermee is een theoretisch bereik mogelijk van maar liefst 400km. In de praktijk zul je er zo’n 300km ver mee komen en dat is een noemenswaardige upgrade.

Renault heeft inmiddels al 100.000 exemplaren van de Zoe verkocht. In de nog jonge markt voor elektrische auto’s is dat een grote prestatie.

Lees hier de Renault Zoe Entry specificaties

DESIGN RENAULT ZOE

Behalve een upgrade van de batterij en nieuwe infotainment apps, veranderd er verder niet veel. Zowel van binnen als van buiten blijft de Zoe zoals hij is. De hatchback met ronde bumpers toont exact hetzelfde als het in 2012 geïntroduceerde model.

 

De slanke koplampen die deels naar de zijkant van de auto uitwijken, het grote herkenbare embleem en de LED dagrijlampen met hun herkenbare boomerang vormen zijn nog immer aanwezig.

Ook achter heeft de Zoe nog steeds de fraaie dikke bumpers, de ruitvormige achterlichten en de korte dakspoiler.

Interieur Renault Zoe

Van binnen vind je een fraai afgewerkt interieur. Met in het midden het grote infotainment scherm en knoppen om het binnenklimaat te regelen.

Standaard wordt de Renault Zoe geleverd met een 80-watt 4 speaker systeem. Het geïntegreerde navigatiesysteem van TomTom, een USB poort, Bluetooth, cruise control en een in hoogte én diepte te verstellen stuurwiel behoren eveneens tot de standaarduitrusting.
De duurdere uitvoeringen krijgen daarnaast een met leder bekleed stuurwiel, 140 watt stereo en stoffering in meer uitgesproken kleuren.

Handige Z.E. app

Met de Z.E. app kun je een vooringestelde route doorsturen naar het navigatiesysteem. Eenmaal in de auto kun je dan direct vertrekken naar de ingestelde bestemming. Daar aangekomen pakt de app het weer over en begeleid je indien nodig ook met de te voet af te leggen route. De app geeft tevens aan waar je de auto hebt geparkeerd en hoe je daar het snelst kunt komen.
De app geeft je informatie over de batterij, hoelang er nog geladen moet worden en de nog beschikbare actieradius.
Als laatste kun je de app ook gebruiken om de auto op afstand voor te laten verwarmen of af te koelen.

 

Techniek en prestaties Renault Zoe

De nieuwe 41 kWh batterij is de grootste verandering van de nieuwe Zoe. De capaciteit is een flinke vooruitgang ten opzichte van de 22 kWh batterij.. Daarmee hoopt Renault ook direct een veel groter publiek aan te spreken.
Het aandrijfsysteem als geheel gaat ook efficiënter met de beschikbare energie om. Zo is uiteindelijk het bereik van de auto verdubbeld ten opzichte van het vorige model.

Zoals gezegd heeft de Zoe met deze batterij een actieradius van 300 reële kilometers. Ruim voldoende voor fors woon/werk verkeer. Zelfs voor korte vakanties kun je de Zoe nu prima inzetten. Wanneer je dit vergelijkt met de zwaarste uitvoering van de nieuwe Nissan Leaf, die 30 kWh aan stroom meeneemt een daarmee tot 180 ver komt, en je beseft wat een afstand Renault heeft gemaakt t.o.v. zijn concurrent. Totdat de Opel Ampera-e wordt gelanceerd biedt de Renault Zoe nu dus het grootste bereik binnen dit segment.

De nieuwe Z.E. 40 batterij zelf heeft een flinke update ondergaan. Samen met LG heeft Renault de energiedichtheid van de lithium-ion batterij flink weten te verhogen. Door het verbeteren van de chemische processen in de batterij is men er in geslaagd om de capaciteit bijna te verdubbelen, zonder dat de batterij zelf groter en zwaarder is geworden.
Een ander voordeel van deze ontwikkeling is dat de maximale laadtijd niet is toegenomen. Het laden van de 41 kWh batterij neemt dus net zoveel tijd in beslag als de “oude” 22 kWh versie. Snel even 100 km bijladen aan een publieke laadpaal vergt nog maar 30 minuten.

Deze laadpalen zijn overigens snel gevonden met de Z.E. Trip en Z.E. Pass diensten. Met de Trip weet je precies waar je de laadpalen kunt vinden en met de pas krijg je direct toegang tot een beschikbare paal.

Aanschaf en onderhoud Renault Zoe

De nieuwe prijzen van de Zoe beginnen bij €22.180 euro. Dit is dan zonder het gebruik van de batterij. Renault verhuurt deze voor zo’n €80 per maand (bij 10-15.000 km per jaar). Renault blijft dan ook verantwoordelijk voor het functioneren van het geheel. Een prettige gedachte voor mensen die nog steeds de (onterecht gebleken) vrees hebben dat de batterij het snel begeeft. Wil je liever geen batterij huren, dan kun je deze ook bij de auto aanschaffen. Tel hiervoor zo’n €6000 – €7000 bij de prijs van de auto.

Zoals bij elke elektrische auto zijn de kosten voor onderhoud te verwaarlozen. Reken op zo’n €80 euro per jaar. Dit zijn voornamelijk kosten voor inspectie van de auto, want verder valt er niets te sleutelen.

Conclusie over de Renault Zoe 2017

De Renault Zoe kent geen wijzigingen in design of overige functies ten opzichte van het 2012 model. De batterij upgrade kent echter zoveel nieuwe eigenschappen, dat je best over een andere auto kunt spreken. Met name de bruikbaarheid is enorm verbeterd. De Renault Zoe Z.E. 40 laad sneller en brengt je verder. Twee belangrijke zaken die de komende jaren voor elke elektrische auto nog als belangrijke troef gelden om kopers over de streep te trekken.

Het uiterlijk van de Zoe is nog steeds zeer modern en fris. Dit alles maakt de Renault Zoe nu een geduchte concurrent voor de Nissan Leaf.

In 2017 zal ook de Opel Ampera-e uitkomen. Deze volledig elektrische Opel heeft een nog grotere praktische range van 380 km. De verwachting is dat 2017 sowieso wat nieuwe modellen mag verwelkomen die de concurrentie in dit segment nu zullen aangaan. Het wordt een goed jaar voor de elektrische auto en Renault heeft met de Zoe Z.E. 40 hier in ieder geval een hele mooie start mee gemaakt.