De vernieuwde Nissan Leaf 2016

De Nissan Leaf was een van de eerste volledig elektrische auto’s die een massa markt kon openen. Nog steeds is de Leaf in Nederland de op één na (Tesla staat op de eerste plek) best verkopende elektrische auto’s.

De Nissan Leaf met 24 kWh is prima geschikt voor dagelijks stadsverkeer en woon/werk verkeer, mits je niet te ver bent gestationeerd. Met name in de winter is het bereik in mijn ervaring niet voldoende om relaxed wat langere ritten te maken zonder dat je onderweg moet opladen. Met de airconditioning op de verwarmingsstand is de 24 kWh accu dan toch echt na 100 km leeg.

Voor het overgrote deel van de ritten is deze versie echter prima geschikt. De accu zelf is ook gevoelig voor temperatuur en presteert het best bij een graadje of 20. De accu hoef zichzelf dan niet te verwarmen of af te koelen en de chemische processen in de accu werken dan optimaal. Ook levert de accu dan het meeste vermogen. Een praktijk bereik van 150 km is dan bij een licht voetje realistisch.

 

Bereik met 25% toegenomen

Onder druk van de snel toenemende concurrentie en om het bereik van niet alleen de auto maar ook van potentiële kopers te vergroten komt Nissan nu met een 30 kWh versie van de Leaf. Deze heeft een theoretisch bereik van 250 km, wat in de praktijk op zo’n 150 – 200 zal uitkomen. De beschikbare bagage ruimte is daarbij gelijkgebleven aangezien het accupakket niet groter is geworden in omvang. Dit zou wel eens veel mensen over de streep kunnen trekken.

Rijeigenschappen Nissan Leaf 2016

Behalve het iets toegenomen gewicht, indien gekozen wordt voor de accu met 30 kWh capaciteit, is er niet veel veranderd aan deze Nissan. Het onderstel is exact hetzelfde als de vorige generatie.

Hier is dan ook niets mis mee. De Nissan Leaf is een uiterst comfortabele auto om in te rijden. Vlot, stil en eenvoudig te bedienen. De elektrische motor is onhoorbaar en ook het geluid van banden en wind dringt amper door tot het interieur. Ook piepjes en kraakjes ontbreken wat past bij de uitstekende kwaliteit van deze auto.

Bij 90 km/h is de geluidsdruk 62,3 db en bij 105 km/h nog steeds maar 66,6 dB. Dit zijn uitstekende waarden voor een auto in deze klasse en draagt in grote mate bij aan het relaxed rijden. Gek genoeg nodigt een stille auto juist uit tot rustig rijgedrag wat natuurlijk gunstig is voor het bereik, je gemoedstoestand, bekeuringen, banden enz.

Flink gewicht

De huidige elektrische auto’s zijn door de beschikbare accu techniek nog niet echt licht te noemen. Met zo’n 1525 kg schoon aan de haak is de Nissan Leaf geen lichtgewicht. Hier merk je tijdens het rijden gelukkig vrijwel niets van. Het is geen auto om haakse bochten mee te maken maar eerder een comfortabele en moderne reisauto.

 

Rijden in de Nissan Leaf

In een elektrische auto ben je al snel geneigd de stoplicht sprintjes winnend te willen afsluiten. Meestal lukt dit dan ook, tot verbazing van menig 2.0+ liter benzine auto bestuurder. Met name de eerste 100 meters gaan zeer rap.

Toch is dit niet aan te bevelen. De accu zal zo een stuk sneller leeg raken. Het rijden met een elektrische auto heeft zeer veel voordelen maar het bereik is, zeker bij de middenklassers, toch iets om regelmatig mee bezig te zijn. Relax dus.
Gelukkig heeft de Nissan Leaf ook een ECO knop. Hiermee wordt het maximale vermogen afgeknepen en wordt extra energie teruggewonnen bij het afremmen of loslaten van het elektropedaal. Het is mij overigens een raadsel waarom dit niet standaard maximaal gebeurd of permanent in te stellen is in alle standen zoals bij de Tesla wel het geval is. Dit bespaard niet alleen een hoop energie maar ook remblokken.

Conclusie rijgedrag Nissan Leaf

Al met al is de Nissan Leaf een hele fijne auto om in te rijden. En met het toegenomen vermogen van de accu is ook op dat vlak meer rust verkregen.

 

Het interieur van de Nissan Leaf 2016

Het interieur van de Leaf is prima in orde. Geen hoogstandje van design maar wel zeer degelijk en praktisch. Zoals het een goede Japanse auto betaamt is ook de Nissan van de laatste snufjes voorzien.

Wat dacht je van 4! camera’s. Dit biedt de mogelijkheid om een bovenaanzicht van de auto te maken waarbij je exact kunt zien wat zich aan alle kanten van de auto bevind. Uiteraard bezit de Leaf ook een achteruitkijk camera en indien gewenst de nodige parkeersensoren.

 

Handig touchscreen

Zowel de radio als het geïntegreerde navigatiesysteem kunnen vanaf het aanraakscherm worden bediend. Op dit scherm kun je ook een overzicht van de laadpalen in de buurt oproepen. Zo hoef je nooit lang te zoeken naar een mogelijkheid om je auto op te laden.

 

Bagage ruimte Nissan Leaf 2016

Zoals gezegd is de hogere capaciteit niet in omvang toegenomen. Deze is nog steeds netjes weggewerkt onder de achterbank waardoor een redelijke bagage ruimte overblijft.
Deze achterbank biedt net als de bestuurdersstoelen een uitstekende zit. Of je nu voor de stoffen – of de kunstlederen bekleding kiest, je bent gegarandeerd van een heerlijke zit met prima ondersteuning en voldoende beenruimte.

 

Comfort pack aanbevolen

Indien je portemonnee het kan hebben zou ik zeker kiezen voor het comfort pack van de Nissan Leaf. Deze uitbreiding a €330 euro biedt verwarmbare stuurwiel, verwarmbare stoelen en verwarmbare acheruitkijk spiegels. Dit is niet alleen veiliger maar vooral een verwarmde stoel en stuurwiel biedt veel comfort. Bovendien nodigt het minder uit het interieur op te stoken waardoor je veel energie kunt besparen en met name in de winter, als het bereik toch wat beperkter is, de gevreesde range anxiety wat kunt uitstellen.

 

Technische specificaties

van 0 - 100 km/h

Verbruik kWh per 100 km

Praktijk bereik 24 kWh

Praktijk bereik 30 kWh

Aanschaf en onderhoud

 

Prijs vanaf Euro's

%

Bijtelling 2017

Leaseprijs vanaf

Aantal personen

Rij impressies en tests