Volkswagen Golf GTE plug-in hybride 2017

De Volkswagen Golf GTE is een premium middenklasser. Volkswagen wil met de GTE (Gran Turismo Electric) onder andere dieselrijders verleiden om over te stappen naar deze plug-in hybride. Nu de diesel in steeds meer Europese landen en Carrus non grata wordt, zullen autofabrikanten met nieuwe modellen en technieken moeten komen.
Wil je sowieso van je diesel af, of het nu een Volkswagen is of niet, dan zou de GTE wel eens een uitstekend alternatief kunnen zijn.

Techniek en prestaties Volkswagen Golf GTE

De Volkswagen Golf GTE heeft een 1.4 liter TSI motor en een elektromotor die wordt gevoed door een lithium-ion batterij. Deze batterij heeft een opslagcapaciteit van 8.8 kWh. De elektromotor brengt je in de praktijk zo’n 35-40 km ver. Wanneer de auto consequent wordt opgeladen blijkt dit voor dagelijks gebruik voor veel automobilisten al voldoende. Voor de zakelijke rijden zal dit niet altijd genoeg zijn.
De Volkswagen Golf GTE is een plug-in hybride. Je kunt hem dus opladen met een stekker. Dit kan een gewone stroomaansluiting zijn of een wat krachtiger 6,6 kWh aansluiting die je meestal in een laadpaal vind.
Tot boven de 100 km/u kun je volledig elektrisch rijden. Dit houdt de auto zoals gezegd dan zo’n 35 km vol. Voor de langere ritten kan de auto teruggevallen op de 1.4TSI motor. Deze zorgt er ook voor dat de batterij tijdens het rijden weer wordt geladen. Ook het regeneratieve remsysteem werkt hier aan mee.
Gecombineerd is een verbruik van 1:28 a 1:32 best reël mist je consequent de auto oplaad. Maar dat gezegd hebbende, alles hang natuurlijk helemaal af van rijstijl, rijstand en gereden afstanden. De auto leent zich er in ieder geval voor om zuinig te rijden.

Rijgedrag Golf GTE

De wegligging van de GTE is ondanks het extra gewicht niet merkbaar anders. Comfortabel met een sportieve inslag.>
De Golf wordt voortgedreven door twee motoren. Hierdoor reageert de auto beter in verschillende rijomstandigheden dan met een enkel type aandrijfbron. De elektromotor geeft de auto een verbeterde acceleratie en ook de tussensprints worden goed ondersteunt door de elektromotor.

Perfect schakelen in de Golf GTE

De 1.4TSI motor levert 148pk er drijft daarmee de voorwielen aan. De elektromotor voegt daar nog eens 101pk aan toe. Het gecombineerde vermogen komt op 204pk met een koppel van 258Nm. Dit koppel is gelijk aan dat in de GTI uitvoering. Aangevoerd door de 7-traps DSG automaat staat de Volkswagen Golf GTE garant voor een hele fijne acceleratie van 0 – 100 km/h in 7,6 seconden in de GTE modus. Dit ondanks het niet geringe gewicht van 1.599 kg waar de batterij zo’n 120 kg aan bijdraagt. Tussentijds accelereren gaat erg vlot in deze GTE en dat draagt bij aan het plezierige rijgedrag.
Beide motoren werken zeer goed samen. De overgang van volledig elektrisch naar volledig fossiel of een combinatie van beiden is nauwelijks merkbaar.

Gevoel met de weg

Het sturen gaat eveneens prettig. De boel is flink bekrachtigd maar je behoudt toch een goed gevoel met de weg. De vering is redelijk strak maar niet te sportief. Dat is fijn, want als zakelijk rijder wil je niet elke lange rit afsluiten met een bezoek aan de giropractor.
De Volkswagen Golf GTE produceert al met al mooie cijfers die de relatief dure aanschaf prijs wellicht wat compenseren. Je bent toch al snel zo’n €40.000 a € 45.000 lichter wanneer je niet al te veel opties aankruist. Vanaf 2017 valt ook deze plug-in hybride Golf GTE in de 22% bijtelling schaal. De GTE levert dezelfde of zelfs betere prestaties als de GTD uitvoering. Gekoppeld aan een veel lagere uitstoot, – verbruik en – bijtelling, is de som snel gemaakt.

Design en interieur

De Golf GTE is een variant op de gewone Golf. En daar is natuurlijk helemaal niets mis mee. De GTE is, zoals het een Golf betaamt, zeer degelijk gebouwd en keurig afgewerkt. Qua vormgeving heeft Volkswagen deze Golf tussen de (op dit moment niet leverbare-) Golf-e en de Golf GTI geplaatst.
Je herkent de GTE aan de blauwe accenten. Badges, de bies op de neus en zelfs de remklauwen zijn “zuinig” blauw. Het meest kenmerkende tintje is de C-vormige LED dagrijverlichting.
De Golf GTE ligt wat lager, 10 mm, op de weg dan de gemiddelde golf. Alle verlichting bestaat uit LED lampen. Binnen in de auto vind je ook weer deze blauwe accenten terug die horen bij het zuinige imago van deze auto. Ook hier prima verlichting.

Voorverwarmen vraagt wat geduld
Dat je de auto ook kunt voorverwarmen terwijl hij nog aan de stekker “hangt” is prettig. Het scheelt in de wintermaanden al snel zo’n 10 km actieradius en het is sowieso natuurlijk fijn om in een voorverwarmde auto te stappen. Je moet hier wel ruim van te voren mee beginnen want het opwarmen gaat traag.

Bagageruimte beperkt
De carrosserie van de Volkswagen Golf GTE is gelijk aan die van de andere modellen. Dit maakt dat de batterij altijd op een ongelukkige plek terecht komt. In dit geval onder de achterbank. De tank is onder de bagageruimte geplaatst en die verlies zo’n 108 liter ten opzicht van niet hybride modellen. Zit je eenmaal lekker in de auto, dan heb je net zoveel ruimte als in elke andere Golf.

Interieur goed op orde
De stoelen zitten uitstekend. Het stuur is sportief en ligt goed in de hand. Je zou denken dat je in een GTI bent beland ware het niet voor die blauwe reminders.
Het instrumentarium is ook tip-top in orde. De GTE kent uiteraard wel een aantal bijzondere klokken. Zo is er een vermogensmeter om het gebruik en de staat van de batterij te kunnen monitoren. De overige informatie over de specifieke aandrijflijn van een plug-in hybride kun je netjes aflezen vanaf het multimedia scherm.
De afwerking is zoals gezegd uitstekend. Alles ziet er zeer verzorgd uit en de gebruikte materialen zijn van hoge kwaliteit. Standaard komt de Golf GTE ook met een leuke bagage aan veiligheidsopties en technische snufjes. Het audiosysteem heeft 8 prima speakers en de mogelijkheid tot integratie met je smartphone. Een navigatie systeem is eveneens standaard als onderdeel van het Multimediasysteem.
Volkswagen was met de Golf GTE dan wel niet de eerste plug-in hybride op deze markt, ze hebben zeker een heel degelijk product afgeleverd.

Rij impressie en test