Volvo zet in op elektrisch rijden

Volvo heeft al in 2015 aangegeven de hele lijn van haar auto te willen elektrificeren. Toen werd het plan gelanceerd voor een nieuw EV platform voor 2019. Daarna is het vrij stil gebleven. Volvo’s elektrische auto komt er nu dan echt aan.

Deze week bevestigde Volvo echter op SAE 2017 Hybrid and Electric Vehicle Technologies Symposium in San Diego nogmaals de komst van de eerste volledig elektrische Volvo in 2019. Het platform waarop deze auto wordt gebouwd kan batterij packs tot 100kWh aan.

Inmiddels heeft Volvo drie plug-in elektrische auto’s op de markt waarvan de XC90 de nieuwste is. Voor 2018 staat een nieuwe PHEV op stapel.

Mat Anderson, de Senior Director Elektrische aandrijf systemen van Volvo, schreef op het symposium:

“Om op een kosteneffectieve manier een reeks van elektrische auto’s met verschillende eigenschappen te kunnen bouwen, ontwikkeld Volvo een Modulair Elektrificatie Platform (MEP). Een set van modulaire bouwblokken voor elektrificatie wat Volvo in staat stelt voertuigen te bouwen met tussen 100 kWh en 450 kWh vermogen en een batterij tot 100 kWh.”

Een batterij van 100 kWh levert een bereik van zo’n 480 kilometer op (praktijk ong. 350-380) afhankelijk van de efficiency van het voertuig. Een 100 kWh batterij wordt nu alleen nog in de high-end modellen Tesla Model S en Tesla Model X geleverd. In de meeste gevallen zal een kleinere batterij volstaan voor dagelijks gebruik. Zeker nu door de industrie flink wordt ingezet op (veel) snellere laders zal bereik van een batterij steeds minder een issue worden.

Het is nog niet duidelijk welk model als eerste wordt uitgebracht. Eerder onthulde Volvo de Concept 40.1 (een SUV) en de 40.2 (sedan uitvoering).