Volvo XC40 concept 40.1 front

Volvo 40.2 concept

Volvo XC40 concept

Volvo heeft onlangs een tweetal Volvo XC40 concept modellen laten zien, gebouwd op het platform van Volvo’s eerste volledig elektrische auto. De elektrische Volvo’s gaan vanaf 2019 in productie. Als eerste zal in 2018 de Volvo XC40 van de band rollen.

 

Volvo 40.1 concept zijkant

Volvo 40.1 concept

 

Volvo XC40 concept op basis van nieuw CMA platform

Volvo heeft twee modellen laten zien gebaseerd op het CMA platform (Compact Modulaire Architectuur) voor kleinere auto’s en het SPA (Schaalbaar Product Architectuur) wat zal worden gebruikt voor de grotere modellen.

Binnen een aantal jaar zal vrijwel elk productie model van Volvo op deze twee platformen zijn gebaseerd. Beide platformen zijn ontwikkeld voor een volledig elektrische aandrijflijn. Hiermee zet ook Volvo nu dus een grote stap richting de productie van volledig elektrische auto’s.

Volvo 40.2 sedan concept achterkant

Volvo 40.2 sedan

 Twee elektrische Volvo’s en hybriden met een drie cilinder Turbo vanaf 2018

Volvo had al eerder aangekondigd dat het een volledig elektrische auto in de verkoop zou hebben vanaf 2019. Nu worden het er dus twee. De eerste wordt gebouwd op het CMA platform en zal in mogelijk twee verschijningsvormen op de markt komen.

De CX40 kan zowel als volledig elektrische auto als in een “Twin Engine” uitvoering. De laatste is een plug-in hybride. Na de introductie van de CX40 zullen vanaf begin 2018 ook de S40 en V40 volgen.

De kleinere modellen krijgen een T5 versie met een turbo aangedreven drie cilinder motor en een 7-versnellingsbak en een diesel variant met vier cilinders. De batterij maakt gebruik van het inmiddels bekende lithium-ion. De auto’s zullen in zowel voorwiel – als vierwiel aangedreven versies verkrijgbaar zijn.

 

Grotere Volvo’s straks ook op nieuw platform

Het tweede model zal vanuit het SPA platform worden gebaseerd op de huidige XC90 SUV, S90 sedan en V90 Wagon. Tot slot zullen ook de V60, S60 en de Volvo XC60 crossover een redesign ondergaan en tevens de omschakeling maken naar het SPA platform. Volvo hoopt tot 2025 maar liefst 1.000.000 plug-in hybride en elektrische auto’s te verkopen waarvan 10% volledig elektrisch vanaf 2020. Op dit moment biedt Volvo al een plug-in hybride T8 “Twin Engine” aandrijflijn aan in de XC90 en zal dit ook doen voor de S90 en V90 zodra deze op de markt komen.