BMW zal in 2021 een volledig elektrische versie van de BMW 7-Serie op de markt brengen.
Het model zal vooraf gegaan worden door een concept auto genaamd BMW iNext en is de volgende toevoeging op de steeds uitgebreider wordende reeks BMW “i” versies van plug-in hybrides.

Het BMW iNext initiatief wordt door analisten gezien als de reactie van BMW op het succes van Tesla Motors. Ook de opkomende concurrentie op de markt van volledig elektrische auto’s door Audi en Mercedes-Benz speelt een belangrijke rol.

De komst van het volledig elektrische vlaggenschip van BMW werd door BMW CEO Harald Kruger bevestigd tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering aldus Bloomberg.
BMW iNext klaar voor de toekomst

De iNext zal worden voorzien van een lichtgewicht ontwerp, digitale connectiviteit en de mogelijkheid de auto zelf te laten rijden. Ook het interieur zal worden verbeterd.

Op hetzelfde moment bevestigde de CEO ook door velen verwachtte i8 convertible die in 2018 zal worden gelanceerd.

Er kwam echter geen bevestiging van de eveneens geanticipeerde BMW i5, een volledig elektrische crossover (met optionele range extender) waarvan wordt verwacht dat deze in 2017 zal debuteren waarna hij in 2018 in productie zal gaan om in 2019 op de markt te verschijnen.

De BMW i5 zal niet alleen de “i” serie lijn versterken en levend houden, maar ook het gat opvullen wat nu is ontstaan tussen de redelijk alledaagse BMW i3 en de exclusieve BMW i8 coupe en straks dus het iNext vlaggenschip, de volledig elektrische BMW 7-serie sedan.

Wanneer de iNext sedan in 2021 wordt gelanceerd, zijn er precies 8 jaren verstreken sinds de introductie van de BMW i3, de eerste uit de reeks BMW “i” series van (semi-) elektrische voertuigen.

De “i” aanduiding geeft aan dat voor de iNext gebruik zal worden gemaakt van een met glasvezel versterkte plastic carrosserie zoals in de i3 en i8. Hoewel BMW dit materiaal tot nu toe alleen de i3 en i8  heeft gebruikt, wordt ook de huidige 7-serie op sommige punten versterkt met dit lichte en zeer sterke materiaal.

BMW iNext concept

BMW moet een inhaalslag maken

BMW voelt de druk om een inhaalslag te maken op haar Duitse concurrenten Audi en Mercedes-Benz die beiden een volledig elektrische luxe auto hebben gepland vóór de introductie van de iNext.

Audi zal een elektrische SUV op basis van het Audi e-Tron Quattro concept uit 2015 lanceren in 2018 onder de naam Audi Q6 e-tron.

Mercedes werkt volgens de laatste berichten aan een platform op basis waarvan meerdere volledige elektrische modellen kunnen worden geproduceerd en waarvan de eerste modellen als in 2018 of 2019 van de band moeten rollen.

Porsche zal een productie versie van haar Mission E sedan concept lanceren tegen het einde van 2020.

Volkswagen zal volgens verwachting haar Pheaton luxe sedan in 2020 vervangen door een volledig elektrische variant, eveneens in 2020.

Kortom, voldoende ontwikkelingen bij de grote jongens.