Tesla Model 3 bestellingen naar ongekende hoogte

Ooit zul je aan dit moment terugdenken als een historische verandering in de autoindustrie. Waarom? Binnen 24 uur na de introductie van de nieuwe laag geprijsde Tesla Model 3 heeft Tesla het grootste aantal bestellingen ooit gehad. Deze bestellingen komen niet van dealers, maar van consumenten.

 

In de rij voor een Tesla Model 3

Elon Musk maakte bekend dat Tesla binnen 24 uur maar liefst 253.000 betaalde Tesla Model 3 bestellingen heeft ontvangen. Deze reserveringen gaan gepaard met een aanbetaling van €1.000 dus dit zijn geen impuls acties van overenthousiaste auto fans. Musk had nog maar even getweet dat het verstandig was snel een order te plaatsen omdat de wachttijd zeer snel groeit. De reserveringen ware online te plaatsen en in de Tesla winkels.  Waar herkennen we dit soort plaatjes van?

Tesla model 3 bestellingen

Autoindustrie valt van zijn stoel

De vraag naar de Tesla Model 3 heeft zelfs de meest doorgewinterde autojournalist verrast. Het is duidelijk dat de tijden snel gaan veranderen voor de autoindustrie. Dit is een Apple smartphone moment en als de huidige automakers niet snel aanhaken zullen zij flinke problemen tegemoet kunnen zien.

Wanneer binnen 24 uur meer elektrische auto’s worden besteld dan de totale plug-in hybride productie van 2015 bij elkaar kunnen we spreken van een historische verschuiving. De elektrische auto is hiermee aan een definitieve opmars begonnen en de verwachting is dat deze wake-up call de transitie bij de “fossiele autoindustrie” in een hogere versnelling zal zetten.

 

Subsidie helpt Tesla ook een handje

In de Verenigde Staten geldt nog een subsidie van $7.500 op een volledig elektrische auto. Deze subsidie wordt stop gezet zodra een fabrikant meer dan 200.000 volledig elektrische auto’s heeft verkocht. Dit zal het aantal Tesla Model 3 bestellingen mogelijk nog extra hebben versneld.

 

Productie capaciteit Tesla op 500.000 per jaar

Tesla mikt erop om over twee jaar zo’n 500.000 auto’s per jaar te kunnen bouwen in haar eigen productie faciliteiten. Dit is inclusief de Model S en Model X. Op dit moment is de giga fabriek, waar Tesla zelf de batterijen produceert (ook voor andere merken overigens), al zo goed als operationeel. Musk had al eerder aangegeven dat er snel behoefte zou ontstaan aan meer van dit soort enorme productie faciliteiten voor batterijen (alleen de Boeing vliegtuig hallen schijnen groter te zijn) en hij lijkt hierin snel gelijk te krijgen.

Overigens maakte Musk twitterde Elon Musk vandaag ook dat hij de planning rondom de productie wellicht gaat aanpassen aan de enorme vraag die er nu is ontstaan.

 

Gemiddelde prijs van de Model 3

Tesla verwacht dat de gemiddelde verkoopprijs op zo’n €42.000 zal liggen. Het basis model, die een range heeft van minimaal 335 km (in de praktijk zo’n 225 km), zal door vele kopers worden volgestopt met allerlei extra’s, waaronder een grotere batterij. Het basis model kent al een ruime uitrusting en een snelle acceleratie van 0-100 onder de 6 seconden. Tevens behoort autopilot tot de standaard uitrusting. Ook het grote glazen dak hoort bij het standaard model. Ongetwijfeld zullen er zaken als grotere velgen, lederen bekleding, betere audio, winter pakketten enz. worden aangeboden die de prijs kunnen opstuwen tot wel €60.000. Maar voor wie wil genieten van een pure elektrische auto zal de Model 3 een uitstekende instapper zijn. Zeker wanneer de operationele kosten worden meegewogen, is de Tesla straks voor velen bereikbaar.

Tesla aandelen kopen?

Nee, dat zou ik niet adviseren. Met een koers/winst verhouding van rond de 134 valt er niet veel opwaarts potentieel te verwachten. Voor de kenners: het aantal short posities is het hoogst van de hele Nasdaq. Dit is een duidelijke indicatie dat beleggers een flinke koersdaling verwachten. Musk heeft zelf al een aantal keren aangegeven dat hij de koers van het aandeel Tesla te hoog vond en dat aandeelhouders niet moeten verwachten dat Tesla zijn activiteiten aanpast aan de verwachting van aandeelhouders. Musk is uit op een revolutie en een snelle transitie naar schone energie en dáár is het bedrijf voornamelijk op gericht. En dat doen ze door hele mooie auto’s te bouwen. En dat lijkt te lukken.

Wie volgt?