Vandaag 1 april 2016 is de Tesla Model 3 officieel aangekondigd. Bekijk hier de presentatie van de Tesla Model 3.

De nieuwe Tesla Model 3

Tesla heeft een fantastisch ogende auto gepresenteerd. Daarnaast is Tesla goed op weg om de adoptie van de elektrische auto door de massa nu onvermijdelijk te maken.

De nieuwe Tesla Model 3 begint bij €35.000. Heeft een range van minimaal 400 km en kan gratis worden opgeladen via een groeiend aantal superchargers. De batterijen worden betrokken vanuit de Tesla Giga Factory die vanaf vandaag operationeel is.

De levering van de nieuwe Tesla Model 3 zal starten vanaf eind 2017. Nu heeft Tesla nog geen goede reputatie als het gaat om het halen van deadlines maar Elon Musk was er “vrij zeker van” dat ze dit gingen halen. Tesla zal 500.000 auto’s per jaar kunnen produceren. Dit is dus inclusief de Model S en Model X.

Tesla Model 3 achterkant

 

 

Tesla Model 3 rood

 

Tesla Model 3 voorkant

Standaard wordt de Tesla Model 3 al goed uitgerust

Elon Musk vertelde tijdens de presentatie dat de Tesla Model 3 standaard al veel te bieden heeft. Zo is er de range van minimaal 400 km. Een nul naar 100 acceleratie binnen 6 seconden (zoals Elon Musk zei; “Tesla maakt geen langzame auto’s), auto pilot en nog meer van dit leuks.  De Tesla Model 3 heeft een panorama dak wat vrijwel het hele zitgedeelte overspant. Dit geeft een enorm licht en ruimtelijk gevoel.

De Tesla Model 3 kan daarnaast nog verder worden uitgebreid. Zo zullen er modellen zijn die (veel) sneller zijn en wellicht ook een nog langere range hebben.

Tesla Model 3 Interieur

Reserveringen Tesla Model 3 door het dak

In de eerste 24 uur 2 dagen 4 dagen waren reeds 115.000 140.000 232.000 Tesla’s Model 3 besteld. Bedenk dat Tesla tot nu toe in haar bestaan 110.000 auto’s heeft geproduceerd. Deze Apple achtige taferelen zijn nog niet eerder voorgekomen in de auto-industrie. Het geeft wel duidelijk aan dat hier iets aan de hand is.

Huidige Tesla Model S en Model X eigenaren krijgen voorrang bij de reserveringen. Zij zullen als eerste de nieuwe Tesla Model 3 ergens in 2018 kunnen afnemen. Heb je nog geen Tesla, dan zul je moeten wachten tot 2019 of 2020.

Tesla Model 3 en de rest

Nu Tesla een elektrische auto op de markt gaat brengen die én betaalbaar is in aanschaf voor een hele grote groep én een range heeft die voor vrijwel iedereen acceptabel is én het aantal gratis superchargers tegen die tijd verdrievoudigd heeft én (onder andere hierdoor) zeer lage kosten kent, is het antwoord nu aan de concurrentie.

Het is wel overduidelijk dat dit een revolutionaire ontwikkeling is binnen een industrie die tot nu toe geen haast maakte met de transitie naar schoon vervoer. Ik voorspel dat Tesla de Apple onder de auto’s zal worden als de industrie zich niet razendsnel zal gaan aanpassen. Net als in de mobiele telefoon markt zullen dan nog slechts weinig spelers de markt domineren. Vele merken zullen zelfs verdwijnen.

 

Tesla is een “disruptive company”

Voor velen wellicht ondenkbaar, maar “mark my words”, er is lichte paniek in heel veel boardrooms op dit moment. Tesla heeft de infrastructuur om zijn auto’s te verkopen, te onderhouden en te laden. Ze hebben zelfs de aanvoer van het belangrijkste onderdeel, de batterij, volledig in eigen handen. Ook de productie capaciteit is aanwezig.

De nieuwe Tesla Model 3 heeft een prijsstelling die zeer moeilijk te verbeteren valt en een auto die gewoon sexy is. Een elektrische auto is al heel goedkoop om te berijden. Nu ook de aanschafkosten lager worden dan de gemiddelde Golf zullen velen de overstap maken. Wat is hierop het antwoord van de gevestigde industrie? Kunnen zij de inhaalslag nog maken?

Wat denk jij?