Vraag naar 700.000 Tesla Model 3 per jaar

Elon Musk sprak eerder de verwachting uit dat de vraag naar de Tesla Model 3 op zo’n 500.000 exemplaren zou uitkomen.

Nu de lancering is geweest en het publiek de auto en de specificaties van de Tesla Model 3 heeft kunnen inzien, is Musk er van overtuigd dat de werkelijke vraag boven de 700.000 per jaar zal komen te liggen.

De eerste hint van de CEO kwam tijdens een persconferentie waarin hij verzekerde dat het aantal reservering geen reflectie was van de werkelijke vraag naar de auto. Vooral omdat Tesla de auto niet probeert te verkopen.

Tesla gaat 1,5 miljard extra ophalen

Nu communiceerde hij het nieuwe getal tijdens een conference call met investeerders. Tesla wil de financiële reserve, die nu op zo’n 3 miljard cash ligt, uitbreiden om de productiecapaciteit te verhogen. Daar had Musk de investeerders verwachting naar de vraag verhoogd naar 700.000 exemplaren per jaar. Daarna zou de vraag nog verder kunnen stijgen.

In perspectief, de vraag naar de BMW 3 Serie en de Audi A4, twee van Tesla’s Model 3 concurrenten, ligt op 400.000 resp. 330.000 auto’s per jaar.

De verhoogde projectie vereist meer Gigafactories. De huidige fabriek in Fremont kent een limiet van ongeveer 500.000 exemplaren. Door de aandrijflijn van de Model S en Model X te verplaatsen naar de Gigafactory 1 in Nevada, waar Tesla nu al de aandrijflijn voor de Model 3 bouwt, kan het potentieel van de fabriek in Fremont worden verhoogd.

Tesla Fremont fabriek

Tesla’s fabriek in Fremont

 

 

Gemiddelde prijs Tesla Model 3 hoger dan verwacht

De gemiddelde aanschafprijs die klanten willen betalen voor hun nieuwe Model 3 wordt nu ook iets hoger ingeschat dan initieel de verwachting was.

Musk had eerder aangegeven dat de gemiddelde verkoopprijs van de Model 3 op zo’n $42.000,= zou liggen. Nu zal dit eerder richting de $45.000,= gaan zodra de auto vol in productie gaat. Met name wanneer de opties voor een grotere batterij en dubbele elektromotor beschikbaar komen.

De eerste eigenaren kunnen de auto alleen in een bepaalde configuratie aanschaffen. Dit op het aantal opties beperkt te houden en de productiecapaciteit op te schroeven. De auto kost voor de eerste reserveringhouders nu $49.000. De wordt dan standaard met de grotere batterij en het Premium interieur van de Model 3 uitgevoerd.

Zodra de online configurator wordt opengesteld voor een groter aantal reserveringhouders kunnen de aanschafprijzen beter worden ingeschat zodra mensen opties aan de goedkopere uitvoering van de Model 3 gaan toevoegen.

 

Model 3 programma richting de 30 miljard omzet per jaar

De nieuwe schattingen hebben een grote invloed op de geschatte financiële waarde van het Model 3 programma. De omzet voor de Model 3 lag op zo’n 20 miljard per jaar. Met de nieuwe projecties schuift dit richting de 30 miljard omzet per jaar.

De grootste focus ligt nu op het verhogen van de productiecapaciteit. Musk is er zeker van dat Tesla wekelijks 10.000 exemplaren van de Model 3 kan produceren tegen het einde van 2018. Hij waarschuwde investeerders wel (weer) dat het een hel zou worden totdat dit punt is bereikt. De extra 1,5 miljard moet Tesla helpen door deze fase heen te komen.

De koers van Tesla kent ook dit jaar een stijgende lijn. Met een koerswinst van inmiddels 67% blijkt Tesla nog steeds een goede investering.