Prijs Model X verlaagd en meer opties op de performance versie

Tesla heeft verschillende wijzigingen doorgevoerd in de online design studio. De prijs van de Model X is verlaagd en op de performance versies van de Tesla Model S en Tesla Model X worden meer opties nu standaard meegeleverd.

Tesla heeft altijd tot doel gehad de Model X, Tesla’s elektrische SUV, ongeveer €5.000 duurder te maken dan een vergelijkbare Tesla Model S. Tot nu toe is dat niet het geval geweest.

Met de doorgevoerde prijsdaling start de prijs van een basis Tesla Model X 75D nu bij €93.335,= met de standaard 5-zits configuratie. Voor een vergelijkbare Tesla Model S betaald je nu €86.885,= Een verschil van €6.450,=

Tesla verklaarde de prijsaanpassing als volgt:

Toen we de Model X 75D lanceerden was de marge op de auto aan de lage kant. Nu we het productieproces efficiënter hebben gemaakt kunnen we de prijs verlagen en meer waarde doorgeven aan onze klanten

Tesla kende een hoop problemen met de Model X door de vele toeters en bellen op de auto. Met name de Falcon Wing deuren en de zelf openende deuren zorgde voor wat Musk toen al “production hell” noemde. Tijdens de persconferentie vorige week ga Musk aan dat Tesla nu maandelijks evenveel Model X als Model S voertuigen produceert. In Fremont rollen nu wekelijks 2.000 exemplaren van deze premium elektrische auto’s van de band.

Tesla promoot de Model S en Model X ten kosten van de Model 3

Een andere reden kan zijn dat het aantal inschrijvingen op de Model 3 zo hoog is dat Tesla de auto feitelijk de-promoot (is dat een woord?). Reserveringhouders van een Model 3 worden actief benaderd om te kiezen voor een Model S of Model X om zo de druk op de Model 3 wat te verminderen. Gisteren werd officieel bekendgemaakt dat tijdens de lancering vorige week er netto 455.000 reserveringen openstonden en hier dagelijks netto 1.800 nieuwe reserveringen bijkomen sinds de lancering. Wanneer je nu een Tesla Model 3 besteld kun je deze niet eerder dan eind 2018 in ontvangst nemen.

 

Stijging vraag naar Tesla’s topmodellen verwacht

De prijsverlaging zal ook helpen bij het verhogen van de vraag naar beide modellen.

Alle Model S auto’s met dubbele elektromotor (de -D versies) zijn zo’n €1.500 in prijs verlaagd. De impact op met name de Model S P100D en Model X P100D zijn het grootst na de aanpassingen van vannacht.

De extra’s die eerst nog als Premium Package werden verkocht voor zo’n €6.000 worden nu standaard geleverd op de top versies. Ondanks dat er dus voor €6.000,= aan opties is opgenomen in de prijs weet Tesla de uiteindelijke prijs nog eens met zo’n €1.500 te verlagen.

De prijs van een Model S P100D begint nu bij €149.685,=, de Model X P100D mag mee voor €158.935,=. Nog steeds geen prijzen waarvoor wachtrijen zoals bij de Model 3 mogen worden verwacht.

Toch positioneert Tesla zich hiermee nog beter ten opzichte van de premium modellen van Mercedes, BMW, Porsche, Jaguar en Audi. Nu al levert Tesla jaarlijks meer exemplaren van de Model S en Model X dan alle topmodellen van genoemde leveranciers opgeteld.