Tesla Model 3 reserveringen naar 500k – probeert auto NIET te verkopen

Al in de eerste paar weken nadat de Tesla Model 3 werd aangekondigd steeg het aantal reserveringen naar 375.000. Dit aantal werd door Tesla voor het laatst in mei 2016 gecommuniceerd.

Nu heeft Elon Musk aangegeven dat het aantal reserveringen al boven het half miljoen ligt. De houders van een reservering hebben allen zo’n €1.000 euro neergeteld op een positie te kunnen claimen. Voor Tesla betekent dit dat zij al een half miljard dollar hebben ontvangen. En dat terwijl de Tesla Model 3 lancering pas gisteren heeft plaatsgevonden. Toen maakte Tesla ook de Tesla Model 3 specificaties bekend.

Met een gemiddelde aanschafprijs van zo’n €42.000 per auto is vertegenwoordigen de reserveringen zo’n 22 miljard euro aan verkoopwaarde.

 

Werkelijke vraag naar Tesla Model 3 nog hoger

Musk is tot aan dit moment terughoudend geweest om het aantal te bevestigen. De reden hiervoor is dat de werkelijke vraag naar de Model 3 veel hoger is. “Tesla doet er alles aan de auto NIET te verkopen” Aldus Musk. De vraag zou dan exploderen en dit zou problemen opleveren met de levertijden gezien de huidige productiecapaciteit. De huidige bestellingen zijn genoeg om de productielijn tot eind 2018 op volle toeren te laten draaien. De komende tijd wordt voor Tesla, zoals Musk het zelf verwoorde, “a production hell“.

Ondertussen staat op de site van Tesla een geschatte leverdatum op basis van het reserveringsnummer. Iedereen die nog geen reservering heeft of niet in de US woont zal flink geduld moeten hebben (ik heb zelf een reservering gedaan op 31-3-2016, de geschatte levertijd is eind 2018).

Tesla reservering controleren

Tesla gaat 500.000 Model 3’s produceren vanaf 2018

Musk is er van overtuigd dat Tesla een jaarlijkse 500.000 exemplaren van de Model 3 kan produceren vanaf 2018. Vanaf dat moment zal de wachttijd meer redelijke proporties kunnen aannemen. Voor de eerste maanden blijft het ook voor Tesla moeilijk in te schatten welk volume ze zullen halen terwijl ze naar de volle capaciteit toe werken.

Ondertussen probeert Tesla om reservering-houders over te halen tot de aanschaf van een Model S of Model X. De levertijd van deze auto’s bedraagt nu zo’n 3 a 4 maanden.