Tesla Model Y op bestaand platform Model 3

Eerder dit jaar verbaasde Tesla CEO Elon Musk veel mensen toen hij zei dat de Tesla Model Y, een kleinere SUV, op een nieuwe platform gebouwd zou gaan worden. De Tesla Model Y zou eind 2019 of begin 2020 in productie moeten gaan.

Dat was afwijkend van eerdere plannen om de auto op basis van het Model 3 platform te bouwen om zo de auto sneller op de markt te kunnen brengen.

Nu heeft Musk gezegd dat hij terugkomt op die aankondiging en dat Tesla het oude plan hervat om zo de Model Y eerder te kunnen gaan produceren.

Musk wil productielijn voor de Model Y verder automatiseren

Tijdens eerdere gesprekken over het Model Y platform, zij hij dat Tesla af wilde van de 12-volt batterij en daarmee dus van de loodaccu. Dit zou betekenen de auto’s eigen elektronische systemen op een andere manier van stroom worden voorzien. Musk zegt dat de hoeveelheid bedrading flink verminderd zal worden om zo het productieproces verder te versimpelen.

Minder bedrading betekent eenvoudiger automatisering van het productieproces. En dit is precies wat hij met de productiestraten voor de Model Y wil bereiken. “De Model 3 productielijn zal vergelijkbaar zijn met de beste productielijnen in de industrie. De productielijn van de Model Y zal “iets heel anders” zijn

 

Tesla Model Y gebruikt meer componenten van de Model 3

In plaats daarvan zal de Model Y nu meer componenten van de Model 3 gebruiken die zojuist in productie is genomen. De CEO kwam hiermee dus terug op zijn eerdere aankondiging om een geheel nieuwe productielijn voor de Model Y te ontwikkelen. Het top management van Tesla had Musk overtuigd af te zien van zijn plan.

Hij voegde er aan toe dat het zinvoller is om de Model Y eerder op de markt te zetten gezien het feit dat SUV’s het hardst groeiende segment zijn. “Tesla moet zich  richten op het introduceren van een betaalbaar volledig elektrische auto in dit segment“. Aldus Musk.

 

Release datum Tesla Model Y nog niet bekend

Helaas gaf hij geen indicatie van de introductiedatum, maar het zou eerder kunnen zijn dat de eerder afgegeven periode eind 2019/begin 2020. Deze was namelijk gebaseerd op de nog te ontwikkelen nieuwe productiemethode waar Tesla nu dus voorlopig van afziet.

De getoonde foto is de enige teaser van de Tesla Model Y die is vrijgeven. De foto laat geen details zien maar Musk had eerder al gezegd dat ook deze SUV met de ‘Falcon Wing’ deuren zou worden uitgerust als die van de Model X .

Een onderzoekje onder Tesla fans liet echter zien dat 58% niet persé op deze complexe deuren zit te wachten. Het wachten is nu op meer details van de Tesla Model Y.