Koers Tesla beweegt mee met Model 3 nieuws

Koers Tesla weer richting recordhoogtes. De waarde van het aandeel Tesla is gisteren na het uitbrengen van de tweede kwartaalcijfers met 8% (nabeurs) gestegen. Ondanks dat het verlies per aandeel, wat hoger was dan analisten hadden verwacht, kon Tesla een hoger dan verwachtte omzet melden. Tijdens de reguliere openingstijden was de koers van het aandeel Tesla al met 2% gestegen. Nabeurs werd daar nog eens 6,5% aan toegevoegd.

Waarom is dit belangrijk te vermelden in deze blog zul je waarschijnlijk denken?

Tesla kampt(e) met veel weerstand uit de financiële sector

Tesla heeft lange tijd te maken gehad (en heeft dit nog steeds) met zeer veel weerstand uit de financiële sector. Met name de analisten en financiële experts die zich richten op de automobielindustrie hebben Tesla vaak weggezet als een mislukt project en een kansloze onderneming. Iconen als Robert Nardelli (Chrysler) en Bob Lutz (voormalig vice president van General Motors) laten geen mogelijkheid onbenut om te vertellen dat Tesla gedoemd is te mislukken. Het feit dat Tesla zoveel negatieve aandacht krijgt zegt iets over de angst die er blijkbaar toch is onder deze voormalige bestuurders. Hun belangen liggen in de oude tak van de automobielindustrie. Die van brandstofmotoren, uitlaten en 50.000 onderdelen, servicebeurten en dealers. Oude technologie dus.

 

Tesla investeert in innovatie en productiecapaciteit

Tesla maakt nog steeds verlies. Dat is een feit. Dit heeft echter vooral te maken met de enorme investeringen die Tesla doet om de productielijnen van de Tesla Model 3 klaar te stomen. De Tesla Gigafactory waar straks complete auto’s uit komen rollen, vergt een investering van 5 miljard dollar. Dit gebouw meet 1207740 m2 en is daarmee het grootste gebouw ter wereld. Hier maakt Tesla de batterij packs voor alle modellen. Hier worden de auto’s gebouwd. En Tesla’s CEO Elon Musk heeft al aangegeven dat er binnen afzienbare tijd nog minstens 5 Gigafactories zullen worden gebouwd. Waarom? Omdat de vraag naar Tesla’s auto ongekend is. De koers van het aandeel Tesla zal vooral door deze ontwikkelingen worden beïnvloed.

Omzet Tesla verdubbeld in 2e kwartaal

De omzet van Tesla is het afgelopen kwartaal verdubbeld ten opzichte van het jaar daarvoor. Deze omzet verdubbeling komt uiteraard geheel uit de leveringen van de Model S en Model X. Hiermee is de vrees van investeerders dat deze modellen minder gewild zouden worden met de Model 3 in zicht ongegrond gebleken. Dat zorgde vooral voor de opluchting en de stijging van de Tesla koers. De aandelenkoers van Tesla is dit jaar al met 52% gestegen.

De oude garde in de autoindustrie begrijpt het nog steeds niet

De fossiele CEO’s gaan gigantisch de mist in. Nog nooit hebben GM, Chrysler of wel gerenomeerd autobedrijf dan ook 500.000 orders mogen schrijven voor een auto die destijds nog niet eens werd verkocht. Dit zijn betaalde orders waarbij elke klant €1.000 stort om een reservering te mogen doen. En gisteren maakte Musk bekend dat sinds de lancering van de Model 3 dagelijks 1.800 netto nieuwe bestellingen binnenkomen. Hieruit blijkt al dat Tesla een compleet andere markt aanboort. Tesla is een technologiebedrijf en daar gelden duidelijk andere regels. En hoe langer het duurt voordat dit in de bestuurskamers wordt begrepen, des te groter wordt de voorsprong van Tesla.

Tesla interessant voor lange termijn investeerders

Waar investeerders die wel geloven in Tesla naar kijken is het potentieel. Het potentieel naar afzet en het potentieel aan cashflow wat Tesla in de nabije toekomst kan genereren. Een tweede zeer belangrijk element voor investeerders is de mate van innovatie. Het behoeft geen betoog dat dit bij Tesla wel goed zit.

Minstens zo belangrijk zijn de marges die gemaakt worden op de producten. Een bedrijf als Apple verkoopt nog geen 18% van alle smartphones die in 2017 tot nu toe zijn verkocht. . Maar Apple haalt wel 83% van de wereldwijde omzet binnen. De marges op iPhones zijn veel hoger dat die van concurrenten en daarom domineert Apple deze markt. Daarom kunnen zij sneller innoveren en daarom is het een solide investering.

Tesla marges ongekend in autoindustrie

De marges die Tesla maakt op haar auto’s liggen tussen de 20 en 30%. Dit zijn getallen waar GM CEO’s alleen van kunnen dromen. Daar liggen de marges tussen de 4 en 5%. Bovendien innoveren deze bedrijven nauwelijks. Het is meer voortborduren op bestaande technologie. Al deze factoren zijn voor de Tesla koers van het aandeel van groot belang. Marges, cashflow, management, innovaties, marktpositie en potentieel bepalen welke koers het aandeel Tesla zal volgen.

Marge op Tesla Model 3 hoog

De Tesla Model 3 interieur kent een minimalistisch design. Door zo veel mogelijk onnodige onderdelen te verwijderen is de auto goedkoper en eenvoudiger te produceren. En hoe minder componenten, des te kleiner de risico’s in de productieketen. Dit geld ook voor de batterijen en elektromotoren. Dit verklaart ook de hogere marges op de auto’s. Verder kent Tesla geen tussenverkopers (dealers) die een deel van de marge afsnoepen maar feitelijk niet zoveel toevoegen. In plaatst daarvan heeft Tesla haar eigen Tesla Stores waar je je Tesla kunt samenstellen en advies kunt inwinnen. En een veel gebruikte mogelijkheid is die van het online samenstellen en bestellen van een nieuwe Tesla. Met name in de US heeft Tesla hier de nodige weerstand voor moeten overwinnen. De dealers zien hun werk verdwijnen en ageren daar natuurlijk tegen. Maar ook dit valt niet te stoppen. Net zoals webshops veel handel bij winkeliers hebben weggehaald. Times, they are changing.

Tesla startup fase voorbij in 2018

Vanaf 2018 zal Tesla winst gaan maken. Vanaf dat moment kan Tesla de startup fase verlaten. Zodra in 2018 elke week zo’n 10.000 auto’s zullen worden geproduceerd en geleverd kan Tesla haar investeringen te gelden maken.

Toch zal een hoop van dat geld weer worden gebruikt voor nieuwe innovaties en nieuwe modellen. En zodra Tesla in die cyclus terecht komt is er voor de gevestigde orde een probleem. De GM’s, Ford’s, Mazda’s enz. van deze wereld zullen de Nokia’s van een paar jaar geleden worden. Hopeloos verouderd met een product wat niemand meer wil hebben.

De grootste taak die Tesla nu heeft is het opschalen van de productie richting de 500.000 auto’s in 2018. Elon Musk heeft aan de investeerders en de klanten van Tesla laten weten dat zij zich hier geen zorgen over hoeven maken. Het zijn interessante tijden…. ook voor de Tesla koers ontwikkeling.