“De Tesla Model 3 is hier, en het is de meest belangrijke auto van deze eeuw”

Met dit statement opende de altijd kritische Kim Reynolds van Motortrend zijn verslag van de eerste onafhankelijke Tesla Model 3 review.

De Tesla Model S was een proof of concept. De Tesla Model X bewees dat je ook een elektrische SUV kan maken. Maar geen van beide is financieel haalbaar voor de massa. En hoewel Opel met de Ampera E bewijst dat je voor €41.000 een elektrische auto kunt maken met een bereik van 400 km, lijkt de Opel Ampera E niet voor massaproductie te zijn ontwikkeld.

Dit laatste geldt zeker niet voor Tesla die mikt op een productie van 500.000 elektrische auto’s per jaar vanaf 2018.

Tesla heeft Motortrend een week voor de introductie de kans gegeven om onder begeleiding van een technicus een uitgebreide testrit met de Tesla Model 3 te maken.

Conclusies van de Tesla Model 3 review

De productieversie van de auto lijkt vrijwel exact op het prototype dat Tesla eerder had getoond. De neus is iets minder scherp gemaakt en er zijn meer sensoren gemonteerd. De vloeiende lijnen aan de achterkant van de auto hebben zowel een esthetisch als functioneel doel en geleiden de rijwind optimaal naar de minste weerstand. Het klepje van de laadstekker ingang gaat nu omhoog in plaats van naar opzij. Verder valt op dat de auto, behalve het Tesla logo, geen type aanduiding heeft.

Wanneer je bekend bent met de Model S voel je je snel thuis in de Model 3. Aan de rechterkant van het stuurwiel bevind zich de handel die fungeert als versnellingspook. Hendel omhoog om achteruit te rijden, omlaag wanneer je vooruit wilt. Indrukken om te parkeren. De hendel fungeert tijdens het rijden ook als bediening van de cruise control.

Alle informatie over de auto, de rijsnelheid, status van de batterij enzovoort is af te lezen op het 15,4 inch (38,5 cm) grote beeldscherm. Het multitouch scherm geeft alle informatie op een eenvoudig manier weer en kan met slepende bewegingen zoals op een iPad worden bediend. Er is een veelvoud aan functies die via dit scherm kan worden bediend.

Zo kan de luchtstroom uit de airconditioning , die middels een lange strook over het gehele dashboard de lucht verspreid, zo worden ingesteld dat deze net naast je oren wordt geblazen.

Bij de auto hoort een keycard die je in je portemonnee kunt stoppen om de auto te openen en te activeren. Deze kaart gebruik je wanneer je iemand anders je auto wilt laten parkeren of wanneer je je eigen telefoon niet op zak hebt. Toegang tot jouw Tesla Model 3 wordt namelijk in eerste instantie via de app op je eigen mobiel geregeld.

 

Premium package op de geteste Model 3

De geteste Model 3 betreft er een met een Premium package. Dit betekent mooiere materialen in het interieur, een houten dashboard lijst, 12-voudig elektrisch verstelbare voorstoelen, 12 speaker audio systeem, verwarmde achterbank en twee inductie opladers voor twee smartphones. En dan is daar nog het glazen panoramadak wat veel licht en ruimte geeft en toch een weerstand heeft tegen infrarood en ultraviolette straling met een beschermingsfactor van 90.

Middels de dubbel-assige scroll wieltjes kun je ook de hoogte en diepte van het stuur bepalen. Zo kun je de stand van je stuur vastzetten terwijl je het stuur vast hebt in de stand die je hanteert tijdens het autorijden.

Wanneer je gewend bent om door of over je stuur heen te kijken naar de diverse metertjes in je auto, zul je wellicht even moeten wennen aan dat ene scherm waarop alles is te zien en te bedienen. Tijdens de test blijkt deze periode van gewenning niet zo groot. Het scherm is bovendien erg scherp en lijkt een resolutie van een retina scherm te hebben. De snelheid van de auto wordt altijd netjes links bovenin weergegeven. Ook de status van de batterij kan direct worden afgelezen. Zodra je stilstaat veranderd het linkerdeel van je scherm en wordt daar bijvoorbeeld zichtbaar dat een van de deuren is geopend of dat er nog wat lampen branden.

 

Interieur Tesla Model 3 verrassend ruim en licht

Het interieur van de Tesla Model 3 is verrassend ruim. Door het grote glasoppervlak en het vele licht wat hierdoor naar binnen schijnt geeft het interieur je een zeer ruimtelijk gevoel.

De Tesla Model 3 heeft een gewone kofferbak. Dit bespaart de nodig hoofdruimte achterin doordat geen hydraulisch systeem nodig is zoals bij de (hatchback) Model S. De kofferbak is erg ruim. Met 425 liter en een in 60/40 verhouding neerklapbare achterbank kan de Tesla Model 3 de nodig bagage meenemen. Kenmerkend voor alle Tesla’s is natuurlijk de opbergruimte die zich onder de voorste kap bevind. De frunk (for trunk) biedt wat minder ruimte dan de Model S maar is precies voldoende om een koffer van het formaat handbagage in kwijt te kunnen. Wanneer je koffer hier niet in past kun je hem ook niet mee het vliegtuig in nemen. Handig om te weten.

 

Tesla Model 3 review – we gaan rijden

Wat direct opvalt is het enorme koppel wat deze auto heeft. De elektromotor in de Tesla Model 3 is speciaal voor dit model ontwikkeld. In combinatie met de geteste versie van de Model 3 met de grotere batterij sprint de auto van 0-100 km/h in 5,1 seconden. Tesla praat liever niet meer over het formaat van de batterij in kWh maar in bereik. Uiteindelijk is dat ook het belangrijkste voor de eigenaar. De standaard versie haalt een theoretische 350 kilometer, de versie met hogere capaciteit batterij komt 500 km ver op een volle batterij. Het via een Supercharger opladen van de batterij is overigens niet gratis maar nog steeds veel voordeliger dan het volgooien van een tank met benzine of diesel. Red. Ik heb zelf 2 jaar een Model S bezit en daarmee zo’n 60.000 km gereden. In die periode heb ik tweemaal in Nederland geladen via een Supercharger en een aantal keren tijdens onze rit naar zuid Frankrijk. In de praktijk bleek een Supercharger vaak niet nodig. Het laden via een eigen laadpaal is uiteraard nog vele malen voordeliger.

 

De Tesla Model 3 is een genot om te rijden

Wat direct opvalt is dat dit zeker geen saaie sedan is. De auto reageert zeer direct. Het relatief lage gewicht van de auto (net iets meer dan dat van een BMW 3-serie) en het gegeven dat het meeste gewicht zich op het laagste punt bevind, zorgen ervoor dat de Model 3 zeer scherp stuurt. De wegligging is zeer goed en stabiel. De auto stuurt licht en direct en het gevoel met de weg is uitstekend. Het overhellen van de auto in scherpe bochten is verwaarloosbaar. Om met de woorden van Kim Reynolds te spreken: “Magisch”. Dit is geen alledaagse sedan! Dit is een sportwagen!

En dan te bedenken dat dit een auto betrof met een enkele elektromotor met achterwielaandrijving. Tesla heeft vierwielaandrijving en Ludicrous mode al op de planning staan. Lees hier meer over de Specificaties Tesla Model 3.

Opmerking: Tijdens de introductie van de Model S vlogen opvallend veel bestuurders tegen de vangrail. Wanneer je gewend bent aan een traag reagerende brandstofauto (ook al was dat een snelle auto), dan adviseer ik je jezelf een periode te  gunnen om aan de rijeigenschappen van een elektrische auto te wennen. Het koppel is zoveel hoger en de reactie snelheid is zoveel korter dat menig bestuurder zich hierin heeft vergist. Ontvang je straks je Tesla Model 3, onthoudt dit dan.

 

Na de Tesla Model 3 testrit blijft de bestuurder wat verbijsterd achter

Nimmer had de professionele auto reviewer een compacte auto gereden met dergelijke rijeigenschappen. De reactiesnelheid van de auto, zelfs tijdens flinke snelheden, heeft hij nog niet eerder meegemaakt. “Op de terugrit in een 2 liter Alfa Romeo Giulia kreeg ik het gevoel in een natte spons te rijden”.

Onbesproken bleef, tijdens de beperkte tijd die voor de testrit beschikbaar was, de technologische innovaties die Tesla toepast op al haar modellen. Zoals software updates via wifi. Een revolutionaire Autopilot en zelfrijdende capaciteiten middels de standaard aanwezige hardware. Vergis je niet in dit onderbelichte onderdeel van de auto. Om de Tesla zelfrijdend te maken is zeer veel rekenkracht nodig. De speciaal door NVIDIA ontwikkelde boordcomputer werkt in combinatie met grote computers in verschillende datacenters om de auto continu te verbeteren. Hierbij wordt volop gebruik gemaakt van kunstmatige intelligentie. De Tesla is de enige auto op de wereld die beter wordt naarmate je hem langer bezit.

 

De Tesla Model 3 is de start van een nieuw tijdperk

De Tesla Model 3 is de start van een geheel nieuw tijdperk in de autoindustrie. De transitie naar de elektrische auto veroorzaakt een verschuiving van een industrie die verbonden is aan een van de meest destructieve vormen van energie naar dat van werkelijk schone energie.

De elektrische auto is een technologisch product en niet langer een voornamelijk mechanisch product. Vele autofabrikanten en gespecialiseerde toeleveranciers zullen verdwijnen. Alleen in Duitsland wordt een banenverlies van maar liefst 600.000 verwacht wanneer de overgang is voltooid. Dit vereist aanpassingen en voorbereidingen van bedrijven en overheden.

Nieuwe industrieën kunnen en zullen ontstaan. Wanneer tijdens de transitie naar de elektrische auto ook de transitie naar schone energie wordt ingezet kan iedereen profiteren van deze ontwikkeling. Verwacht een hoop weerstand van de gevestigde orde. Verwacht een hoop hopeloze reacties van analisten. De lobby van de oliemaatschappijen zal zijn werk doen. Maar het is niet meer tegen te houden. Met de komst van de Tesla Model 3 is omslag naar de elektrische auto begonnen. Wat alle Jeremy Clarkson’s van deze wereld je ook proberen wijs te maken.