De Opel Ampera E wordt in Amerika verkocht onder de naam Chevrolet Bolt. Het is de eerste volledig elektrische auto van Opel en het zou een hit kunnen worden. Met een theoretisch bereik van 500 km was het al een concurrent van de Tesla Model 3 nog voordat deze in productie ging.

Nu is er toch iets vreemds aan de hand. In de USA heeft men de productie tijdelijk stilgelegd om de voorraad niet te veel te laten oplopen. Daar is de vraag dus blijkbaar lager dan het aanbod. Sinds de lancering in december 2016 zijn daar nu tot en met juni precies 7.592 Ampera E’s verkocht.

Vraag naar Opel Ampera E groter dan het aanbod

In Europa lijkt het tegenovergestelde te gebeuren. Alleen in Noorwegen zijn al 4.000 reserveringen gemaakt voor de Opel Ampera E. Toch lijkt de toevoer van het aantal auto’s ruim onder deze vraag te blijven. De verwachting is dat slechts enkele honderden auto’s zullen worden geleverd in 2017. Het is ook onduidelijk hoeveel auto’s er in 2018 zullen worden gebouwd. Een nieuwe koper van een volledig elektrische Opel Ampera E wordt dan ook doodleuk verteld dat de auto niet voor 2019 zal worden geleverd. Even snel rekenen leert dat er dus minder dan 4.000 auto’s worden geleverd in 2018.

Specificaties Opel Ampera E >

Welke doel heeft Opel met de Ampera E?

Kijkend naar de specificaties, de looks van de auto en de prijs zou de Opel goed moeten concurreren met de Tesla Model 3 en andere binnenkort te lanceren modellen. Het lijkt er echter sterk op dat Opel hele andere doelstellingen heeft met de Ampera E. Geruchten gaan dat Opel geld verliest op elke verkochte Ampera E. Het doel van de auto zou alleen zijn om te kunnen voldoen aan de emissie eisen die de overheden stellen aan autofabrikanten. Deze worden namelijk niet alleen per auto gehanteerd maar ook op de hele vloot die een fabrikant op de markt zet.

Ondertussen zijn er verschillende berichten die melden dat Opel dus maar een paar honderd exemplaren van de Opel Ampera E per land zal leveren. Met name in landen waar de vraag naar de elektrische auto hoog is zoals in Nederland, Duitsland en Zwitserland is de vraag vele malen hoger dan dit aanbod. De auto heeft al een aantal goede reviews gehad dus Opel heeft een goede kans veel van dit soort auto’s af te zetten. Gezien het lage aanbod heeft het er dus alle schijn van dat Opel inderdaad een heel ander doel nastreeft met de Opel Ampera E. En dat is toch jammer van zo’n mooie en praktische elektrische auto.