Porsche Mission E in 2019 in productie

De Porsche Mission E is de eerste volledig elektrische auto en staat gepland voor productie in 2019.

Nog niet zo lang geleden was men er bij Porsche nog van overtuigd dat een volledig elektrische aandrijving niet de performance kon leveren die haar klanten van het Duitste premium merk verwachten. Naarmate het werk aan de eerste volledig elektrische Porsche vordert, is men bij Porsche van gedachten veranderd. CEO Oliver Blume verwacht nu dat vanaf 2023 de helft van alle Porsches elektrisch zullen worden aangedreven. Ook de investeringen in volledig elektrische Porsches wordt flink opgeschroefd.

Blume gaf tevens aan dat van de Mission E maar liefst 20.000 exemplaren per jaar zullen worden geleverd. Dit zijn flinke aantallen als je bedenkt dat in 2016 in totaal 230.000 Porsches werden gefabriceerd. Over de gehele linie dus.

Tweede volledig elektrische Porsche in de maak

Porsche is eveneens ver gevorderd met de tweede volledig elektrische Porsche gebaseerd op de Macan.

Vrij onverwacht gaf de CEO aan dat van beide modellen maar liefst 60.000 exemplaren zullen worden geproduceerd. Oftewel een dikke 25% van het totaal aantal Porsches wat in 2016 is geproduceerd. Hiermee wordt het aandeel volledig elektrische Porsches dus vrij snel aanzienlijk deel van de volledig productie.
In 2023 moet dit percentage al op 50% liggen. Porsche heeft hiermee dus duidelijk ook de weg naar de elektrische auto ingezet, zelfs sneller dan elk andere grote autoproducent.

Verwacht mag worden dat Porsche de verwachtingen rondom de Mission E waarmaakt. Allereerst is daar natuurlijk het prachtige design:

Witte Porsche Mission E

Specificaties Porsche Mission E

De overige specificaties die tot nu toe zijn vrijgegeven komen overeen met die van de Tesla Model S, de voornaamste concurrent van de Porsche Mission E.

Door het gebruik van verschillende standaarden om het bereik te bepalen ontstaat vaak wat verwarring. De Porsche Mission E zou een bereik hebben van 500 kilometer op een volle batterij. Hierbij is gebruik gemaakt van de NEDC (New European Driving Cycle). Deze norm is wat minder streng dan de EPA norm die wat meer op praktische waarde is gebaseerd. Gebruiken we de EPA norm voor de Mission E dan ligt het bereik eerder rond de nog steeds acceptabele 400 km.

Porsche mikt voor een acceleratie van 0 naar 100 km/h in 3,5 seconden. Hiermee is de Porsche wat minder snel dan de Tesla P100D die dit sprintje inmiddels binnen 2,5 seconden voltooid. Porsche claimt ook dat de Mission E zal worden uitgerust met een 800-volt laadsysteem. Hiermee kan de Mission E voor 80% worden opgeladen in ongeveer 15 minuten.

Prijs Porsche Mission E

Wat de prijs van de Porsche Mission E zal worden is nog niet bekend. Dit is een belangrijke factor in de strijd om dit segment. Maar als Porsche de specificaties kan waarmaken hebben ze een prachtige elektrische performance auto in de etalage.