Tesla Model S P100D – het techno beest van Tesla

15 nov, 2016 | Nieuws, Tesla

Tesla Model S P100D is grote sprong voorwaarts

De Tesla Model S P100D is de laatste upgrade van de Model S. Wat is er in die drie jaar verbeterd aan de Tesla Model S?

De lancering van de Model S in Nederland eind 2013

De Tesla Model S is op het moment van schrijven 3 jaar op de Nederlandse markt. In 2013 was ik een van de gelukkige eerste eigenaren van een Tesla Model S 85kWh. Zoals verwacht waren er in het begin wat kleine storingen. Deze werden destijds allemaal snel en vakkundig opgelost. De auto werd steeds netjes gehaald en (gewassen) teruggebracht en binnen 30-60 minuten had ik een vervangende auto.

Na deze eerste hikjes heb ik met veel plezier en zonder problemen in deze geweldige elektrische auto gereden. Wat zeg ik, het is gewoon aan waanzinnige auto. Ik was al grote en behoorlijk snelle auto’s gewend. Maar hoe deze Tesla reed, dat was gewoon bijzonder. Een 2100 kg zware cart die reageert op je rechtervoet alsof het je gedachten kan lezen. Je wilt sneller, dan gaan we sneller. Direct. En dit was in de 85kWh versie die nog 5,8 seconden nodig had om van 0-100 km/u te versnellen. Deze review gaat over de Tesla Model S P100D waarin ik onlangs heb gereden.

Capaciteit batterij 20% toegenomen

Op dit moment biedt Tesla een 100kWh batterij aan in de Tesla Model S P100D. Hiermee is een theoretisch bereik mogelijk van 613 km. Maar laten we eerlijk zijn, dat haalt niemand. Niet als je de auto en zijn capaciteiten serieus neemt. Je koopt geen volbloed sport-gezinswagen (bestond dat eigenlijk al?) om er 80-90 mee over de snelweg te kruipen. En dat rechterpedaal in combinatie met een voorste positie bij een stoplicht is een kans die niemand zich laat ontgaan (tenzij je ook het plastic om je leren stoelen laat zitten).

De grotere batterij zorgt niet alleen voor een groter bereik, ook de beschikbare power die aan de motor(en) kan worden afgegeven is hierdoor toegenomen. Een realistisch bereik inclusief optimaal rijplezier kun je gerust terugschroeven naar 400 km.  Tijdens een lange rit en met een daarop aangepast rijgedrag, is 450-500 km realistisch. En dat is helemaal niet slecht!

Wanneer je een sportief rijgedrag in een vergelijkbare fossiele brandstof auto zou aanhouden, sta je immers ook na 400 km je auto weer vol te tanken. En dat dit een stuk duurder is dan het opladen van een batterij is vrij snel uit te leggen. Een lege 100kWh batterij opladen kost je zo’n €21 euro oftewel ongeveer 5 cent per kilometer. Een vergelijkbare auto met een vergelijkbaar rijgedrag verbruikt dan minimaal (1:6) 16,5 liter a €1,50 oftwel €0,25 per kilometer. En dan reken ik de remschijven, olie, duur onderhoud en andere zaken niet mee.

Het regenereren van energie zodra je je voet van de accelerator afhaalt, levert een significant groter bereik op. Wanneer je eenmaal gewend bent aan deze manier van vertragen, kun je 80% van de tijd je rem met rust laten. Er is bij mijn Tesla Model S 85kWh na 68.000 kilometer amper slijtage geconstateerd aan remschijven en remblokken tijdens de recente inspectie. Op de banden en deze inspectie na heb ik verder geen kosten aan onderhoud gehad in de afgelopen drie jaar. En ook geen wegenbelasting. En ook geen bijtelling. Maar dat terzijde.

Double the engine, double the fun

In de drie jaar dat de Tesla Model S nu op de markt is, zijn er wel wat aanpassingen geweest. Naast de toenemende energiedichtheid van de batterij (meer energie, zelfde omvang), werd ook de dual-motor geïntroduceerd. Nu kwam de auto met 1 motor al behoorlijk vooruit. De tweede elektromotor, die voorin wordt geplaatst drijft de twee voorwielen aan. Een dual-motor betekent dus ook direct vierwielaandrijving. En dat merk je.

De carrosserie van de Tesla Model S bestaat grotendeels uit aluminium, hier en daar versterkt met staal. Dit weegt praktisch niets vergeleken met het totaalgewicht van de auto. Het echte gewicht komt van het batterij pack. En dat ligt plat in de bodem van de auto.
Je hebt dan een vierwiel aangedreven elektrische auto met twee elektromotoren, samen goed voor meer dan 775 pk, een vierwielaandrijving en een perfecte verdeling van het gewicht. Met de virtuele “Ludicrous Mode” knop op “aan” schiet de auto in 2,7 seconden naar de 100 km/u, je organen en hersenen vertwijfelt achterlatend. Ik kan uit eigen ervaring vertellen dat er geen kermisattractie is die hierbij in de buurt komt!

Veiligheid en bruikbaarheid toegenomen door vierwiel aandrijving

De dual-motor in combinatie met standaard vierwielaandrijving doen ook veel voor de veiligheid in deTesla Model S P100D. Met name in de Scandinavische landen is de vierwielaandrijving een hit. Doordat de software elk wiel subtiel kan bedienen is de wegligging onder winterse omstandigheden ideaal. Dit werkt op droog wegdek ook in het geval je stevig moet uitwijken. De wegligging is hierdoor zeer goed.
Het tussentijds inhalen van 70 naar 105 km/h duurt slechts 1,2 seconden. Ook dit kan bijdragen aan de veiligheid in bepaalde situaties. Acceleratie is m.i. sowieso een onderschat argument als het gaat om veiligheid.

Tesla Model S upgrade interieur

Wat aan de binnenkant opvalt zijn de verbeterde stoelen. Waren ze in het eerste model nog wat vlak (ze zitten overigens prima), de nieuwe stoelen passen meer bij het sportieve karakter van de auto. Ze bieden meer ondersteuning tijdens het bochtenwerk en zijn wat luxer afgewerkt. Ook wordt de auto nu standaard met een afsluitbaar middenconsole geleverd zodat je losse spulletjes netjes kunt opbergen.

Een regelmatig veranderend element is de grafische interface van het 17 inch touchscreen. De auto ontvangt regelmatig software updates via de ingebouwde draadloze ontvanger. Zo kunnen nieuwe functies worden toegevoegd en verbeteringen aan de auto (ook de werking van batterij en elektromotor) worden doorgevoerd, zonder dat je hiervoor naar een garage hoeft. Zo kan het dus zijn dat je auto ineens sneller wordt, zonder enige fysieke aanpassing. Ook zaken als kaarten en navigatie worden “over the air” verbeterd. Hierbij veranderd Tesla soms de look en feel van de interface op het grote scherm, maar ook op de schermpjes van het dashboard. De nieuwe functies komen zo beter naar voren. Een goede toepassing van “the internet of things” dus.

De snelheid van deze verbinding is overigens ook verbeterd. Zo krijg je de updates sneller binnen en kunnen de engineers in een geval van een storing sneller een analyse doen. Deze verbinding wordt ook gebruikt om gegevens omtrent het gedrag van de auto’s door te sturen naar de gigantische database die Tesla inmiddels heeft opgebouwd. Dit stelt ze in staat om verbeteringen door te voeren op basis van actuele en feitelijke informatie.

Tesla Model S P100D upgrade exterieur

Aan de buitenkant valt direct op dat de zwarte wannabe grill is verdwenen en dat het plaatwerk nu mooi doorloopt bij de neus. Hierdoor wordt het design van de Tesla Model X ook doorgevoerd in de Model S. De auto is hierdoor nog strakker en eleganter geworden. Ook de radar is hiermee van plek veranderd maar dat zal velen ontgaan.

Ten opzichte van het model uit 2013, wat ik hier als vergelijking hanteer, zijn ook de buitenspiegels nu automatisch inklapbaar. Dit had in 2013 natuurlijk ook al zo moeten zijn voor een auto uit deze prijsklasse.

Naast een dak in de kleur van de carrosserie en een zonnedak, is er nu ook de optie voor een volledig glazen dak.

De Xenon koplampen zijn vervangen door meesturende LED lampen. Binnen is de verlichting van de Tesla Model S voorzien van extra led lampjes en strips. Dit was voorheen een extra optie maar wordt nu dus standaard gemonteerd.

De interne lader van 40 A is vervangen door een krachtiger variant van 48 A met de mogelijkheid deze verder te upgraden naar 72A. Hiermee kan de auto sneller worden geladen dan voorheen.

Als laatste heeft dit model nu ook de fameuse BioWeapon Defense Mode luchtverversing. Hiermee worden stoffen van buitenaf zo sterk gefilterd dat, je raadt het niet, zelfs een aanval met biologische wapens de inzittenden zal beschermen.

De Tesla Model S P100D verschilt uiterlijk niet veel van een “normaal” model. Opvallend zijn de rode remklauwen met witte inscriptie die samen met de Brambo schijven de auto in no-time stil moet zetten. Als optie kan gekozen worden voor de kleine koolstofvezel spoiler. Persoonlijk vind ik deze niet zo mooi, zeker niet op een auto met een sterk contrasterende kleur. De beoogde verhoogde stabiliteit zal alleen, een beetje, helpen bij extreem hoge snelheden waarbij je in Nederland sowieso je auto, inclusief spoiler, kunt inleveren.

Hardware aanwezig voor zelfrijdende Tesla Model S

Elke nieuwe Tesla wordt binnenkort uitgerust met alle benodigde hardware om de auto zelfrijdend te kunnen maken. Dit is wellicht de meest ingrijpende en tegelijkertijd meest onzichtbare upgrade. Deze hardware kan nu nog niet volledig worden ingezet maar zal het straks mogelijk maken de auto zelfstandig te laten rijden. Lees hier meer over de zelfrijdende auto van Tesla.

Tesla toont met de huidige Model S aan dat de auto als product is verschoven van een industrieel product naar een technologisch product. Deze verschuiving zal steeds duidelijker worden naarmate de software zich verder ontwikkeld. Deze auto bevat de hardware en eigenschappen die de toekomst van de autoindustrie drastisch zal veranderen.

Over de prijs van de Tesla Model S P100D

Tesla is helemaal niet geheimzinnig over de hoge prijs van deze Tesla Model S P100D uitvoering. Met alle opties aangekruist, kom je uit op zo’n €192.000 euro. Slik. Wat Tesla hierover zelf zegt is dan wel weer heel stoer en onderstreept haar ambitie om elektrisch rijden voor iedereen beschikbaar te maken.

While the Tesla Model S P100D Ludicrous is obviously an expensive vehicle, we want to emphasize that every sale helps pay for the smaller and much more affordable Tesla Model 3 that is in development. Without customers willing to buy the expensive Model S and X, we would be unable to fund the smaller, more affordable Model 3 development.