Elektrische vrachtwagen project van Musk: Tesla Semi

14 nov, 2016 | Nieuws, Tesla

De elektrische vrachtwagen is een serieus onderdeel van Tesla’s visie

In Elon Musks Master Plan deel 2 verteld hij dat behalve elektrische personen auto’s, er ook elektrische vrachtwagen en elektrische bussen moeten worden ontwikkeld.

De introductie van de Tesla Model S en Model X hebben voor een kleine revolutie gezorgd in autoland. Nu is het dus tijd voor het zwaardere werk, een elektrische vrachtwagen. De ontwikkeling van deze voertuigen vind plaats in een divisie die “Tesla Semi” is gedoopt.

Zowel de volledig elektrische vrachtauto als volledig elektrisch aangedreven bussen zijn bij Tesla in een vroeg stadium van ontwikkeling. De verwachting is dat Tesla al volgend jaar de eerste modellen zal onthullen. De productie zal niet eerder starten dan 2019-2020.
Musk: “We verwachten dat Tesla Semi tot een aanzienlijke besparing in de kosten van vrachtvervoer zal leiden. Gelijktijdig zal het veel veiliger en een stuk leuker worden om een dergelijke elektrische vrachtauto te bedienen”.

Behalve het ontbreken van schadelijke uitlaatgassen en andere ongewenste stoffen is de elektrische vrachtauto ook nog een stuk goedkoper. Met name de kosten voor energie en onderhoud van een conventionele vrachtauto (mag ik dat nu al zeggen) zijn zeer hoog. De aanschafprijs van een elektrische vrachtwagen ligt zeer waarschijnlijk een stuk hoger, maar deze zal al na een paar jaar zijn terugverdiend. Bovendien zijn de energiekosten ook veel minder variabel waardoor het voor vervoerders minder risicovol is om lange termijn contracten af te sluiten.

Tesla neemt het elektrische vrachtwagen project serieus

Het programma wordt geleid door Jerome Guilen. Deze voormalig manager van Daimler was verantwoordelijk voor de nieuwe generatie klasse 8 vrachtwagens waaruit o.a. de Mercedes Cascadia is voortgekomen. Guilen is na zijn werk bij Daimler bij Tesla aan de slag gegaan als programma directeur voor de Tesla Model S in de meest cruciale periode (2012-2013). Hiermee laat Tesla zien hoe serieus zij de ontwikkeling van dit type voertuigen aanpakt.

 

Tesla niet de eerste in de markt voor elektrische vrachtwagens

Tesla heeft inmiddels zeer veel ervaring met de productie van elektrische auto’s en daarbij behorende batterijen. Toch zijn ze zeker niet de eerste in deze markt.
Zo heeft het bedrijf Nikola (what’s in a name) al een 40 tonner ontwikkeld die in staat is om 1600 kilometer aaneengesloten te rijden zonder CO2 uitstoot. De Nikola one. De 320 kWh batterij in deze elektrische vrachtwagen wordt ondersteund door een waterstof aangedreven motor van 1000 pk en is na 15 minuten weer klaar voor de volgende 1600 kilometer. (Dit is dus feitelijk een hybride en geen volledig elektrische vrachtwagen). De  De Nikola One wordt 1 december 2016 onthuld.

Ook Mercedes-Benz is al vergevorderd met de ontwikkeling van een elektrische vrachtwagen, de Urban eTruck. Deze is vooral bedoeld voor vrachtverkeer binnen de steden. In deze omgeving biedt een vrachtauto zonder uitstoot en geluidshinder de meeste voordelen.

Hoe Tesla zich in deze markt zal bewegen en welke uitgangspunten zijn hanteren voor het gebruik van deze voertuigen is nog niet helemaal duidelijk.

 

Autonome elektrische vrachtauto’s de toekomst voor Tesla

Elon Musk liet zich al ontvallen dat “vrachtwagenchauffeurs de komende jaren echt nog wel nodig waren”. Hij doelt hiermee op de snelle ontwikkelingen die Tesla maakt met het autonoom laten rijden van auto’s en vrachtwagens. Niet alleen alle Tesla’s Model S, Model X en de nog uit te brengen Model 3 worden vanaf nu uitgerust met alle benodigde hardware voor autonoom rijden. Ook alle toekomstige voertuigen, dus inclusief elektrische vrachtwagens, zullen deze hardware bevatten. Naarmate het systeem steeds verder ontwikkeld zal dit de veiligheid zeer ten goede komen. Met name in het vrachtverkeer worden de meeste ongelukken immers veroorzaakt door vermoeide of afgeleide bestuurders, vaak met zeer ernstige gevolgen.

Ondertussen kijk ik uit naar de introductie van de Nikola One. Het zou een prachtige stap zijn richting een modernisering van het vrachtvervoer en een flinke bijdrage kunnen leveren aan de verbetering van de luchtkwaliteit.Summary