Eerste elektrische auto van Jaguar crossover/SUV

De eerste elektrische auto van Jaguar zal binnenkort worden onthuld. Om mee te kunnen doen met de groene revolutie, zoals Jaguar dit zelf noemt, bouwt de Jaguar Landrover groep een elektrische auto die het midden heeft van een normale sedan en een SUV.

Jaguar doet dit vanuit een idealistisch oogpunt om de uitstoot te verminderen. Een tweede argument is dat men boetes over te hoge uitstoot in de toekomst wil voorkomen.

De markt voor zowel crossover SUV als elektrische auto’s groeit enorm.Een combinatie van deze twee eigenschappen lijkt dus ideaal. Tata, de eigenaar van de Jaguar Landrover groep, staat te popelen om in deze groeimarkt te stappen.

De eerste elektrische auto van Jaguar zou al deze week worden getoond op de autoshow in Los Angeles.

Toekomstige elektrische auto’s van Jaguar

Jaguar laat niet veel los over toekomstige modellen. Wel geven ze aan zeer gefocust te zijn op verdere elektrificatie en dat ze een aantal opwindende modellen op de tekentafel hebben liggen.

“Niemand in de autoindustrie kan het zich veroorloven om achter te blijven met deze ontwikkelingen”. “Niet vanuit een commercieel oogpunt, maar ook niet vanuit een milieu oogpunt” aldus Phil Harrold van PwC.

 

Reductie schadelijke stoffen is noodzakelijk

Jaguar staat onder druk om de CO2 emissies die haar auto’s produceren drastisch te verlagen. De EU regelementen verplichten de Jaguar LR groep om vanaf 2020 een verlaging van 45% in CO2 uitstoot te hebben waargemaakt. Het ijkpunt hiervoor is 2007. Halen ze dit niet, dat bedragen de kosten 5 euro per auto voor de eerste gram CO2 die wordt overschreden. De 2e gram gaat €15  kosten, de 3e €25 en elke gram daarboven kost de groep €95 per elke volgende gram teveel uitgestoten CO2 per auto.

 

Tesla pakt nu al marktaandeel van Jaguar

“Crossovers en SUV’s zijn de grootste groeimarkten, dus Jaguar moet in dat segment een elektrische auto aanbieden”. “Nu al pakt Tesla een deel uit het premium segment waarin Jaguar zich bevind”. “En al is dit nu nog niet veel, het groeit wel behoorlijk. Ze moeten er dus klaar voor zijn als de strijd losbarst”. Aldus Prof David Bailey van de universiteit van Aston. “En ze moeten het nu doen, anders worden ze uit deze markt gedrukt”.

De Tesla bevind zich met de Tesla Model X al in dit populaire luxe segment.

 

Elektrische auto van Jaguar, bereik van 600-900 km?

Voor de elektrische auto die Jaguar wil produceren mikt men op een bereik van 600 tot 900 kilometer. Dit is aanzienlijk meer dan andere elektrische auto’s die nu op de markt zijn. Het is dus even afwachten hoe ze dit willen bereiken. Ook is niet bekend waar Jaguar de benodigde batterijen gaat betrekken en wanneer de auto op de markt kan komen.