Tesla onderzoekt mogelijkheid tot bouw Gigafactory 2 in Duitsland

12 nov, 2016 | Nieuws, Tesla

Gigafactory 2 in Duitsland?

Tesla CEO Elon Musk en CTO JB Straubel hebben recent de overname van de Duitse engineering groep, Grohmann Engineering bekend gemaakt. Na de aankondiging, hielden zij een persconferentie waarin Musk benadrukte dat Tesla van plan is “aanzienlijke investeringen” in Duitsland te gaan doen. Al snel werd duidelijk dat Tesla niet alleen wilde investeren in de ontwikkeling van nieuwe technieken in Europa, maar ook in de productie van nieuwe Tesla’s.

Musk bevestigde dat Tesla in Europa op zoek is naar een locatie voor “Gigafactory 2”.  Hij voegde eraan toe dat de fabriek zowel de productie van accu’s als het bouwen van complete auto’s zal combineren.

De Gigafactory 2 krijgt meer functies

Het is een interessante ontwikkeling, aangezien de Gigafactory aanvankelijk alleen bedoeld was om de batterijen te produceren. Onlangs vernamen we echter dat Tesla ook van plan is om hele productielijnen voor het aandrijfsysteem toe te voegen aan de Gigafactory 1 in Nevada.

Nu lijkt  Tesla nog een stap verder te gaan en het gehele productieproces verticaal wil integreren in één fabriek – in ieder geval voor deze  “Gigafactory 2′”.

Focus op productie Tesla Model 3

Musk maakte duidelijk dat de focus nu vooral ligt op de productie van de Tesla Model 3. Tesla zoekt daarbij naar een optimalisatie van het productieproces. Deze productiestrategie wordt nu al “the machine that builds the machine” genoemd. Het levert natuurlijk enorme voordelen op als op 1 locatie zowel de productie van de belangrijkste onderdelen als de assemblage hiervan tot een Tesla kan plaatsvinden. De overname van Grohmann Engineering is onderdeel van Tesla’s poging om deze “machine” als eerste te bouwen in Tesla’s fabriek in Fremont. Uiteindelijk zal dit concept dan ook worden uitgerold in Europa:

“Dit is iets wat we heel serieus aan het onderzoeken zijn. We willen op verschillende locaties op zeer grote schaal Tesla voertuigen, de batterij en aandrijflijn productie integreren in één ‘Gigafactory 2’. “ Aldus Musk.

Tesla hanteert nu andere productie aantallen

Musk verduidelijkt de timing van het nieuwe project en zei dat dit vorm zal krijgen zodra Tesla begint met de Tesla Model 3 productie. Tesla plant om midden 2017 te starten met de productie en deze op te voeren naar massaproductie tegen het einde van 2017.

Een interessante toevoeging die de Tesla CEO maakte was:

“Het is nogal een aanzienlijke opschaling van de aantallen, want we gaan van 100.000 auto’s per jaar naar 600.000 auto’s per jaar in een zeer korte tijd.”

Tesla gebruikte tot nu toe altijd “500.000 auto’s per jaar” als het streven voor de productiecapaciteit, zodra de Model 3 in de fase van  massaproductie is beland. Blijkbaar heeft de grote vraag naar Tesla’s dit getal wat opgeschroefd.

Musk verwacht  dat de Tesla fabriek in Fremont de productie van tussen de 500.000 en 1 miljoen voertuigen per jaar aan moet kunnen. De Gigafactory 1 moet daarom in staat zijn om gelijke tred te houden met de productie van batterijen voor deze voertuigen en de Tesla Energy producten.

Geen twijfel over toename productie faciliteiten

Terugkomend op het onderwerp van een Europese Gigafactory 2, voegde Musk toe:

“Er is geen twijfel dat op de lange termijn, Tesla ten minste een – en misschien twee of drie -. van deze gecombineerde voertuig/batterij fabrieken zal hebben op locaties in Europa”