Tesla Supercharger Netwerk voor de langeafstandsreiziger

Direct met de introductie van de Model S, heeft Tesla het Tesla Supercharger Netwerk geïntroduceerd. Dit netwerk van snelle oplaadstations was vooral bedoeld om Tesla rijders snel te kunnen laten opladen tijdens lange afstandsreizen.

Het Tesla Supercharger Netwerk is sinds die tijd wereldwijd uitgebreid tot meer dan 4.600 Superchargers. Dit aantal neemt nog steeds toe om een groeiend aantal Tesla’s te kunnen bedienen.

 

Kleine vergoeding voor opladen

Tot nu toe was het gebruik van de Tesla Supercharger altijd gratis bij aanschaf van een nieuwe Tesla. Hier gaat nu verandering in komen. Vanaf 1 januari 2017 zal toegang tot het Tesla Supercharger Netwerk niet meer (volledig -) gratis zijn. Indien je na 1 januari 2017 een nieuwe Tesla besteld krijg je daarbij jaarlijks 400 kWh (ruwweg 1.600 km) aan gratis credits. Daarnaast zal een kleine vergoeding worden gevraagd die minder zal kosten dan de brandstof die je voor een vergelijkbare auto kwijt zou zijn.
De nieuwe Tesla’s blijven standaard wel gewoon voorzien van de benodigde hardware om van het Tesla Supercharger Netwerk gebruik te kunnen maken.

 

Tesla bereid zich voor op de komst van de Model 3

De redenen voor deze verandering zijn tweeledig. Het Tesla Supercharger Netwerk wordt op dit moment door veel Tesla eigenaren gebruikt als alternatief voor het thuis opladen van de auto (geen officieel statement van Tesla maar ik kan er wel naar raden). Indien je dicht in de buurt van een dergelijke Supercharger woont, is het natuurlijk aantrekkelijk om je auto gratis op te laden, zeker gezien de relatief korte laadtijd. Een volle accu van 80kWh kost aan stroom toch nog altijd zo’n €20 euro. Ook Taxi’s maken veelvuldig gebruik van deze optie en houden daarmee veel stations bezet.

Met de komst van de Tesla Model 3 zal het aantal Tesla’s op de weg enorm toenemen. Je kunt je wel voorstellen dat bij de huidige aantallen Superchargers er voor de echte reiziger dan geen plek meer is. De Supercharger is immers vooral bedoeld om mensen die lange afstanden rijden niet in de kou te laten staan. Deze service wil Tesla ook in de toekomst blijven bieden.

 

Uitbreiding Tesla Supercharger Netwerk

Met de plaatsing, onderhoud en het gebruik van het Tesla Supercharger Netwerk zijn forse investeringen gemoeid. Tesla geeft aan geen winstoogmerk te hebben met de Superchargers. Door het vragen van een redelijke vergoeding voor het gebruik, kan Tesla de aldus verkregen inkomsten gebruiken voor het versneld uitbreiden van het netwerk.

Tesla is van mening dat het opladen van de auto zoveel mogelijk thuis en op het werk moet gebeuren. Dit zijn immers de momenten dat je de auto toch niet gebruikt.

Duurzaamheid is een van de belangrijkste drijfveren van Tesla. Door het flink uitbreiden van het Tesla Supercharger Netwerk, kan Tesla haar klanten zo goed mogelijk helpen hier aan bij te dragen. Niets is immers zo vervelend als te moeten wachten met het laden van je Tesla omdat er een rij mensen voor je staat die allemaal een paar gratis kWh-tjes willen meepikken.

 

Prijzen nog niet bekend

Ben je al in het bezit van een Tesla of bestel je er een voor 1 januari 2017 (mits levering plaatsvind voor 1 april 2017), dan veranderd er niets.

Verdere details en prijzen van dit programma zullen op een later tijdstip door Tesla worden vrijgegeven. Ik verwacht dat de kWh prijs die Tesla zal doorrekenen niet veel zal verschillen van de prijzen die je thuis betaald. De berekenende automobilist zal anders nog steeds massaal met korting willen laden.