Tesla Model S Ervaring van aanschaf tot heden

Het is nu een jaar geleden dat ik met veel enthousiasme mijn Tesla Model S mocht ophalen in de enorme assemblage hal in Tilburg. Het hele traject begon natuurlijk met de aankoop beslissing. Nadat ik de eerste plaatjes van de Model S had gezien was ik al gelijk enthousiast. Sowieso over het feit dat de elektrische auto nu eindelijk eens een turning point ging bereiken maar vooral omdat dit ook nog eens samenviel met de introductie van een prachtige auto. Geen conceptcar design wat tijdens de productiefase langzaam, omwille van de kosten, weer wordt omgebouwd tot saai productiemodel, maar gewoon een auto “as designed”.

Het aankoop process

Nou speelt gevoel bij de aankoop van alles, en voor een auto in het bijzonder, een cruciale rol voor de algehele beleving op termijn. Natuurlijk gaan we achteraf een logische verklaring voor onze aankoopbeslissing verzinnen (schoon, modern, voordelig in verbruik, lage onderhoudskosten en goed afschrijvingsmogelijkheden door beperkt geldige fiscale maatregelen). Maar het gevoel zal altijd blijven bepalen of een aankoop na jaren nog steeds een goede keuze was.
Testrit met de Tesla Model S in Tilburg
Het hele traject begon pas echt nadat ik met mijn vrouw naar Tilburg was afgereisd om een testrit te maken in een Tesla Model S. Wat een sensatie! De auto was niet alleen prachtig in het echie, maar reed ook nog eens bovenverwachting. De eerste acceleratie vergeet ik niet snel. Mijn hersenen bleven wat achter bij de rest van mij hoofd, de bloedtoevoer werd tijdelijk gestopt en mijn maag begon zich te roeren. Wat een power. Sold!

Gelukkig neemt dan het relativerende en rationele deel van het brein het (tijdelijk) over en kun je thuis nog eens alles goed afwegen. Toch wel een uitgave, en wat als dit en wat als dat. Maar bij een aankoop, ik wijd even uit, gaat het nooit om wat je nodig hebt maar om wat je wilt, altijd. En ik wilde die auto heel graag. Dus om het rationele deel van het brein tot zwijgen te brengen werd weer een testrit uitgevoerd. Sold again! Waar moet ik tekenen.

Sommige mensen zijn visueel ingesteld en dus zal de verkoper daar op moeten inspelen, anderen zijn kinesthetisch ingesteld en moeten dus vooral verleid worden met mooie materialen, een lekker stuur, een fraai display waar ze van alles mee kunnen doen en een fysiek goed gevoel bij het berijden van de auto. In het geval van de Tesla Model S komen beide types goed aan bod. Dit verklaart m.i. ook de populariteit van de Model S. Het is een perfecte mix van schoonheid en kracht, sportieve uitstraling en souplesse. Daarnaast is de Model S ook nog zeer praktisch. Ruim voldoende ruimte voor 5 volwassen personen en zeer veel opbergruimte. Om kort te gaan. Ik vind het nog elke dag geweldig om in deze super sedan te rijden en heb er geen seconde spijt van gehad!

Model S storingen

Het is echter niet alleen euforie als het om de Tesla Model S gaat. Ik heb de nodige storingen meegemaakt wat mij het bovengenoemde gevoel, in ieder geval tijdelijk, had ontnomen. Let op, geen spijt, maar teleurstelling over het feit dat ik de auto een paar dagen moest afstaan.
Het begon met een kapotte lader binnen de eerste maand. Tesla heeft deze moeten vervangen omdat de 12V accu niet meer werd opgeladen vanuit de hoofdbatterij.

Interieur Tesla Model S

 

 

 

 

 

Drie en een halve maand later weer een storing. Na een software update kwam het scherm niet meer tot leven. De auto werd opgehaald en na een dag weer teruggebracht met de nieuwe software netjes geladen.Een maand later, wederom na een software update, had de auto weer hetzelfde euvel. Het scherm kwam niet meer bij en de auto was geheel levenloos. Tesla wederom gebeld, auto opgehaald en uiteindelijk heeft men de hele display unit vervangen. De fout lag dus niet in de software maar in de hardware van het display. Sindsdien heb ik geen last meer van de updates.

In het voorjaar besloot een vrachtautochauffeur op de A15 de linkerbaan eens te proberen terwijl hij met zijn telefoon aan het spelen was. Beetje jammer dat ik daar toen net naast reed en vol in de remmen moest terwijl ik tegelijkertijd moest uitwijken! De auto kwam daarbij met de linkerwielen tussen het dikke asfalt en de vangrail terecht waardoor ik de auto hevig moest tegensturen. Dit alles met een gangetje van 100+. De vangrail kon ik daarbij niet volledig ontwijken maar wat met direct opviel was het gemak waarmee de Tesla Model S weer in het gareel was te krijgen nadat ik toch een behoorlijke zwieper maakte. De traction controle is duidelijk goed afgestemd op het gewicht en vermogen van de auto. In dit geval dus een gemengd gevoel van boosheid en blijheid. Als je zoiets moet overkomen, dan maar in de veiligste auto ter wereld.

Weer een paar maanden later een herkenbare storing. Wederom gaf de 12V accu aan niet te laden. Ditmaal heeft Tesla na een uitvoerige analyse de hele batterij, jaja die grote, vervangen. Even afkloppen maar de laatste 5 maanden heb ik geen storing meer gehad. Inmiddels staat er zo’n 30.000 kilometer op de teller.

Wat kost een Tesla Model S

Banden vervangen na 28.000 km

De standaard gemonteerde Continental banden waren na 28.000 km aan vervanging toe. Ik had er waarschijnlijk volgens de wettelijke maatstaven nog wel even op mogen doorrijden, maar met de winter voor de deur leek het me verstandig vast wat nieuw rubber te laten monteren. Toch een grapje van € 1.850,= Au.

Periodiek onderhoud Model S niet noodzakelijk

Recentelijk heb ik contact opgenomen met Tesla voor de, dacht ik, jaarlijkse onderhoudsbeurt. Ik vroeg de vriendelijke man welke onderhoud er precies zou worden uitgevoerd. Dit bleken voornamelijk controles te zijn. Controle van de bandenspanning en bandenprofiel, controle van remblokken en remschijven, controle van de ruitenwissers, controle van het glazen dak enz. De enige fysieke handeling zou zijn het eventueel bijvullen van de ruitenwisser vloeistof. Nu blijkt dat Tesla voor behoud van garantie GEEN verplichte jaarlijkse onderhoudsbeurt vereist. Deze heb ik dus voor dit keer maar even overgeslagen. De enige onderhoudskosten die ik het eerste jaar heb gemaakt zijn dus de € 1.850,= voor een viertal nieuwe banden..

Verbruik van de Tesla Model S

Ik maak zelf veel snelweg kilometers. Dit is voor een elektrische auto relatief ongunstig ten opzichte van het verbruik van energie met een brandstof auto. Relatief omdat het energieverbruik in euro’s gemeten nog steeds maar een fractie is. Voor de 28.000 kilometers die ik heb gereden vroeg de Model S 6.468 kWh aan energie. Een gemiddelde van 231 w per kilometer. Omgerekend naar een stroomtarief van 18,5 cent (zakelijk tarief) dus nog maar 0,043 euro per kilometer of € 1.197,= voor een heel jaar rijden!

Verzekeringspremie Tesla Model S

Tesla en Centraal Beheer hadden voor de Tesla rijders een uitstekende en voordelige verzekering geregeld. Voor bruto € 750 kon de auto allrisk worden verzekerd. Spotgoedkoop voor een auto van €100.000,= + .Het idee daarachter was vooral dat in het Oostblok nog niet veel laadpalen staan en dat de Tesla uit relatief weinig onderdelen bestaat waardoor een reparatie goedkoper uit zou vallen. Waar men blijkbaar niet op gerekend had was de onervarenheid van een flink aantal bestuurders met het vermogen van de auto. Vooral in de eerste maanden blijkt een flink aantal mensen hun auto tegen ongewenste obstakels te hebben geparkeerd (dit werd later nog bevestigd door de chauffeur van het schadeherstel bedrijf). Doordat de carrosserie geheel uit aluminium bestaat, wat speciale en daardoor duurdere gereedschappen vereist, vallen de reparatiekosten van blikschade relatief hoger uit dan die van een gemiddelde auto. Een schadereparatie bedrijf mag zelfs geen aluminium las/lijmwerk verrichten in ruimtes waar ook ander laswerk plaatsvind. Ook dit maakt het er niet goedkoper op.

Het gevolg hiervan is een premieverhoging in 2015 van 225% !! De nieuwe aanbieding gaat van € 750,= naar € 1.680,=. Dat is ook een beetje jammer. Hopelijk weten de berijders zich inmiddels beter te bedwingen en kan de premie volgend jaar weer omlaag. Ik ga er namelijk vanuit dat Centraal Beheer en Tesla ook zo sportief zullen zijn om de prijzen weer te verlagen als het Tesla bestuurders gilde 2015 zonder al teveel schade doorkomt.

Belastingen voor de elektrische auto

Wegenbelasting en bijtelling heb ik niet meegenomen omdat ik beide niet betaal. De elektrische auto is tot 2016 nog vrijgesteld van wegenbelasting en tot 2018 van bijtelling.

Is je omgeving al klaar voor de elektrische auto?

Wat amusant was, althans zo heb ik het maar opgevat, zijn de opmerkingen van de mensen om je heen. Voor de aanschaf waren het vooral de opmerkingen als; golfkarretje, het beperkte bereik, het enorme prijsverval wat in het vooruitschiet lag en noem ze maar op. Na een stukje te hebben meegereden zijn de meeste van deze vooroordelen vaak al direct verdwenen. Blijft vooral over de, door fossielen als de Top Gear presentatoren en niet zo vooruitstrevende autoblaadjes, ingeprente, negatieve aspecten die worden uitgelicht of ronduit worden verzonnen. Hier komen er een paar.

Gratis supercharger netwerk Tesla

de energie komt gewoon van kolencentrales, weet je wel hoe vervuilend dat is?“. Eeeeh nee, onze energie komt van Greenchoice, dat is 100% schone energie. En je hebt in ieder geval nog een keuze, iets wat je over de veel meer vervuilende olie productie en gebruik toch echt niet hebt.

die elektrische auto’s hebben batterijen en die vergiftigen straks de hele aarde“, eeeh nee, die batterijen kunnen eerst nog heel lang voor opslag worden gebruikt van bijvoorbeeld teveel geproduceerde zonne- en windenergie en kunnen daarna voor 98% worden recycled. Bovendien is de milieuschade van elektrische auto’s vele malen kleiner dan die van brandstof auto’s en gaan de ontwikkelingen in betere, schoner te produceren batterijen of energieopslag media, steeds sneller. Ook hier vind duidelijk een transitie plaats. Lees hier anders nogmaals het stukje over het recyclen van batterijen van elektrische auto’s.

ja, straks is je batterij kapot, want die gaan heel vaak stuk, en dan kun je mooi een nieuwe kopen en dat kost heeuull veel euro’s“. Nee, deze batterijen hebben bewezen een zeer lange levensduur te hebben en zeer betrouwbaar te zijn. Toyota gebruikt al meer dan 10 jaar batterijen in haar Prius en er is er vrijwel nog nooit een kapot gegaan, ook de capaciteit blijkt volledig in tact te blijven na 10 jaar, zelfs in auto’s met meer dan 500.000 km op de teller! Bovendien geeft Tesla 8 jaar volledige garantie op de batterij en elektromotor(en) dus ook daar kun je geen buil aan vallen.

De techniek gaat zo snel, straks rijdt je in een technisch achterhaalde auto“. Voorlopig loopt de Tesla Model S op technisch gebied jaren vooruit op de mogelijke concurrentie. Daarnaast heeft Tesla de Model S zo ontworpen dat mocht er binnen de levensduur van de auto een dusdanig revolutionaire nieuwe batterij zijn ontwikkeld, je deze er binnen een half uurtje onder kunt schroeven. Daar kun je dan in de vorm van een betaalde upgrade voor kiezen of je houdt je huidige batterij die je dan nog altijd een ruimte 400 kilometer ver brengt en onderweg natuurlijk ook nog is op te laden. En dat is gelijk het laatste van de argumenten die ik hier wil noemen.

“Je kunt er niet mee op vakantie”. Toegegeven, voor sommige bestemmingen is een brandstof auto nu nog beter geschikt. Waar vaak wel aan voorbij wordt gegaan is de sneltreinvaart waarmee oplaadpunten door heel Europa en vooral in Nederland worden uitgerold. En dan is er nog het additionele Telsa Supercharger netwerk waarmee een Tesla eigenaar tegenwoordig zonder problemen en gratis naar Zuid Frankrijk kan worden gereden. Op het moment van schrijven staan er reeds 120 van deze Tesla Super charger stations in Europa waarmee je de Tesla Model S binnen 45 minuten, onder het genot van een lekker broodje en drankje, weer gereed maakt voor de rest van je rit. Eind 2016 is er geen plek meer in Europa waar je niet met je Tesla naar toe kunt rijden. Gratis, had ik dat al vermeld? En alleen maar met energie, opgewekt uit schone bronnen, die had ik toch niet vergeten te melden?

Zou ik weer een Tesla Model S kopen?

In a heartbeat. In de 30 jaar dat ik nu auto rijdt, waaronder vele jaren in grote luxe sedans, heb ik nog niet eerder deze sensatie gehad in een auto. De souplesse en techniek is daarbij doorslaggevend, net als de lopende kosten en het uiterlijk van de auto. Natuurlijk kan het altijd beter. En daar werkt Tesla ook hard aan. Software updates maken de auto steeds beter en voegen meer functies toe.

De nieuwe versies van de Model S tonen aan dat de techniek nog lang niet is uitontwikkeld. Zelfrijdende Tesla’s zullen niet lang meer een vreemde verschijning zijn. De bizarre snelheden en features van de nieuwe Tesla Model D uitvoeringen zijn ongeëvenaard.

En ondanks de storingen in het begin, die ik accepteer als aanvaardbaar risico als early adopter, is de service van Tesla eveneens ongeëvenaard. Of het nou zondag avond was of vroeg in de ochtend, er was altijd een Tesla service engineer beschikbaar en ik had altijd binnen 1,5 uur een vervangende auto voor de deur staan. De auto werd netjes gewassen weer voor de deur of waar ik maar wilde afgeleverd. Keurig!

Wat is jouw mening over de Tesla Model S?

Ik ben erg benieuwd naar de reacties van andere bestuurders van de Tesla Model S. Ik zou het dan ook heel leuk vinden als jij je reactie hieronder zou willen achterlaten!

Let op: deze review is van 2013 toe de Model S net uit was. Hier vind je de laatste Model S specificaties.