Tesla Model D – uitbreiding Model S reeks

Tesla heeft onlangs een nieuwe versie toegevoegd aan de Model S reeks. De Tesla Model D. De “D” staat voor Dual motor. Deze modellen reeks wordt nu aangeduid als 60D, 85D en P85D. Waar bij de huidige Model S een elektromotor op de achteras is gemonteerd, krijgt de D er ook een elektromotor op de vooras bij. Naast de dubbele elektromotor krijgt de auto ook automatisch vierwiel aandrijving. Dit komt de wegligging ten goede waardoor Tesla ook in de wat koudere westerse gebieden van onze aardbol haar auto’s beter kan verkopen. De D variant kan als optie worden aangeklikt op de website van Tesla tegen een meerprijs van € 13.900,=.

Vijf beste aanpassingen Tesla Model D

Hier onder de vijf meest in het oog springende wijzigingen in de Model S waarmee Tesla de Model S nog meer als super sport sedan neerzet.

 Tesla Model D

 De Tesla Model D is echt snel!

Op de 85D worden twee elektromotoren gemonteerd van elk 140kW. Samen zo’n 280 kW en daarmee ongeveer gelijk aan de tot nu toe gebruikte enkelvoudige  elektromotor die een vermogen van 285 Kw had. Door een efficiëntere overbrenging van de kracht op de weg, trekt de 85D nu 0,2 seconden sneller op naar de honderd waardoor deze snelheid nu na 5,4 seconden wordt bereikt.

Op de Performance uitvoering, de P85D, blijft de eerdere uitvoering van de 350 kW sterke performance elektromotor gewoon zitten en wordt een tweede elektromotor toegevoegd met een vermogen van 165kW. Samen dus 515 kW oftewel zo’n 701 pK! Het effect van deze extra elektromotor op de performance uitvoering is waanzinnig. De Model S krijgt een begrensde top van 250km/h en een acceleratie van 0 naar 100 km/uur in slecht 3,4 seconden! Dat is dus sneller dan een Mercedes SLR McLaren, de snelste Audi R8, menig Lamborghini en de Porsche 911 Turbo. En dan kun je er ook nog gewoon met 5 volwassenen inzitten en een hele vracht boodschappen meenemen. Volgens Tesla is de Model S P85D hiermee de snelste sedan ooit gebouwd. De P85D kun je instellen op drie standen: Normal, Sport en Insane. Ik bedoel maar.

Verhoogde actieradius 60D en 85D

Ondanks de dubbele motor is Tesla er in geslaagd de actieradius op de 60D en 85D met zo’n 16 km te vergroten. Dit door een efficiënter gebruik van de batterij. Al het geweld wat losgelaten wordt op de P85D kost uiteraard wel de nodige energie dus de range van deze uitvoering is zo’n 10% minder dan de “gewone” 4-vierwiel, dual motor aangedreven Model S en komt daarmee op zo’n 440 km (maar ik vermoed dat je dit niet gaat halen vanwege de onweerstaanbare behoefte de auto op zijn staart te trappen, maar who cares).

 Verbeterde veiligheid – Autopilot

De Tesla Model S was eerder al beoordeeld als meest veilige sedan ooit getest. Om de veiligheid van de inzittenden nog verder te vergroten zijn een aantal nuttige en een aantal gewoon leuke features toegevoegd.

De Model D autopilot

De Autopilot, zoals Tesla dit systeem noemt, omvat een vooruit gerichte radar, een camera en 12 sensoren. De 12 sensoren pikken alles op rondom de auto tot een afstand van 5 meter. Al deze onderdelen zijn verbonden met het stuur, de remmen en het GPS systeem. Het systeem is in staat een kind of zelfs een kleine hond op volle snelheid te detecteren. De auto zal dan automatisch reageren indien de bestuurder niet tijdig zelf ingrijpt. Hiermee is Elon Musk zover gegaan als wettelijk nu nog is toegestaan met dit soort zelfdenkende systemen.

De camera leest de snelheidsborden en zal, indien deze op de (adaptive -) cruise control in ingeschakeld vanzelf de snelheid aanpassen.

Wil je van baan verwisselen, dan is het gebruik van de richtingaanwijzer voldoende. De Model S zal zelf veilig van baan verwisselen. En mocht je onverhoopt onbedoeld over de rijbaan markering rijden, dan stuurt de auto vanzelf weer bij.

Model D de nieuwe KIT?

Een leuke toepassing is het zelf inparkeren van de auto. De Tesla kan zichzelf inparkeren zonder dat de bestuurder in de auto zit.
Het kan nog gekker. Je kunt je auto zelfs oproepen waarbij hij op basis van de GPS locatie van de mobiele telefoon waarmee dit gebeurt naar je toe komt rijden. Dit kan ook op basis van de recentelijk toegevoegde Agenda functie. De auto weet waar en wanneer je weg moet en kan komen voorrijden op de afgesproken tijd, je temperatuur vast goed instellen en je favoriete muziekje opzetten. Knight rider eat your hart out, there’s a new KIT in town!

De nieuwe Tesla Model D is leverbaar vanaf februari (de P85D) resp. april (85D).

Hieronder een video van de test runs die bezoekers van de presentatie mochten meemaken naast een “experienced Tesla driver”:

Hier lees je de laatste Tesla Model S specificaties en prijzen