Zelfrijdende auto is een potentiële triljoenen markt

De zelfrijdende auto is een speerpunt van meerdere bedrijven. Algemeen bekend zijn de prestaties die Tesla nu al neerzet en de ambities die zij op dit gebied hebben.

Ook pure technologiebedrijven storten zich op deze potentiële biljoenen markt (Forbes). Eerder dit jaar maakte Intel bekend dat voor $15 miljard het Israëlische bedrijf Mobileye zou worden overgenomen. Mobileye ontwikkeld technologie om de zelfrijdende auto mogelijk te maken. Intel bevestigde gisteren dat de deal rond was. Er wordt direct gestart met het samenstellen van een vloot van 100 testauto’s.

Autonoom rijden op level 4

Mobileye zal de als level 4 geclassificeerde systemen inbouwen in auto’s van verschillende merken en typen om aan te tonen dat de technologie breed kan worden ingezet. De voertuigen worden daarna ingezet in de VS, Israel en Europa. De eerste auto’s gaan begin 2018 de weg op.

Amon Shashua, de CTO en medeoprichter van Mobileye gaf het volgende commentaar op de aankondiging:

Door auto’s te bouwen, en deze te testen onder alledaagse omstandigheden, ontvangen we directe feedback. Dit zal de ontwikkeling van de technologieën en oplossingen voor hoog autonome – en volledig autonome voertuigen versnellen. Geografische diversiteit is erg belangrijk aangezien de rijomstandigheden en rijgedrag per regio flink verschillen. Ook de wegomstandigheden en signaleringen verschillen per regio/land. Ons doel is om technologie voor autonoom rijden te ontwikkelen wat overal kan worden ingezet. Hiervoor moeten we de voertuigen testen en laten leren in diverse locaties.

 

Intel wil met de nieuwe vloot de gecombineerde technologieën van Mobileye en Intel demonstreren als een hybride systeem.

Intel schreef in een persbericht:

Door deze test auto’s te bouwen kan Intel’s nieuwe onderneming de gepatenteerde technologie van Mobileye combineren met die van Intel. Mobileye bezit veel kennis over computer visie, detectie van verkeerssituaties en wegomstandigheden, het in kaart brengen hiervan en het combineren van deze gegevens waarmee een zelfrijdende auto kan worden gerealiseerd. Intels heeft enorm veel expertise op het gebied van datacenters, open computer platforms en 5G communicatie technologieën. De combinatie maakt het mogelijk een “auto in de cloud” systeem te leveren.

 

Mobileye werkt niet langer met Tesla

Tot vorig jaar was Mobileye vooral bekend van haar samenwerking met Tesla als partner in het Autopilot programma. Deze samenwerking werd door Tesla abrupt verbroken.

Volgens Shashua van Mobileye nam Tesla te veel risico op het gebied van veiligheid. Een incident waarbij een dodelijk slachtoffer viel werd door Tesla verweten aan het niet goed functioneren van een door Mobileye geleverd component. Later bleek dat de Autopilot geen rol speelde in het ongeluk.

Desondanks had Tesla aangegeven de samenwerking met Mobileye al eerder te willen beëindigen. Dit nadat het Israëlische bedrijf op een nare manier had geprobeerd Tesla te dwingen om ook in de toekomst alleen met Mobileye aan het Autopilot programma te werken.

 

Tesla ontwikkelt eigen systeem voor zelfrijdende auto

Sindsdien ontwikkeld Tesla haar eigen computer visie systemen en zelflerende neurale netwerken met gebruik van agonistische systemen. Dit heeft geleid tot de nieuwst Autopilot 2.5 hardware configuratie zoals deze sinds vorige week standaard wordt  geleverd op elke nieuwe Tesla.

Ondanks dat Mobileye Tesla als klant is kwijtgeraakt, vaart het bedrijf wel bij nieuwe samenwerkingen waaronder BMW.