Opkomst van de elektrische vrachtwagen

De elektrische auto is inmiddels aan een onstuitbare opmars begonnen. Binnen 20 jaar zullen elektrische auto’s de markt van fossiele brandstof auto’s hebben overgenomen.

Nog sneller zou het wel eens kunnen gaan met de komst van de elektrische vrachtwagen. Nu het productieproces van elektrische auto’s en elektrische aandrijflijnen volwassen is geworden is de stap naar de elektrische vrachtwagen niet groot. Analisten geven aan dat de gevestigde vrachtwagen bouwers snel de omschakeling naar elektrische vrachtwagens moeten maken willen ze nog een toekomst hebben.

Advies transport analist: koop geen aandelen van vrachtwagen leveranciers

Alexander Potter, een transport analist van Piper Jaffray, schreef in een brief aan zijn klanten dat de komst van de elektrische vrachtwagen de reden is waarom hij niet langer aanbevelingen kan maken voor een aantal vrachtwagen fabrikanten. In plaats daarvan adviseert hij zijn klanten nu de aandelen van Tesla als alternatief in de sector van de vrachtwagen industrie.

Veel aandelen die wij volgen in de vrachtwagen industrie staan bloot aan de ontwrichting die op handen is in deze sector. Behalve de aandelen van Wabco en Tesla adviseren wij geen enkel ander aandeel te kopen uit deze sector.

Tesla zal ook markt elektrische vrachtwagen veroveren

De aanbevelingen komen nadat hij eerder al had aangegeven Tesla niet te onderschatten als het gaat om de plannen in het elektrische vrachtwagen segment.

Slechts een aantal fabrikanten neemt de transitie naar elektrisch rijden in deze tak van transport serieus. Zo werkt Daimler aan haar Mercedes eTruck en de Daimler eCanter voor lichte vrachtwagens en minivrachtwagens. De meeste fabrikanten zien nog geen rol weggelegd voor de elektrische vrachtwagen in het segment van zwaardere vrachtwagens die lange afstanden moeten afleggen.

Tesla is vast van plan te bewijzen dat de elektrische vrachtwagen ook voor lange afstanden mogelijk is. De Tesla Semi wordt in september van 2017 onthuld.

Koppel in elektrische vrachtwagen is enorm

Ceo Elon Musk zegt dat de Tesla Semi elke dieselmotor zal overklassen als het gaat om koppel. De vrachtwagen van Tesla is tevens geschikt voor zwaar vervoer over lange afstanden.

Het wachten is nog op de details van de batterij capaciteit en laadsnelheid waarmee dit ambitieuze doel kan worden gehaald. Tesla heeft kennelijk al prototypes die nu rondrijden in Californië en Nevada. Deze worden volgende maand tijdens een speciaal evenement openbaar gemaakt.

Kosten vrachtvervoer drastisch omlaag met elektrische vrachtwagen

Wanneer het inderdaad mogelijk is om ook zware vrachtwagens via een elektrische aandrijflijn te laten rijden kunnen transport ondernemingen enorme kostenbesparingen realiseren. Brandstof en onderhoud zijn de grootste kostenpost van een vrachtwagen. Ook wanneer de aanschafprijs een stuk hoger ligt als gevolg van de grote batterij packs, zullen de operationele kostenverlagingen dit ruimschoots goedmaken.

Ook bus fabrikanten lopen risico bij trage overschakeling naar elektrisch rijden

Potter geeft eenzelfde waarschuwing af voor bus leveranciers. De steeds strenger wordende eisen voor vervoer binnen stedelijk gebied alsmede de operationele kosten maken elektrische bussen een logische keuze. Nu al rijden er al een aantal elektrisch aangedreven bussen rond. De ontwikkelingen in deze sector zal versnellen waardoor ook fabrikanten van bussen snel de transitie naar de volledig elektrische bus moeten omarmen om niet uitgeschakeld te worden door de competitie.

De belangrijkste leverancier van elektrische bussen in Nederland is BYD. Dit Chinese bedrijf heeft zijn hoofdkantoor in Rotterdam. Sinds 2015 rijden op Schiphol al 35 elektrische bussen van BYD rond. Ook rijden er elektrische bussen op Texel, Terschelling en Schiermonnikoog. Ariva rijd al met 20 elektrische bussen in Venlo en Maastricht. Sinds december 2016 heeft Connexion 43 volledig elektrische bussen in gebruik in Eindhoven en Helmond. Hiermee heeft Connexion de grootste emissie vrije vloot in Europa. Vanaf september 2017 zal de gemeente Haarlem ook overstappen.

Ook in de markt van vrachtvervoer en personenvervoer zal elektrisch rijden dus een grote impact hebben.