Het doel was om in 2020 200.000 elektrische auto’s in Nederland te hebben rondrijden. Om ervoor te zorgen dat deze plannen niet nog verder naar de achtergrond verdwijnen heeft GroenLinks het onderwerp weer op de agenda gezet. Schoon vervoer is niet alleen goed is voor het milieu maar ook voor de nodige economische activiteiten in Nederland.

Green Car Valley

Green Car Valley

Green Car Valley

Het idee van GroenLinks is om een “Green Car Valley” op te richten in Zuid-Nederland vergelijkbaar met het beroemde Silicon Vally in Californië.

GroenLinks vraagt daarom minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) om het plan van aanpak om deze doelstelling te halen. Samen met de TU Eindhoven, de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en de autoproducenten DAF, VDL NedCar en Tesla liggen er voldoende kansen om een schone auto industrie vorm te geven. 5 November 2013 zal GroenLinks het plan “Op weg naar schoon vervoer” lanceren. Dit plan omvat vijf punten om de bewindslieden op weg te helpen de eerdere doelstelling te halen en tevens voor de nodige economische groei te zorgen. In dit plan zal ook een stimulans vanuit de overheid uitgaan om een Green Car Valley te bewerkstelligen.

Volgens GroenLinks moet het kabinet het huidige topsectorenbeleid gericht hiervoor inzetten. Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren: “Er worden nu negen brede topsectoren gestimuleerd, de Rekenkamer heeft al laten zien dat dit niet werkt. Het kabinet moet kiezen voor de toekomst en dus voor gericht groen industriebeleid”.

De beste stimulans komt natuurlijk nog vanuit een omslag in de samenleving waarin milieu en een schone economie voorrang krijgen in het bestedingspatroon. Elektrisch rijden is namelijk niet alleen nodig, het is ook nog eens heel erg leuk!