Aankomend verbod op verkoop brandstofauto’s breidt zich uit

Frankrijk, Noorwegen, Engeland en recentelijk Schotland hebben het al duidelijk gemaakt. Er komt een verbod op de verkoop van door fossiele brandstof aangedreven auto’s. Deze moeten uiterlijk vanaf 2040 plaats maken voor elektrische auto’s. In Noorwegen geldt dit al vanaf 2025. Dit doen zij door wetgeving te introduceren die de verkoop van dergelijke auto’s verbiedt. Ook Nederland neigt men naar 2025 maar hier is nog geen besluit genomen.

Uiteraard zullen deze deadlines de nodige impact hebben. Maar wat nu als de grootste auto markt van de wereld ook een dergelijke stap neemt?

China bezig met tijdschema richting 100% marktaandeel elektrische auto

De Chinese overheid overweegt nu ook een duidelijke deadline om alleen nog volledig elektrische auto’s toe te staan. Als dit er door komt betekent het feitelijk het definitieve einde van de brandstof motor voor personenvoertuigen en snel daarna ook voor het goederenvervoer.

Het voornemen werd door Bloomberg bekend gemaakt:

 

“Xin Guobin, de vice minister van industry en information technology, vertelde dat de regering samenwerkt met andere wetgevers om een tijdschema op te stellen om de productie en verkoop van fossiele brandstof auto’s te beëindigen. Deze stap zal een grote impact hebben op het milieu en de groei van de Chinese autoindustrie.”

Flinke investeringen in productiecapaciteit voor elektrische auto’s

Het is nog niet duidelijk welke deadline China zal hanteren. China kent nu al strenge emmissie eisen en dat heeft er al voor gezorgd dat investeringen in de productie van elektrische auto’s flink is opgeschroefd. Onder andere GM, Volkswagen, Daimler, Toyota en recentelijk ook Ford hebben allemaal nieuwe bedrijven opgericht voor de productie van volledig elektrische voertuigen.

De huidige regelgeving in China dicteert al dat 8% van de nieuw verkochte auto’s per 2018 0 uitstoot mogen hebben. Vanaf 202o moet dit al 12% zijn. Nu wordt dus gewerkt aan een tijdschema om dit naar 100% te brengen. Dit zou de boel natuurlijk flink versnellen en de autofabrikanten kunnen doen besluiten de brandstof auto nog sneller vaarwel te zeggen.