Vraag naar volledig elektrische auto’s is groot

Tesla’s aanpak om klanten nieuwe modellen te kunnen laten reserveren een jaar voordat ze in productie worden genomen heeft aangetoond dat de vraag naar volledig elektrische auto’s groot is.

Nu hanteren een aantal andere autofabrikanten dezelfde strategie voor hun aanstaande nieuwe elektrische voertuigen … maar alleen in Noorwegen. Het was al bekend dat Audi in Noorwegen reserveringen accepteerde voor de nieuwe volledig elektrische e-tron quattro SUV nadat eerst 2000 euro is neergeteld. Deze auto komt pas volgend jaar naar Europa. Niettemin heeft Audi bevestigd dat zij al 2.500 reserveringen binnen heeft. Een behoorlijk aantal voor zo’n relatief klein aantal inwoners in Noorwegen.

Audi, Mercedes en Jaguar richten pijlen op Noorwegen

Audi’s volledig elektrische SUV zal naar verwachting snel concurrentie krijgen van de Mercedes ‘EQC en de Jaguar I-Pace, beide nieuwe volledig elektrische SUV’s. Nu is bekend geworden dat ook Mercedes en Jaguar reserveringen voor hun nieuwe modellen hebben opengesteld.
Mercedes Noorwegen schreef in een persbericht (via Dagens Naeringsliv): “Sinds de Concept EQC verscheen tijdens de Motorshow van Parijs in 2016, zijn onze dealers benaderd door klanten die het komende model willen reserveren. We hebben flink wat tijd besteed aan de fabriek om aan de vraag te voldoen en vandaag, als eerste markt ter wereld, starten we het reservering proces waar velen op gewacht hebben.

1000 reserveringen voor de Mercedes EQ C in half uur

Mercedes beweert dat meer dan 1.000 mensen in het eerste half uur een reservering hebben geplaatst met een borgsom van 20.000  kronen (ongeveer € 2.000). En zonder dat een officiële prijs bekend is. De volledig elektrische SUV zal naar verwachting in 2018 in Noorwegen beschikbaar zijn. De auto zal een bereik hebben van zo’n 320 kilometer. Het zal de eerste volledig elektrische auto van Mercedes worden die vanaf de grond af aan is opgebouwd als elektrische auto. Net zoals dit ook geldt voor de Jaguar I-Pace.

Ook de Jaguar I-Pace is in trek

En net als Mercedes en Audi richt de Britse automaker zich ook op Noorwegen om het reservering proces voor zijn aanstaande volledig elektrische voertuig te openen. Het bedrijf zegt dat 850 klanten 10.000 kronen (~ 1.000 euro) om een I-Pace te reserveren. Ook deze auto wordt in 2018 in Noorwegen verwacht. De Jaguar I-Pace krijgt een 90 kWh batterij waarmee een bereik van 500 km volgens de ruimte NEDC norm wordt gehaald. In de praktijk komt dit dan neer op zo’n 300-350 km.

Noorwegen is al jaren leider op het gebied van de acceptatie van de volledig elektrische auto. In juni van dit jaar was maar liefst 42% van alle nieuwe verkochte auto’s een elektrische. Gezien de inspanningen die de fabrikanten nu focussen op de markt in Noorwegen is het de verwachting dat deze cijfers nog flink zullen oplopen.