Tesla Model S revolutionair

De Tesla Model S is in meerdere opzicht een revolutionaire auto. Consumer Report, een zeer invloedrijk Amerikaanse consumenten magazine heeft de Tesla Model S “de beste auto ooit getest” genoemd, met een score van 99 op 100. Had de oplaadtijd gelijk gelegen aan die van een benzine auto, dan had dit een score van 110 opgeleverd. Of zoals de tester dit noemde “off the charts”.  Nu heeft de Tesla Model S een actieradius van zo’n 400 km in de praktijk dus dit zal voor velen geen probleem zijn.
In de veiligheidstest behaalde de Tesla zelfs meer punten door ooit door een auto gehaald. De Telsa scoorde 5,4 sterren waar een theoretisch maximum van 5 geldt. Tijdens de test waarbij de sterkte van het dak werd getest kon zelfs het testapparaat het niet meer bijhouden en brak onder zijn eigen geweld.

De Tesla Model S is niets minder dan een revolutie op autogebied en ondernemerschap.
Nog niet eerder heeft een beginnend automerk zo’n stempels gezet op beide gebieden. Het fossiele tijdperk lijkt nu echt te gaan verliezen van het moderne ondernemerschap en techniek!

Productie van de Model S

Tesla produceert in 2013 21.000 auto’s en voert dit aantal in 2014 op tot 40.000 auto’s. Voor Europa fungeert de assemblage faciliteit in Tilburg als een belangrijk distributiepunt. De auto’s worden in Californië gebouwd, getest, uit elkaar gehaald, vervoerd en in Tilburg weer in elkaar gezet, getest en afgeleverd. De onderdelen van een gedemonteerde auto worden netjes bij elkaar gehouden zodat de opnieuw geassembleerde auto uit exact dezelfde onderdelen bestaat als het origineel.

Positionering Model S in de markt

De Tesla Model S is op de markt gezet als directe concurrent van de BMW, Mercedes en Audi. Gezien de verkoopcijfers die Tesla behaalt op eigen grondgebied is dit meer dan geslaagd. Tesla verkoopt daar aanzienlijk meer auto’s dan eerder genoemde merken. In Noorwegen was de Tesla Model S in Augustus de meest verkochte auto. Achter de Nissan Leaf overigens, dus de Noren zijn sowieso goed bezig.

Design Tesla Model S

De Model S is een 4+2 deurs sedan met ruimte voor 7 passagiers. 5 Volwassenen en 2 kinderen. Voor de kids zijn twee wegklapbare stoelen in de achterbak als optie beschikbaar. De kleine passagiers kijken dan door de achterruit naar buiten.

De Tesla beschikt tevens over een zogenaamde “frunk”, een samenvoegsel van front trunk of voorste kofferbak. Door het ontbreken van een motor en vele andere onderdelen die in een elektrische auto niet nodig zijn, ontstaat aan de voorkant van de auto behoorlijk wat extra opbergruimte.  Totaal bedraagt de laadruimte 895 liter en met neergeklapte achterbank een zeer ruime 1645 liter.
De auto meet 4,97 meter in lengte en is 1,964 meter breed en weeg zo’n 2.100 kg. Ondanks deze forse maten en al deze ruimte oogt de Tesla Model S als een sportauto. Standaard voorzien van 19-inch lichtmetaal en optioneel met 21-inch velgen en high performance rubber. De laatste is volgens de Tesla verkoopster in Eindhoven de meest verkochte optie. Het maakt het sportieve karakter van de auto dan ook helemaal af.

Het interieur van de Model S laat ook niet veel te wensen over. Door het ontbreken van een middentunnel voor batterij of aandrijving, hebben de achterpassagiers een royale hoeveelheid beenruimte. De optioneel met leder te bekleden stoelen zijn netjes afgewerkt en bieden prima steun. Wel ontbreekt het achterin aan wat opbergruimte maar dat probleem heeft Tesla inmiddels onderkend en via de Tesla shop zijn diverse bekerhouders en andere handige opberg opties te bestellen.
Voorin is het ook meer dan prima vertoeven. De stoelen zijn in alle standen elektrisch verstelbaar en verwarmt. Het stuur is eveneens in hoogte en lengte te verstellen waardoor de bestuurder zich een optimale zitpositie kan aanmeten. Het stuur is lekker dik, met leder omkleed en eveneens verwarmd.

Via de app van Tesla kun je de auto vanachter je ontbijttafel al verwarmen of koelen zodat je direct in een comfortabele temperatuur aan de reis kan beginnen.

Interieur Tesla Model S

Interieur Tesla Model S

Rijeigenschappen Tesla Model S

De rij eigenschappen van de Tesla Model S zijn onovertroffen. De zware auto wordt door het direct beschikbare koppel van 440Nm, of 600Nm voor de performance versie, werkelijk gelanceerd. De Model S levert daarbij de nu al befaamde “Tesla grin” op, een niet te onderdrukken glimlach. De performance versie, ook het meeste gekozen model, bereikt de 100 km/uur vanuit stilstand binnen 4,4 seconden. De “gewone” 85kW versie heeft hier ook slechts 5,6 seconden voor nodig. Hiermee is de Tesla sneller dan auto’s als de BMW M5 en de meeste Porches.

Het comfort in de auto is ondanks al dit geweld uitstekend. Door het ontbreken van een plofmotor produceert de auto zelf geen geluid. Je hoort slechts de banden en wat windgeruis bij hoge snelheiden. De 21-inch velgen met laag uitgesneden performance banden vereist wel wat voorzichtigheid tijdens het parkeren of obstakels. Ook produceren deze velgen/banden iets meer geluid dan de standaard 19-inch sloffen.

Optioneel kan worden gekozen voor luchtvering waarvan de hoogte en demping ook via het touchscreen kan worden ingesteld. Zodra de auto boven een bepaalde snelheid komt zakt hij automatische wat naar beneden voor een optimale luchtstroom en handelbaarheid. Net als elke elektrische auto wint de Tesla een deel van de energie terug door af te remmen op de elektromotor om zo de batterij weer op te laden. Bij de Model S kun je dit, via het scherm, instellen. Zodra je een beetje gewend bent aan het afremmen op de elektromotor, hoef je de remmen gedurende normaal verkeer haast niet meer aan te spreken. Je kunt accelereren en afremmen dan met één pedaal doseren.

Deurhendels Tesla Model S

Deurhendels Tesla Model S

De Tesla Model S wordt geleverd met een sleutel met speciale gecodeerde chip in de vorm van een mini Model S. Door op de achterklep van de mini S te drukken springt de achterklep open. Het zelfde geldt voor de overige deuren en de voorste bagageruimte. De deurhendels zijn verzonken in de deuren voor een optimale luchtstroom. Zodra de bestuurder met zijn sleutel in de buurt van de auto komt, schuiven de hendels naar buiten. De startknop, laat staan startsleutel, is ook verleden tijd. Gewoon de juiste versnelling kiezen en je kunt op pad.

17 Inch touch screen Model S

Een belangrijk kenmerk van de Tesla Model S is het ontbreken van knopjes en schuifjes om de diverse functies van de auto te bedienen. In plaats daarvan beschikt de Model S over een 17-inch hoge definitie touch screen waarmee werkelijk alles kan worden bedient. De auto is feitelijk een computer op wielen. Een groot voordeel van deze aanpak is de mogelijkheid om via de, gratis, 3G verbinding software updates uit te voeren zonder dat hiervoor een bezoek aan de garage nodig is.
In de toekomst zal het systeem ook Google’s Chrome browser en Android ondersteunen en kunnen derden Apps ontwikkelen specifiek gericht op de auto en zijn berijders. Via het scherm kan op het internet worden gesurft, ook als de auto rijd. Dit laatste is uiteraard niet aan te bevelen! Het scherm toont ook het HD beeld van de camera op de achterkant van de auto. Deze camera werkt ook als de auto voorruit rijd en bied zo een extra mogelijkheid om achteropkomend verkeer in de gaten te houden. Het multimedia systeem is voorzien alle moderne snufjes voor de weergave van muziek via alle denkbare media waaronder ook het streamen van muziek, telefoneren en webbrowsen. Indien is gekozen voor het, enorme, opendak, dan wordt ook deze via het scherm bedient.

Superchargers en wisselstations

Tesla bouwt gestaag verder aan haar netwerk van superchargers. De supercharger laad de auto volledig op binnen 30 minuten. Voor de Tesla rijder is dit ook nog eens gratis en dat blijft ook zo in de toekomst. Eind 2014 is het dan mogelijk om langs de grote wegen in Europa de auto binnen 30 minuten weer klaar te maken voor de volgende 400+ km.
Een mogelijkheid die ook wordt onderzocht is het verwisselen van de volledige batterij tijdens een laadstop. Een video van Tesla laat zien dat twee Tesla’s op deze manier kunnen worden voorzien van een nieuwe batterij in de tijd dat je 1 auto kunt voltanken.

Tesla heeft al aangegeven dat de batterijen in de toekomst steeds krachtiger zullen worden. Hierdoor wordt ook de aktieradius flink vergroot. De huidige Tesla Model S eigenaar kan op dat moment zijn auto tegen redelijke kosten upgraden aldus Elon Musk, de oprichter van Tesla Motors.

Aandrijfunit Tesla Model S

Aandrijfunit Tesla Model S

Onderhoud Model S

De nieuwe eigenaar van een Tesla Model S kan het onderhoud voor de komende 4 jaar afkopen voor € 2.200 euro. Waarschijnlijk is dit nog behoorlijk omdat het onderhoud aan elektrische auto’s zeer beperkt is. Een Model S heeft geen bougies, zuigers, slangen, kettingen, uitlaatsystemen, aandrijfassen, koppelingen, kleppen of andere bewegende onderdelen die aan slijtage onderhevig zijn en regelmatig moeten worden gecontroleerd en/of vervangen. Zelfs de remmen worden minder gebruikt, doordat de auto voornamelijk afremt op de elektromotor. De elektromotor zelf is een ver ontwikkeld product met een zeer hoge betrouwbaarheid. En hoe vreemd het wellicht klinkt, een elektrische auto bevat minder elektronika dan een conventionele auto.

Daarnaast garandeert Tesla de werking van de batterijen voor 8 jaar met onbeperkte kilometers. Tesla luidt met de Model S een nieuwe toekomst voor autorijden in!

Lees hier de review van mijn eigen ervaringen met de Tesla Model S.