De overgang naar elektrische auto’s is vanaf de introductie van de elektrische auto een speerpunt geweest van de regering in Noorwegen. En dat werpt zijn vruchten af.

Nergens ter wereld worden percentagegewijs zoveel elektrische auto’s verkocht als in dit Scandinavische land.  Er zijn meerdere redenen aan te wijzen waarom dit zo is. Zo rijden de meeste Noren relatief korte afstanden. Hierdoor zorgde de adoptie van de eerste elektrische auto’s, toen ze nog niet zo’n groot bereik hadden, niet voor dezelfde uitdagingen als in andere landen. Ook in het duurdere segment vinden de elektrische auto’s hier gretig aftrek. Tijdens onze vakantie in Frankrijk met een Tesla Model S was dit erg zichtbaar. Op een verdwaalde Nederlander en Belg na waren alle stations bezet door Noorse Tesla’s.

 

Schep een vriendelijk klimaat voor verandering

De Noorse regering heeft fors ingezet op de snelle overgang naar elektrische auto’s. Zo werd al direct gezorgd voor een uitgebreide infrastructuur van laadmogelijkheden. De berijders van een elektrische auto kregen toegang tot de busbanen en men mocht gratis parkeren op publieke parkeerplaatsen. Zo werd het meest elektrische auto vriendelijke klimaat geschapen in de wereld.

Anders dan in vele Westerse landen hebben zogenaamde NGO’s (niet aan de regering gelieerde organisaties) in Noorwegen meer macht en zeggenschap. De drive van deze groepen om van Noorwegen het schoonste land ter wereld te maken is dan ook merkbaar geweest in deze versnelde overgang naar elektrische auto’s.

 

De brandstofauto kan de ontwikkelingen niet bijhouden

De minister van Noorwegen verwacht dat ook andere landen dit voorbeeld zullen volgen.  Ze meent dat de technologische ontwikkelingen rondom de elektrische auto zo hard gaan, dat de fossiele brandstof auto snel verleden tijd zal zijn. Auto fabrikanten die zich niet snel genoeg aan deze technologische ontwikkelingen aanpassen, zullen hetzelfde lot ondergaan als Kodak tijdens de introductie van de digitale camera.
Zelf verwacht ik eerst een grote consolidatieslag en daarna het verdwijnen van een flink aantal merken.

 

De consument vraagt om elektrische auto’s

Op dit moment worden veel fabrikanten nog gedreven door de opgelegde noodzaak om minder uitstoot te produceren met hun mix van auto’s. Maar al snel zal de vraag van de consument naar elektrische auto’s hierin de overhand krijgen. Vooral het economische aspect lijkt een grote rol te gaan spelen. Een elektrische auto is immers veel goedkoper in gebruik dan een brandstof auto. Dat besef lijkt nu ook bij de massa door te dringen. Lage kosten voor brandstof en onderhoud zijn dus minstens zo aantrekkelijk als de lage uitstoot van schadelijke stoffen.

 

Nederland komt in beweging?

Ook in Nederland wordt, eindelijk, meer aandacht aan de overgang naar elektrische auto’s geschonken. Zo wil de Nederlandse regering vanaf 2025 een verbod op de verkoop van brandstof auto’s.

In Duitsland lijkt men deze stap te willen maken vanaf 2030. En dat Duitsland, toch een autoland bij uitstek, deze stap gaat maken, is een duidelijk signaal naar de autoindustrie.