Hyundai IONIQ 2017 review – volledig elektrische Hyundai

Hyundai IONIQ 2017 review – volledig elektrische Hyundai

Hyundai elektrisch – Hyundai IONIQ review

Eindelijk betreedt ook Hyundai de lucratieve markt die de Toyota Prius al 16 jaar domineert. Met de Hyundai IONIQ electric en de Hyundai IONIQ hybride versie worden ook direct twee modellen gelanceerd in 2016. Vanaf medio 2017 zal ook de plug-in versie van de IONIQ worden uitgebracht. Hiermee opent Hyundai duidelijk en krachtig de aanval op de Toyota Prius en positioneert zich tussen het zogenaamde C-segment (zoals de eigen Hyundai i30, Volkswagen golf en Toyota Auris) en het D-segment waarin de Prius zich bevind samen met de Volkswagen Passat en de Hyundai i40)

Daarbij komt, dat de instapprijzen (vanaf €21.995,- voor de hybride en €34.978 voor de volledig elektrische uitvoering) een stuk lager liggen dan de technisch vergelijkbare Prius. Maar verhoudt de Hyundai IONIQ zich verder ten opzichte van de Pruis en vergelijkbare auto’s?

 

“De Hyundai IONIQ stormt de markt op met drie aantrekkelijke auto’s. Is de Prius opgewassen tegen dit geweld?”

 
Rijeigenschappen Hyundai IONIQ hybride

Laten we beginnen met de hybride versie omdat deze zich het best laat vergelijken met de Prius hybride.

De IONIQ wordt aangedreven door een 104 pk leverende benzine motor en een elektromotor die hier nog 43 pk aan toevoegt. Met name het koppel van 170Nm van de elektromotor is erg prettig. Al deze elektrische power is direct beschikbaar en zorgt voor een uitstekende acceleratie vanuit stilstand. Het gecombineerde vermogen komt daarmee op 139pk en een koppel van 265Nm. De sprint naar 100 km/uur duurt slechts 10,8 seconden. De benzinemotor laat zich wel goed horen tijdens dergelijk geweld.

Een goed hybride systeem zorgt ervoor dat de elektromotor daar wordt ingezet waar deze de meeste efficiëntie bereikt. Dit is met name tijdens het optrekken en accelereren en bij snelheden onder de 50 km/uur.

Hyundai geeft aan dat tot 120 km/u volledig elektrisch kan worden gereden. In de praktijk blijkt dit moeilijk te realiseren. Zo rond de 65 km/uur dringt de benzinemotor zich op om een toontje mee te blazen.

De 6 versnellingen automaat reageert soms wat traag. Ook tijdens ritten op de snelweg lijkt het soms alsof het systeem twijfelt over de juiste versnelling. Vermoedelijk moet de afstemming in de software nog wat beter worden afgesteld. Wellicht is dit ook de oorzaak van de eerder genoemde “strijd” die beide krachtbronnen soms lijken te leveren.

Regeneratief remsysteem

Een belangrijk element in zowel de efficiëntie van het gecombineerde aandrijfsysteem als in het gebruik van de remmen is de regeneratie van energie door de elektromotor. Door de energie terug te winnen die vrijkomt bij het afremmen of loslaten van het gaspedaal, laad de batterij weer op. Deze energie wordt dan weer (voornamelijk) gebruikt tijdens het optrekken en tussentijds accelereren. Bij een goed werkend systeem hoef je dan de remschijven veel minder aan te spreken.

In de Hyundai IONIQ gaat dat niet altijd even soepel. Het regeneratie systeem lijkt er meer “in te vallen” waardoor je een wat schokkend effect kunt krijgen. Ik sluit niet uit dat dit voorkomen kan worden als je zelf meer gevoel hiervoor ontwikkeld.

Maken we de vergelijking met de Prius tot op dit moment, dan moet de IONIQ nog het onderspit delven.

Conclusie rijgedrag Hyundai IONIQ hybride

De auto rijdt over het algemeen comfortabel. De wegligging is prima en de 1.370 kg wegende IONIQ ligt goed op de weg. De stuurbekrachtiging is behoorlijk. In die regionen houd men van licht sturen en deze Koreaan is daarin geen uitzondering. De Hyundai IONIQ laat zich vlot rijden, al gaat dat natuurlijk wel ten kosten van het verbruik. Met een relax voetje is een verbruik van 1:24 in de praktijk goed haalbaar.

Hyundai IONIQ elektrisch

De uitrusting van de Hyundai IONIQ electric is nagenoeg gelijk aan die van de hybride. Waarin de auto zich vooral in onderscheid is het aandrijfsysteem. Dit is volledig elektrisch.

Door de lage weerstand (CW=0,24) en het relatief lage gewicht biedt de lithium-ion batterij van 24 kWh een theoretisch bereik van 280 km. Reken in de praktijk op zo’n 200 km. Hiermee kun je in het alledaagse verkeer prima uit de voeten. De auto is hiermee ook voor de zakelijke rijder erg aantrekkelijk.

De elektromotor van 120 pk (88 kW) levert een koppel van 295 Nm en een topsnelheid van 165 km/uur.

Uitrusting van de Hyundai IONIQ

Hyundai levert de IONIQ in drie uitvoeringen. De SE, de Premium en de Premium SE. De basis versie, SE, is uitgerust met 15 inch aluminium velgen, dubbelzonne climate control en Bluetooth. Ook adaptive cruise control, lane-keep assist en automatisch remmen in bepaalde omstandigheden behoren eveneens tot het basis pakket SE. Het lane-keep assist werkt vrij strikt en kan al vrij snel op je zenuwen gaan werken. Gelukkig kan deze ook worden uitgezet.

Premium geeft je ook nog draadloos opladen van je telefoon, verwarmbare stoelen, keyless go alsook Apple CarPlay en Android Auto voor verbeterde connectiviteit. Het uitstekende geluid wordt verzorgt door Infinity, een specialist die welbekend is onder audiofielen.

Het topmodel, de Premium SE, voegt daar nog  verwarmbare én verkoelende ventilerende lederen stoelen aan toe.

De meest interessante versie lijkt mij de Premium. In deze uitvoering heb je gewoon een zeer moderne auto met veel comfort aan boord zonder dat je direct weer in een hogere prijsklasse terecht komt.

Ruimte en afwerking in de Hyundai IONIQ Hybrid

Belangrijk voor een gezinsauto is natuurlijk de opbergruimte. De kofferbak van 550 liter biedt genoeg ruimte voor een flinke bagage maar is wat minder toegankelijk dan bijvoorbeeld de Toyota Prius. Dit komt met name doordat Hyundai de coupé-achtige lijnen wilde doortrekken.

Op de achterbank heb je voldoende beenruimte. De hoofdruimte is vooral voor wat langere mensen wat minder dan in de Prius maar nog wel voldoende. De zit op de achterbank is verder prima in orde. Ook de bestuurder en zijn/haar bijrijder zitten goed. De stoelen geven voldoende steun en zijn ook voor de langere ritten comfortabel.

Het gehele interieur in de Hyundai IONIQ is prima afgewerkt. De diverse instrumenten en knoppen zijn logisch ingedeeld en het gebruikte materiaal is van goede kwaliteit.

 

Aanschaf en oordeel Hyundai IONIQ

De Hyundai IONIQ hybride en plug-in hybride vallen vanaf 2017 beiden in het 22% bijtelling tarief. De elektrische variant van de IONIQ komt ook in 2017 terecht in het 4% tarief.

Compleet verzorgt laadpunt inclusief bij aanschaf

De Hyundai IONIQ electric wordt geleverd inclusief een compleet verzorgt laadpunt. Dit bestaat uit een oplaadpunt van 6,6 kW inclusief installatie en 5 jaar onderhoud, service en garantie en een universele laadpas. Het geheel wordt door Eneco geïnstalleerd (een energiecontract met Eneco is niet noodzakelijk). Het pakket heeft een waarde van €2.500 euro. Ben je al in het bezit van een laadpunt, dan mag dit bedrag van de aanschafprijs van de auto worden afgetrokken.

Garantie Hyundai IONIQ

Hyundai heeft vertrouwen in haar eigen product. Hierdoor kunnen zij maar liefste 5 jaar garantie geven zonder kilometerbeperking op de gehele auto en 8 jaar of 200.000 kilometer op de batterij. Alweer geen excuus om niet elektrisch te gaan rijden!

Oordeel over de Hyundai IONIQ electric en hybride

De Hyundai IONIQ zou wel eens een grote verrassing kunnen worden in 2017. De auto is in drie varianten (elektrisch, plug-in hybride en hybride) leverbaar, geschikt voor de zakelijke rijder als ook voor gezinnen, is rijk uitgerust, heeft een prima bouwkwaliteit en is daarbovenop zeer aantrekkelijk geprijsd. De rijeigenschappen zijn ruim voldoende. De royale garantie en het unieke afleverpakket maken de auto alleen maar aantrekkelijker. Al met al een positieve aanbeveling voor de Hyundai IONIQ.
Share This