De Opel Ampera is een plug-in hybride of zoals Opel het zelf liever noemt, een “extended Range Electric Vehicle”. De accu van de Ampera is groot genoeg om zijn berijder, afhankelijk van omstandigheden en rijgedrag, 40 tot 80 ver te brengen voordat de motor bijspringt. De motor drijft hierbij niet direct de wielen aan maar voedt de batterij en fungeert dus als generator. De 1,4 liter benzine motor geeft de Ampera hiermee een actieradius van zo’n 500 kilometer. Opel garandeert de werking van de batterij voor 8 jaar of 160.000 km. Om de levensduur te verlengen wordt de batterij actief verwarmd of gekoeld.

Design

De Opel Ampera heeft een futuristisch uiterlijk zonder daarbij door te slaan. De auto oogt solide en sportief en heeft de revolutionaire uitstraling die Opel voor ogen had. De vooral voor elektrisch aangedreven auto’s zo belangrijke stroomlijn heeft bij de Ampera niet geleid tot vreemde uitstulpingen of andere minder gewenste kenmerken. De 17 inch wielen, de lage stand van de carrosserie en de hoge raamlijnen maken het sportieve design af.
De carrosserie heeft een V-vorm wat noodzakelijk is om de lage luchtweerstand (Cw=0,275) te bereiken. Dit maakt dat de achterkant van de auto nogal groot is uitgevallen maar door het gebruik van moderne verlichtingsunits oogt het allemaal prima. Een  minpunt van de auto zijn wel de brede A-stijlen waardoor er gevaarlijke dode hoeken ontstaan op met name rotondes.

Interieur Opel Ampera

Interieur Opel Ampera

Interieur

Wat direct opvalt is dat de 5 deurs Ampera, ondanks zijn formaat, slechts 4 zitplaatsen biedt. Dit wordt vooral veroorzaakt door de locatie van de accu tunnel. Hierdoor is geen beenruimte meer over voor een vijfde, middelste, stoel. De hoofdruimte achterin is eveneens vrij krap en ook de beenruimte achterin is beperkt. De bestuurder heeft een wat riantere zit. Het stuur is goed verstelbaar waardoor je eenvoudig een goede zitpositie kunt creeren.
De hoge raamlijn en de lage zitpositie geven de Ampera een sportief karakter en een gevoel van veiligheid. De sfeer in de Ampera is erg futuristisch. In plaats van de saaie ouderwetse tellertjes heeft de Ampera een mooi hoge resolutie kleurenscherm gemonteerd waar zaken als de status van de batterij, rijsnelheid, boord computer en aandrijfstatus mooi worden weergegeven.

De afwerking had wat beter gekund en lijkt vooral afgestemd op de Amerikaanse markt waar men de Ampera vooral kent als equivalent van de Chevrolet Volt.

De bagageruimte is met 310 liter niet erg ruim bemeten. Een probleem waar meer hybride auto’s last van hebben.
Standaard wordt de Ampera uitgerust met lederen bekleding op stoelen en stuur en Electronic Climate Control. Het interieur is naar smaak in te richten in een aantal opvallende kleuren en materialen. Optioneel kan worden gekozen voor een achteruitrij camera, Lane Departure Warning, Adaptive cruise control en Traffic Sign Assistant. Dat laatste systeem kan zelfs elektronische borden lezen en zo de bestuurder waarschuwen tegen potentiële overtredingen of gevaarlijke situaties.

Het Cabin Preconditioning systeem warmt het interieur desgewenst op of zorgt voor een aangenaamte koelte voordat de auto wordt gebruikt. Als je dit doet terwijl de auto nog aan het laden is via het stroomnet, wordt geen capaciteit van de batterijen gevraagd en dat scheelt natuurlijk flink in de brandstofkosten.

Rijgedrag

De Opel Ampera heeft zoals gezegd een bereik van 40 – 80 km elektrisch. Dit houdt hij vol tot aan zijn topsnelheid van 160 km per uur. Dit gebeurt zolang de motor niet op toeren hoeft te raken in alle stilte. Als er even flink is doorgetrokken, en de batterij is daardoor wat leeggelopen, zal de motor hoorbaar in toerental toenemen om het verschil goed te maken en de batterij weer op het juiste niveau te krijgen. Het verbruik van de motor is in de praktijk zo’n 1 op 15 (dus 1 liter per 15 km aan opgewekte elektriciteit). Het gemiddelde verbruik van de auto is daarom vooral afhankelijk van de gereden afstanden en hoevaak de batterij via het stroomnet wordt gevoed in plaats van de motor/generator. De 1 op 83 die Opel opgeeft voor de Ampera zijn in de praktijk mijns inziens niet haalbaar. De Ampera zit er erg sportief uit en zo rijd hij ook. De directe respons van het pedaal samen met het direct beschikbare maximale koppel van 370 Nm zorgen voor sportieve prestaties. De acceleratie naar 100 km per uur duurt exact 9 seconden.

De auto stuurt lekker direct en heeft een prima wegligging, mede veroorzaakt door de lage positionering van het batterij pakket. Het sportieve rijgedrag past prima bij de sportieve uitstralling van de auto. Zoals met alle plug-ins heeft ook de Ampera de mogelijkheid energie terug te winnen tijdens het afremmen. Dit spaart niet alleen energie maar ook remblokken.

Ampera zakelijk aantrekkelijk

Doordat de Ampera aan de normen voor vrijstelling van BPM en wegenbelasting voldoet is het vooral in het zakelijke verkeer een veel gekozen auto. Wie nog voor 1 januari 2014 de auto op zijn of haar naam zet betaald de komende 5 jaar ook nog eens geen bijtelling en tot en met 2015 geen wegenbelasting.
Maar ook voor particuliere aanschaf is de Opel Ampera het overwegen meer dan waard. Het is een volledige auto die dankzij toenemende concurrentie ook nog redelijk geprijsd is.