Nissan Leaf 2013

Nissan Leaf 2013

NISSAN LEAF 2013

Nissan Leaf 2013

Nissan Leaf 2013

Nissan heeft met de Leaf voor een stille revolutie gezorgd op het gebied van de elektrische auto. De auto van het jaar 2011 is nog steeds de meest verkochte elektrische auto en de populariteit van de nieuwe Nissan Leaf stijgt gestaag verder. Om de vraag bij te kunnen houden en om de efficiëntie van productie en transport te verbeteren wordt de nieuwe Leaf nu ook in Engeland geproduceerd.

DE NIEUWE NISSAN LEAF (2013)

De nieuwe Nissan Leaf 2013 is op meer dan 100 punten verbeterd ten opzichte van zijn voorganger. Deze verbeteringen zijn grotendeels ontwikkeld op basis van de feedback van gebruikers van de auto en de informatie over de auto die Nissan automatisch verzameld.

De meest ingrijpende aanpassingen zijn:

– Een gewichtsreductie van zo’n 32 kg
– Aangepast onderstel
– Een nieuwe elektrische aandrijflijn
– Extra ECO functionaliteit
– Een 6,6 kW laadoptie waarmee de oplaadtijd kan worden gehalveerd
– Vergrote kofferbak
– En last but not least, een grotere actieradius

De besturing van de nieuwe Leaf is scherper door een aantal aanpassingen aan het onderstel. De volgens de NEDC-norm gemeten actieradius stijgt van 175 naar 199 kilometer. In de praktijk zal het bereik van 145 naar zo’n 165 km stijgen. Dit is voor een gemiddelde automobilist meer dan voldoende en daarmee nemen de argumenten voor de aanschaf van deze moderne auto alleen maar toe. Het verhogen van de actieradius is niet veroorzaakt door het vergroten van de capaciteit van de batterij maar juist door de vernieuwde aandrijflijn.

De laadunit en de omvormer zijn naar voren verhuisd en vormen nu een geheel met de elektromotor. Hierdoor wordt ook de bagageruimte met 40 liter vergroot en meet nu 370 liter. De laadvloer kan nu tevens vlak worden gemaakt.

 LADEN

Een optionele 6,6 kW lader maakt het mogelijk een lege batterij van de Nissan Leaf, met een 32A laadpunt, binnen vier uur volledig op te laden. Standaard bezit de auto al de mogelijkheid tot snelladen via een CHAdeMO snellader. Deze 50kW laadpunten, waarvan er op het moment van schrijven al meer dan 600 in Europa zijn geplaatst, laad een lege accu in zo’n half uur op tot 80% van de maximale capaciteit. Een 30% gevulde accu zit binnen 15 minuten op 80%.
De laadklep kan elektrisch worden geopend met een schakelaar in de auto of met de afstandsbediening. Om het contactpunt ook in het donker te kunnen vinden is nu een LED lampje aangebracht. Een elektromechanisch slot zorgt tijdens het laden voor een goede vergrendeling en bij de twee duurste uitvoeringen wordt de eigenaar ook gewaarschuwd zodra het opladen wordt onderbroken.

BATTERIJ

Onder het passagierscompartiment ligt de batterij van de Leaf die bestaat uit 48 compacte lithium-ion cellen. Het zwaartepunt van de auto ligt daardoor laag, wat gunstig is voor de wegligging. Nissan heeft de garantie van de batterijen ook verhoogt naar 5 jaar of 100.000 km.
De elektromotor levert 80 Kw aan vermogen en daarmee sprint de Leaf van 0 naar 100 km/h in 11,5 seconden. Vooral het begin van de acceleratie is flink waardoor je altijd snel weg bent bij het stoplicht.
Tussentijdse acceleraties, bijvoorbeeld bij een inhaal aktie, verlopen ook lekker vlot.

ONDERSTEL

Het onderstel is aangepast aan de Europese rijder. De vering is wat stugger zonder dat de auto aan comfort inlevert. Het stuurt allemaal net wat strakker, de stuurbekrachtiging geeft wat meer informatie door en het helt allemaal net wat minder over in scherp genomen bochten. De Leaf krijgt daarmee een dynamischer karakter wat goed past bij deze vlotte elektrische auto. De regeneratie van remenergie is verbeterd en levert zo een belangrijke bijdrage aan het toegenomen bereik van de nieuwe Leaf.
De uitgebreide Eco Drive modus heeft nu ook een B-stand. In deze stand is de regeneratie van remenergie optimaal. De auto accelereert in deze stand wel wat minder snel maar nog ruim voldoende voor een vlotte rijstijl.

Een nieuwe warmtepomp zorgt voor een efficiëntere verwarming en ventilatie. De airco gebruikt nu minder stroom. Door het toepassen van slimme technieken neem het energie gebruik tot 70 procent af ten opzichte van het vorige model. Door ook de verwarming volledig uit te schakelen en alleen de ventilatoren te gebruiken voor de ventilatie kan het energieverbruik nog verder worden beperkt.

DESIGN

De maatvoering is niet gewijzigd. Uiterlijk zijn er slechts aanpassingen te ontdekken aan de licht gewijzigde grille. Nieuwe 17-inch wielen op de duurste versie (TEKNA) levert samen met de gestroomlijnde carrosserie voor een lage luchtweerstand (cW waarde 0,28).

De vormgeving van de koplampen worden niet door iedereen gewaardeerd. Deze vorm dragen echter wel bij aan de lage luchtweerstand en verminderen het windgeruis bij de spiegels doordat de luchtstroom van de spiegels wordt weggeleid.

De vlakke bodemplaat die bij elektrische auto’s kan worden gebruikt door het ontbreken van uitlaten en andere onderdelen, zorgt voor een optimale luchtstroom onder de auto.
De duurdere versies van de Leaf hebben nu LED verlichting. Het kleurenpallet is ook uitgebreid waardoor je de auto nu ook in wit, zwart metallic en rood metallic kunt bestellen naast de bestaande kleuren parelmoer wit, lichtblauw metallic en zilver metalic.

INTERIEUR

Een redesign van de voorstoelen zorgen voor 5 cm meer beenruimte achterin. De stoelen geven een prima ondersteuning en zijn ook in hoogte verstelbaar. De Tekna stoelen worden met leer bekleed, in de Acenta en Visia kan worden gekozen voor een 100% biologische stof gemaakt van rietsuiker. De nieuwe Leaf biedt de mogelijkheid voor een licht of zwart interieur. Met kinderen en het soms natte Hollandse weer is het fijn dat deze laatste mogelijkheid is toegevoegd.

 CARWINGS

Met Nissan’s Carwings systeem kan de bestuurder met een handige App de diverse functies op afstand bedienen vanaf zijn computer en smartphone. Erg handig is de functie waarmee je de verwarming of airco alvast in kunt schakelen terwijl je nog aan het onbijt zit of je klaarmaakt om naar huis te gaan. Je kunt zo de auto in de winter al lekker warm maken en zorgen dat de ruiten sneeuwvrij zijn. Vooral als de auto nog aan de laadpaal hangt kun je daarmee aardig wat energie besparen.
Het Carwings systeem laat je ook zien waar het dichtstbijzijnde laadstation zich bevind en wat de meest economische route is qua stroomverbruik.
Via het grote kleurendisplay in de Nissan Leaf bedien je de navigatie, de Bluetooth gekoppelde telefoon en je iPod of andere muziekdragers.

Een heel interessante functie is dat je thuis via Google een route kunt plannen en deze naar het Carwings systeem kan sturen via Google’s send to car technologie.
Vanaf de Visia uitvoering kun je online gaan en naar Google points of interest zoeken, vertrek- en aankomsttijden van vluchten bekijken of de weersverwachting opvragen.

 OVERIGE FUNCTIES

Zoals je merkt heeft de Nissan Leaf een heel scala aan moderne functionaliteit aan boord. De Tekna maakt het nog wat mooier door de toevoeging van Nissan’s Around View Monitor. Een aantal camera’s op de auto geven je een van de auto waardoor je obstakels van alle kanten kunt overzien. Parkeren wordt zo wel erg eenvoudig!

Erg fijn is ook het nieuwe Bose audiosysteem wat standaard op de Tekna uitvoering wordt geleverd. Het systeem is speciaal ontworpen om met zo min mogelijk energie een zo goed mogelijke geluidskwaliteit te produceren. De zeven luidsprekers zorgen voor een meer dan prima geluidsweergave, mede door de krachtige bassbox van 6,2 die in de kofferbak is gepositioneerd.

Verder zijn alle uitvoeringen standaard voorzien van diverse veiligheidsvoorzieningen, zoals  airbags voorin, zijairbags, gordijnairbags, ABS, EBD en een noodremassistent. Ook is een elektronisch stabilisatiesysteem (ESP) aan boord. 
De Nissan LEAF scoorde bij zijn lancering de hoogste score van vijf sterren in het Euro NCAP-crashtestprogramma, en was de eerste elektrische auto met een dergelijke score.

Share This