Volvo V60 2014

VOLVO V60 PLUG-IN HYBRID

Volvo zet met de Volvo V60 Plug-in Hybrid haar eerste serieuse entree op de semi elektrische auto markt. Volvo biedt een grote complete auto met voldoende ruimte, een snelle acceleratie, biedt veel luxe en gunstige verbruikcijfers. Het is ook de eerste diesel aangedreven Plug-in Hybride auto op de markt. De berg techniek en snufjes in de auto maken een handleiding van 431 pagina’s noodzakelijk. Geen uitgeklede auto dus! De Volvo V60 Plug-in Hybrid is daarnaast ook zeer mooi vorm gegeven en oogt als een zeer moderne auto.

RIJ ERVARING VOLVO V60 PLUG-IN HYBRID

Wanneer de Volvo puur elektrisch wordt gereden valt direct de stilte op. Ergens in de verte hoor je wat bandengeruis maar verder is de auto stil. Dit wordt niet alleen veroorzaakt door het ontbreken van enig motorgeluid maar ook door de degelijke bouw van de Volvo V60.  Het veercomfort is ook prima op orde ondanks de wat stugge vering. Dit laatste is wel weer gunstig voor de wegligging tijdens bochten en uitwijk manoeuvres.

Het instrumentarium laat vele functies en informatie mogelijkheden zien. Ik zou zeggen, trek een paar avonden uit om de handleiding eens goed door te nemen zodat je optimaal gebruik kunt maken van de informatie die de Volvo V60 Plug-in Hybrid je kan verstrekken. Interessant is om te zien hoe de auto met zijn energie omgaat wanneer het Hybrid dashboard wordt opgeroepen.

De zit is, zoals bekend van Volvo, uitstekend. Ook lange mensen kunnen prima plaatsnemen in de prima stoelen. De passagiers op de achterbank hebben ook voldoende ruimte. De kofferbak is wat beperkt, dit door de plaatsing van de elektromotor op de achteras.
Verder beschikt de Volvo over een prachtige stereo, goede navigatie, uitstekende Xenon verlichting, cruise control en nog een hele lijst aan snufjes. Er kan gekozen worden uit 4 rij modi, PURE, POWER, AWD en HYBRID.
Zoals het een goede Plug-in Hybrid betaamt regenereert de auto energie tijdens het remmen. Dit gebeurt niet, zoals bij de Tesla Model S, door het acceleratiepedaal los te laten maar door licht te remmen. De remblokken worden pas gebruikt nadat het rempedaal wat steviger wordt ingedrukt.

Conclusie rijgedrag Volvo V60 plug-in hybride

Al met al is de Volvo V60 Plug-in Hybrid een zeer geslaagde auto die het met name in het zakelijk segment erg aantrekkelijk maakt de eerst schreden in het elektrisch rijden te zetten. De auto is comfortabel, levert uitstekende rijprestaties, is Volvo veilig, ruim, rijk uitgerust (afhankelijk van het aantal vinkjes wat je zet in lijst met extra’s) en oogt daarbij chique en sportief.

 

Het interieur van de Volvo V60 Plug-in

 

 

Technische specificaties

van 0 - 100 km/h

Verbruik kWh per 100 km

Praktijk bereik 11,2 kWh

Praktijk bereik Hybrid

V60 PLUG-IN HYBRID VERMOGEN EN VERBRUIK

Belangrijk bij Plug-in Hybride auto’s zijn natuurlijk de power en verbruikscijfers. Met een combinatie van een 2,4 vijfcilinder dieselmotor van 215 pk en een elektromotor van 70 pk heeft de Volvo V60 Plug-in Hybrid een gemiddeld verbruik van 1,8 liter per 100 km. Natuurlijk worden deze cijfers in de praktijk niet gehaald maar het beloofd in ieder geval veel zuinige kilometers.

De D5-motor drijft de Volvo V60 Hybrid aan via een zestraps Geartronic automaat. De elektromotor is op de achteras gemonteerd en drijft direct de achterwielen aan. Het accupakket van 11,2 kWh geeft de Volvo een actieradius van 50 km puur elektrisch rijden. Het is eveneens mogelijk de elektromotor in te zetten in combinatie met de dieselmotor. De huidige praktijk laat een actieradius van zo’n 35-40 kilometer noteren wanneer alleen op de batterij wordt gereden.

De twee gezamenlijke krachtbronnen geven de Volvo V60 Plug-in Hybrid 283 pk aan vermogen en maar liefst 660 Nm aan trekkracht. Hiermee sprint de grote Volvo in 6,1 seconden naar de 100 km/uur. Een zeer acceptabele acceleratie dus!

Praktijk verslagen laten een gemiddeld brandstof gebruik zien van 1:33. Voorwaarde is wel dat de accu ook daadwerkelijk wordt ingezet en opgeladen en dat niet alleen op diesel wordt gereden.

 

VOLVO V60 PLUG-IN HYBRID MET 7% BIJTELLING

Wat de complete Volvo nog aantrekkelijker maakt is de relatief lage bijtelling van 7%. Wanneer de auto in 2014 wordt aangeschaft blijft de bijtelling gedurende 60 maanden van toepassing.
De Volvo V60 Plug-in Hybrid komt in 2014 ook nog in aanmerking voor de milieuinvesteringsaftrek. Hierdoor kun je nog eens zo’n € 1.687,50 van de winst afhalen. Let wel, deze maatregelen zijn uiteraard alleen van toepassing wanneer de auto zakelijk wordt aangeschaft.

Daarnaast ben je met de Volvo V60 Plug-in Hybrid tot en met 2015 vrijgesteld voor de wegenbelasting en betaal je over de basisprijs geen BPM.

 

Prijs vanaf Euro's

%

Bijtelling 2014

Leaseprijs vanaf

Aantal personen

Rij impressies en tests

Share This