Audi A3 e-Tron 2016

Audi werkt hard aan toekomstige mobiliteit. De A3 Sportback e-tron is de eerste plug-in hybride van Audi. Het is een combinatie van een zuinige TFSI-motor en een krachtige elektromotor die zorgen voor een gecombineerd vermogen van 150 kW (204 pk). De e-tron valt in 2016 vanwege zijn lage CO2-uitstoot in de 15% bijtelling.
De motoren zijn aan elkaar gekoppeld via een speciaal ontwikkelde koppeling die er voor zorgt dat toerentallen van de benzine motor worden gesynchroniseerd met die van de elektromotor zodra de verbrandingsmotor moet worden bijgeschakeld. Verder is een 6-traps S-Tronic schakelbak gemonteerd met een dubbele koppeling en 6 versnellingen.

Verbruikscijfers Audi A3 e-Tron

Volgend de ECC normen kan de Audi A3 e-Tron tot 50 kilometer volledig elektrisch rijden. Dit resulteert dan in een gemiddeld verbruik van 1,5 liter benzine per 100 kilometer en een uitstoot van 35 gram CO2 per kilometer. Dan moet het onder de achterstoelen gemonteerde accupack uiteraard wel volledig zijn opgeladen.

De accu, met een capaciteit van 8,8 kWh kan binnen 3 uur en 45 minuten via een standaard stopcontact worden opgeladen. Via een snellader loopt dit terug naar 2 uur en 25 minuten. De opening voor de stekker is verstopt achter het logo van de Audi.

 

Uiterlijke kenmerken Audi A3 e-Tron

De Audi A3 e-Tron is onmiskenbaar een Audi A3 Sportback, maar voorzien van eigen designkenmerken. De auto heeft een specifieke grille, oogt dynamisch en elegant en onderhuids schuilt de techniek van een prima plugin-hybride.

De Audi A3 Sportback e-tron heeft bij de veiligheidsbeoordeling door Euro NCAP de hoogst mogelijke score van vijf sterren behaald. Hij kreeg bovendien Euro NCAP Advcanced-prijzen voor Audi pre sense basic en multicollision brake. Dit betekent in gewoon Nederlands dat sensoren een dreigend gevaar van buitenaf kunnen detecteren en zorgen dat de auto zelf gaat remmen indien de bestuurder niet op tijd reageert.

Het uiterlijk is opvallend. Juist omdat het niet opvalt. Er zijn genoeg merken die bij het aanpassen van de aandrijflijn ook direct de hele auto een futuristisch uiterlijk geven. Dit kan goed uitpakken natuurlijk, maar het kan sommigen ook juist afschrikken. Door het uiterlijk van de Audi A3 e-Tron niet af te laten wijken van de standaard modellen (in dit geval de Audi A3 Sportback) betekent het voor de Audi fan simpelweg een extra keuzemogelijkheid uit het bestaande pallet.

De kofferbak is gelukkig net zo groot als bij de niet elektrische varianten.

Lees hier de Specificaties Audi A3-etron

Aandrijving van de Audi A3 e-Tron

De aandrijving verenigt de efficiency van de nieuwste 1.4 TFSI benzine motor met het enorme koppel en de permanente power van een elektromotor. Deze elektromotor levert zelfstandig 330 Nm en het systeemvermogen komt daarmee uit op 150 kW (204 pk). Het systeemkoppel bedraagt 350 Nm. Dit zijn imposante getallen die zich ondanks dat niet vertalen in een hoog ECE-normverbruik, wat blijft steken bij 1,5 liter per 100 kilometer.

 

Bediening en mobiliteit – Audi A3 e-Tron portaal

Uiterst comfortabel: met de Audi connect e-tron services heb je altijd een planningsassistent altijd bij je. Zo kunt je de vele functies van de Audi A3 Sportback e-tron controleren en regelen.

Audi heeft voor de Audi A3 e-tron een portaal ontwikkeld dat je steeds optimaal geïnformeerd. Zo weet je of de portieren van de auto gesloten en de koplampen uitgeschakeld zijn. Bovendien kun je de laatste parkeerpositie of de actuele kilometerstand bekijken.
Ook geeft het portaal inzicht in de rijgegevens van eerdere ritten. Handig voor de boekhouding.

Behalve gedetailleerde informatie over de rit en voertuigstatus leveren de Audi connect e-tron services van je Audi ook informatie over de actuele laadtoestand van de accu. Met de op afstand bestuurde laadplanning kun je bovendien vertrektijden flexibel programmeren. Zo weet je precies wanneer je de auto weer moet opladen zonder voor verassingen te komen staan.

Door gebruik te maken van slimme oplossingen maakt Audi de overgang naar elektrisch rijden met de Audi A3 Sportback e-tron.

Audi staat voor “voorsprong door techniek”

Audi ontwikkelt in hoog tempo haar visie van de mobiliteit van de toekomst. Zo vormt de Audi e-tron en g-tron technologie voor een holistisch antwoord op de uitdagingen van morgen. Voor Audi betekent de overstap naar CO2-neutrale mobiliteit geen onthouding, maar vooralsnog een emissie gereduceerd en sportief rijden op hoog niveau.

 

De Audi A3 e-Tron in de praktijk

Je kunt op vier verschillend manieren met de Audi rijden.
Volledig elektrisch haal je maximaal 50 kilometer in de EV-modus. Voorwaarde is dan wel dat het gaspedaal niet te diep en te snel intrapt en uiteraard zolang de accu nog geladen is. Met name in de stad is dit voor zowel de inzittenden als de omstanders erg prettig en heerlijk rustig.

Eenmaal op de snelweg kun je tot 130 km/uur ook nog steeds kiezen voor volledig elektrisch rijden. Ook hiervoor kies je de EV modus al wijst de praktijk uit dat het prettiger en efficiënter is om de auto in de smart-hybrid mode zelf de keuze te laten maken.

Is de accu (bijna) leeg, dan kies je voor de Hybrid Charge modus. In deze stand wordt de accu alleen geladen en niet gebruikt tijdens de rit.

Wil je de accu laden en hem daarna ook even niet gebruiken, dan kies je voor de Hybrid hold modus. Onder normale omstandigheden zul je dit niet vaak gebruiken vermoed ik.

300 kilo extra gewicht

Net zoals een volgeladen auto anders reageert in bochten, zo is het ook met de standaard 300 kilo zwaardere Audi A3 e-Tron. Met name op het moment dat een bocht flink snel en kort wordt genomen voel je dat het extra gewicht de Audi rechtdoor wil laten rijden. Niet extreem, wel merkbaar.