Ervaringen met de Model S – 3e week

Regelmatig beschrijf ik hier de ervaringen met de Tesla Model S. De auto is nu drie weken in ons bezit en er staat inmiddels 1.600 km op de teller.
De rijervaringen zijn geweldig maar niet geheel foutloos. Lees hier over de eerste Tesla Model S storing.

Verkoopcijfers Tesla Model S 2013

Tesla heeft in Nederland in heel 2013 1.194 auto’s van het type Model S geleverd. Dit is voor een nieuw automerk sowieso al indrukwekkend maar zeker als je bedenkt dat het een volledig elektrische auto is. Iets waar veel mensen toch nog steeds hun twijfels over hebben en waarbij voornamelijk een aantal aspecten als bereik en betrouwbaarheid van de accu ter spraken komen. Tesla levert vanaf de 85kW versie van de Tesla Model S 8 jaar onbeperkte garantie op de batterij als teken van het vertrouwen wat zij zelf in deze type batterijen hebben. De lithium-ion batterij heeft zich bij andere merken, zij het in een kleiner formaat, al jaren als zeer betrouwbaar bewezen. Het aspect van bereik is alleen van toepassing wanneer je én heel ver moet rijden én niet kunt opladen of vergeet op te laden. Nu meen ik me te herinneren dat als ik vergat te tanken, ik ook stil kwam te staan dus ik begrijp dit argument dan ook niet geheel. Als je de cijfers afzet tegen merken als Porsche, die met 6 verschillende modellen niet meer dan 848 wist te verkopen of Jaguar die niet verder komt dan 403, dan kan je niet anders concluderen dan dat Tesla met de Model S een zeer goede prestatie heeft geleverd, ook als je de fiscale voordelen van een dergelijke aankoop meeneemt.



Testritten in de Model S

Een auto als de Tesla en dan vooral de nieuwe technieken wekken gevoelens van wantrouwen op (betrouwbaarheid, bereik, enz.) maar vooral nieuwsgierigheid. Zeker voordat de auto werd geleverd werden er vooral grappen gemaakt over stilstaande auto’s, in brand vliegende Tesla’s en verlengsnoeren. Eenmaal in de Tesla wordt de toon al anders en spreekt ontzag voor de ruimte, de afwerking en de hoge mate van technologische vooruitgang ten opzichte van de plof auto’s (ja mag ik ook even lachen). Bij het rijden wordt vooral de stilte en de souplesse van de aandrijving duidelijk. Zodra je echter het pedaal intrapt heb je direct een aantal potentiële kopers voor de volgende Tesla’s gerealiseerd.  De negatieve aspecten verdwijnen dan naar de achtergrond en men “begrijpt” nu de keuze en het enthousiasme van Tesla rijders. Ik ben er dan ook van overtuigd dat ondanks het minder fiscaal aantrekkelijke  regime in 2014, de verkoopcijfers van de Tesla Model S indrukwekkend zullen blijven.

Storing aan de Tesla Model S

Jawel. Het is niet allemaal hosanna wat de klok slaat.
Terwijl de Tesla stond te laden zag ik dat de laadpaal aangaf dat de batterij weer gevuld was. Tenzij er ongemerkt een supercharger in mijn voortuin was geplaatst was de verstrekken tijd hiervoor veel te kort. Even checken wat er aan de hand was. De Model S gaf een storing aan! Het laden was gestopt, de auto moest direct aan de kant (hij stond al op de parkeerplaats) en Tesla service moest worden ingeschakeld.
Omdat ik de volgende dag weer op pad moest heb ik ‘s avonds dus Tesla service gebeld. Binnen 10 minuten werd ik gebeld door een service monteur. Na het doorgeven van de laatste cijfers van het chassis nummer kon hij inloggen op mijn Tesla Model S. Vervolgens kon hij de logging uitlezen en elke handeling die ik verrichte volgen. Ondanks dat ik baalde als een stekker vond ik dit toch wel erg handig.
Een van de meldingen was dat de 12V accu niet meer werd geladen en daardoor konden enkele essentiële systemen uitvallen. Samen met de monteur heb ik een poging gedaan het laden te hervatten. Het systeem was echter helemaal in de war. Het laden werd na 30 seconden weer afgebroken, het registreerde een laadkabel terwijl het klepje van het laadpunt dicht was, hij registreerde geen kabel als deze er wel inzat en ik kon horen dat de vergrendeling van de laadkabel constant werd ingeschakeld en uitgeschakeld, ongeacht of er een kabel in zat. Compleet de weg kwijt dus. Daarbij zag de monteur dat de ene keer de 12V accu werd bijgeladen om hem vervolgens weer leeg te trekken.

De storing kon echter niet van afstand worden verholpen en de monteur kon, na ruggespraak met een expert engineer, de oorzaak ook niet achterhalen. Wat nu!? Er werd direct een oplossing aangeboden. De Tesla zou om 07:30 worden opgehaald en er werd een vervangende auto voorgereden. En inderdaad stond de volgende morgen om 07:30 de vervangende auto voor de deur en werd de Mercedes ter vervanging van de wagen gereden. Balen natuurlijk, maar ik was blij dat ik toch kon rijden.

Ik zal deze blog bijwerken zodra er meer bekend is over de oorzaak en de oplossing van deze vervelende storing.

Foutmelding Model S

Foutmelding Model S

 

Update: De storing is inmiddels verholpen. Het bleek te gaan om een kapotte “lader”. Deze is in zijn geheel vervangen.
De lader is een onderdeel wat is verbonden met de batterij en de laadpoort. De connector (stekker) wordt in de laadpoort gestopt waarna de lader de batterij vult.

 

Tesla Model S lader principe

Tesla Model S lader principe

Denk bij een lader aan een kraan. Net zoals het vullen van een emmer, kunt u alleen zo snel vullen als het water door de kraan kan stromen. Om de emmer sneller te vullen, heeft u een grotere kraan nodig.

De connector (stekker)  stuurt wisselstroom (AC) naar de lader. De lader zet vervolgens de stroom om in gelijkstroom (DC) en stuurt deze naar de batterij. Met een duolader wordt de conversiecapaciteit verdubbeld ten opzichte van de monolader, wanneer de bijbehorende hoeveelheid stroom beschikbaar is. De monolader kan tot 11kW aan, de duo-lader kan 22kW aan.
Hiermee kun je resp. 50 en 100 kilometers per uur laden.

Ik heb gemerkt dat, ondanks de 3x16A aansluiting die ik thuis heb, het systeem maximaal 3x13Amp toelaat. Dit is een software instelling die met de volgende of daarna komende release wordt opgehoogd naar 3x16A. Op dat moment zullen dus pas de opgegeven waarden worden gehaald. Dit heeft te maken met het gegeven dat sommige laadstations niet de juiste gegevens communiceerde en daardoor soms voor overspanning konden zorgen. Dit is inmiddels verholpen dus binnenkort wordt dit ook in de Tesla aangepast.

 

Find my Tesla

Find my Tesla

Wat erg handig is, is dat je kunt zien waar je auto zich exact bevind. Een soort “find my Tesla” via de Tesla app.