Toen Tesla de eerste versies van de Model S op de markt bracht kon de klant kiezen uit een aantal varianten. Deze onderscheidde zich voor door de batterij capaciteit. Zo waren er een 40kWh en een 60 kWh variant naast de 85 kWh modellen. Deze laatste konden gratis gebruik maken van de Superchargers van Tesla. De eigenaren van de 40 en 60 varianten van de Model S moesten een bedrag vooruit betalen om de auto te kunnen laden bij de Supercharger stations.

Omdat echter de vraag naar de varianten met lagere batterijcapaciteit zo minimaal was, heeft Tesla dit losgelaten en kon iedereen gratis gebruik maken van de Superchargers.


Tesla Model 3 eigenaren laden niet gratis via Supercharger

Wat nu met de Tesla Model 3, de relatief goedkope volledig elektrische auto met een bereik van zo’n 350 km voor de prijs vanaf €35.000, die Tesla in grote aantallen verwacht te gaan verkopen.
Iets wat zeer waarschijnlijk is gezien de reeds 375.000 aanbetalingen die nu al zijn gedaan nog voordat de auto beschikbaar is.

De aandeelhouders vroegen zich hardop af hoe Tesla straks omgaat met het beheer van het Supercharger netwerk. Ook dit zal flink uitgebreid worden om zoveel Tesla’s te kunnen verwerken.
Elon Musk antwoordde dat de meest voor de hand liggende optie was om het gratis laden weer los te laten voor eigenaren van een Tesla Model 3. Hier zal alsnog het model worden doorgevoerd waarbij de klant een eenmalig bedrag vooruit betaald, om gedurende de levensduur van de auto onbeperkt te kunnen laden aan de Superchargers van Tesla.

De Tesla Superchargers hebben sowieso geen mogelijkheid om per keer af te rekenen. Tesla Model S eigenaren pluggen simpelweg de kabel van de Supercharger in hun auto zonder enige validatie van hun kant.

Hoe hoog dit eenmalige bedrag zou worden kon hij nog niet aangeven. Hij gaf wel aan dat de prijs erg laag zou zijn, zeker in vergelijking met wat je aan de benzine pomp zou betalen.

Elke nieuwe eigenaar kan uiteraard zelf bepalen of hij/zij een bedrag vooruit wil betalen of dat hij geen gebruik wil maken van de Superchargers. Tesla verwacht dat de meeste kopers deze optie er echter wel bij zullen nemen. Met name wanneer de auto voor langere afstanden zoals vakanties wordt gebruikt is het Supercharger netwerk erg prettig, zeker gezien het bereik van de Tesla Model 3.