BMW i5 mogelijk in 2019 leverbaar als volledig elektrische auto.

De geruchten rondom de komst van de volgende elektrische BMW in de i-serie (BMW i5) worden steeds hardnekkiger.

De laatste maanden is flink gespeculeerd over het type auto, de technische details en de introductie datum.

De BMW i5 elektrische crossover SUV zal naar het zich nu laat aanzien de eerstvolgende telg uit de i-series van BMW worden.
De verwachting is dat deze in 2017 op een autosalon wordt gepresenteerd, ergens in 2018 in productie gaat om dan in 2019 geleverd te kunnen worden.

De BMW i5 zal een 5 deurs, volledig elektrische, crossover SUV voor 5 personen worden met een bereik van zo’n 380 kilometer.

De auto wordt gebouwd op hetzelfde aluminium frame en met gebruik van Carbon Fiber Reinforced Plastic (CFRP) als die van de huidige BMW i3 en  i8.

BMW i5 aandrijving en oplaadcapaciteit

De BMW i5 zal worden uitgerust met een 80kWh batterij (70kWh effectief) en een vermogen van 300 pk.
BMW lijkt te wachten met de introductie van de BMW i5 op de nieuwe 125 Amp/h lithium-ion cell batterijen van Samsung. Deze zullen een lager batterij pack hebben dan de huidige batterijen. Deze batterijen staan gepland voor 2018 of uiterlijk 2019.

 

Het is te verwachten dat BMW i5 gebruik zal maken van het CCS (Combined Charging Standard) protocol voor snelladen. Recente geruchten duiden erop dat het laden met een snelheid van 150 kWh kan plaatsvinden. Dit is 3x zo snel als de huidige standaard van 50 kw per uur.
Het is nog niet zeker of er dan ook laadstations beschikbaar zijn die deze snelheid aankunnen. Iets wat wel voor Tesla’s Supercharger zal gelden.

Verder wordt ook gesproken over een optionele uitbreiding met een range extender zoals in de i3 wordt geleverd. Hiermee kan met een stationair draaiende kleine motor de batterij worden geladen indien deze niet tijdig aan de stroom gehangen kan worden.

Ongetwijfeld komen er een berg opties beschikbaar. De meest interessante daarvan zijn een 4-wiel aandrijving, speciaal voor die markten waar sneeuw nog een issue is op de snelwegen.
Het valt niet te verwachten dat BMW deze auto zal verkopen met meerdere batterij capaciteit opties zoals Tesla dit momenteel wel doet.

Het is nu dus afwachten wanneer BMW de auto zal presenteren. Wanneer het schema van 2019-2020 wordt gehaald betekent dit dat er 6 jaar heeft gezeten tussen de introductie van de laatste elektrisch aangedreven plug-in.