Op 1 juni hield Tesla een aandeelhoudersvergadering van maar liefst 3,5 uur waarin onder andere de problemen met de Tesla Model X falcon doors werden aangehaald.

Elon Musk besprak daar onder andere de nog immer aanwezige problemen met de bijzondere deuren van de dure en technisch geavanceerde SUV crossover Tesla Model X.
Musk gaf aan dat de techneuten hard bezig waren geweest met het aanpassen van de software die de problemen met de falcon doors moeten oplossen. Een aantal software updates worden binnenkort automatisch geupload naar de auto’s

Hoewel een aantal eigenaren ook wat problemen hebben ondervonden met het goed sluiten van de deuren, ontstaan de meeste problemen door de wat onvoorspelbare bewegingen van de deuren.

Tesla Model X falcon doors bevat netwerk van sensoren

De problemen met de Tesla Model X falcon doors hebben te maken met het netwerk van sensoren in de deuren die gegevens verzamelen over de omgeving waarin de auto zich bevind. Zo houd de auto rekening met objecten die naast de deuren staan, maar ook de hoogte van bijvoorbeeld een garagedak.

 

Musk noemde de werking van de sensoren en de software die alle informatie van die sensoren moet verwerken een complex stuk techniek die zeer lastig is om te perfectioneren. Hij nam de volledige verantwoordelijkheid op zich voor de problemen die de eerste modellen van de Tesla Model X nu nog ondervinden.

 

 
“Ik moet mijzelf verontschuldigen voor het in een keer implementeren van teveel techniek in de auto”. Musk gaf aan dat de problemen met de Tesla Model X falcon doors vooral een software probleem is en gaf aan welke uitdagingen komen kijken bij de ontwikkeling van dergelijke software. “Hoe verwerk je al de informatie van de sensors? Wat moet je onthouden? Wat moet je niet onthouden? Hoe moeten de deuren openen onder verschillende omstandigheden, wanneer je in een kleine ruimte staat met een laag plafond en in een krappe parkeerplaats?” Vroeg hij zich af. “Wanneer de sensors foutieve informatie doorgeven, wanneer moet deze informatie dan genegeerd worden? Het was lastig om al deze vragen om te zetten in de juiste oplossingen”.

Een eerdere software update gerelateerd aan de Tesla Model X falcon doors maakt het nu al mogelijk om alle vier de deuren gelijktijdig te openen en sluiten (zoals dat bij elke SUV al kan).

Deze maand verschijnen twee updates om de werking van de sensoren te verbeteren. “Op dat moment zullen de deuren beter functioneren dan normale deuren in plaats van slechter” aldus Musk.


Ander nieuws van Tesla’s persconferentie

Wat vooral ook aandacht trok op de persconferentie van Tesla was de aankondiging dat de Superchargers voor de Tesla Model 3 niet gratis te gebruiken zullen zijn. Eerdere modellen van de Tesla Model S konden ook alleen na betaling van een extra eenmalig bedrag gebruik maken van de Supercharges (de lage capaciteit Model S met 40 en 60 kWh batterij), maar dit werd al snel afgeschaft waarna elke Tesla Model S gratis en onbeperkt kon laden bij een Supercharger.

Tesla gaf aan tot nu tot 380.000 aanbetalingen van $1.000 te hebben ontvangen voor de nieuwste telg, de Tesla Model 3 die in de tweede helft van 2017 in productie zal gaan.

Meer weten? Bekijk hier dan de volledige webcast van de aandeelhoudersvergadering die Tesla hield op 1 juni 2016.