De Model 3 bedienen via het scherm

De laatste foto’s van deze week geven een goed beeld van het Tesla model 3 interieur. Hier is goed te zien hoe het scherm in het middenconsole is gepositioneerd. Het horizontaal georiënteerde scherm lijkt op een normaal computerscherm wat direct op het dashboard is geschroefd. Dit is niet anders dan in het eerder door Tesla getoonde model dus kunnen we aannemen dat dit de definitieve opstelling is.

Wat opvalt, je moet wel goed kijken, is dat het beeld gesplitst is in een linker en rechterdeel. Hierdoor kunnen dus diverse functie gelijktijdig worden getoond en bediend. Informatie zoals de actuele snelheid en temperatuur worden permanent in het linker scherm getoond.

Tesla Model 3 interieur kent een minimalistisch design

Op het driespaaks stuurwiel bevind zich links en rechts een scroll wieltje voor het bedienen van de diverse functies. Ook dit is afwijkend van het stuur op de Model X en Model S. Hier zijn meer knopjes aanwezig om de diverse functies te kunnen bedienen. De Tesla Model 3 kent dus een nog minimalistischer design dan de eerder genoemde modellen.

Dit zie je ook terug in het nauwelijks zichtbare ventilatie systeem. Tesla schijnt hiervoor een unieke oplossing te hebben waardoor de traditionele grote gaten niet meer nodig zijn. Op de foto zie je een duidelijke “sleuf” die over het gehele breedte van het console is doorgetrokken. Dit leidt waarschijnlijk tot een beter verdeelde stroom van (frisse) lucht. Het Tesla Model 3 interieur zal dus zeer strak zijn vormgegeven met vrijwel geen knopjes of andere fysieke onderdelen.

Tesla Model 3 exterieur

Er verschijnen steeds meer filmpjes van zogenaamde release kandidaten die laten zien hoe de Tesla Model 3 er uit zal zien. Hier alvast wat beelden van de Tesla Model 3 in actie.

Aantal configuraties van Tesla Model 3 stuk minder dan Model S

Het aantal configuraties van de Tesla Model 3 blijft beperkt tot 100. Dit in tegenstelling tot de Model S waar bijna 1.500 configuraties zijn te bedenken. Zo kan in de Model S gekozen worden voor een dubbele of enkele motor, meerdere batterij capaciteiten, meerdere interieurs, 4 verschillende soorten wielen, 2 opties voor het dak enzovoort. Door het aantal opties te beperken kan Tesla de Model 3 natuurlijk goedkoper produceren. Het doel is echter ook om een duidelijk onderscheid te houden tussen de Model 3 en Model S.  De laatste wordt als premium model verkocht. Tesla doet er ook alles aan om mensen die zich hebben aangemeld voor de Model 3 (al bijna 450.000) over te halen om een Model S aan te schaffen. Ondanks dat mensen de auto nog niet kunnen zien, er niet in kunnen rijden, er geen reclame wordt gemaakt en Tesla de reserveringshouders probeert over te halen een Model S aan te schaffen, loopt het aantal reserveringen nog dagelijks op.

De productie van de Tesla Model 3 van start

Inmiddels schijnen er al meer dan 100 test auto’s op de weg te rijden. Niet zo vreemd als je bedenkt dat de productie van de Tesla Model 3 al in juli van start zal gaan. De fabriek is er klaar voor en zal snel opschalen om de productie capaciteit naar de beoogde 500.000 per jaar te brengen. Al vanaf september dit jaar moet het productieaantal op 5.000 per week liggen. Vanaf 2020 zal Tesla 500.000 auto’s per jaar produceren.

Zoals bekend wordt de Model 3 aangeboden voor een prijs vanaf €35.000. Met de nodige extra’s is de verwachting dat de gemiddelde prijs die de Model 3 eigenaar zal neertellen meer richting de €45.000 zal gaan. Hiermee wordt de Tesla Model 3 een geduchte concurrent van middenklassers als de BMW 3 serie’s en de Mercedes C-klasse. Met name de operationele kosten zullen vele malen lager liggen dan die van de brandstof auto’s. De auto wordt hiermee interessant voor zowel de zakelijke – als particuliere rijder.

Leveringsschema Tesla Model 3

De eerste auto’s zullen in de Westkust van Amerika worden geleverd. De leveringen schuiven dan op naar de Oostkust. Daarna zijn Europa en Azië aan de beurt. Nieuwe reserveringen zullen in Nederland pas in de tweede helft van 2018 worden geleverd. Het is nog niet duidelijk wanneer huidige reserveringshouders in Nederland aan de beurt zijn.

Lees hier de Specificaties Tesla Model 3