Hyperloop maakt route voor Nederland bekend

8 jun, 2017 | Nieuws, ontwikkelingen

Voor wie het nog niet kent. Hyperloop is een vacuümbuis waarin zwevende capsules voortrazen met een snelheid van zo’n 1.200 km/u. Het bedrijf wat dit systeem ontwikkelt en uiteindelijk implementeert is Hyperloop-one. Kijk HIER voor de website van Hyperloop-one.

Super snelle verbindingen maken van Nederland een dorp

De capsules kunnen zowel mensen als vracht vervoeren. Een ritje van Rotterdam naar Amsterdam neemt dan nog maar 7 minuten in beslag. Van Eindhoven naar Rotterdam vergt 10 minuten. Of wat dacht je van een ritje naar Disneyland Parijs in 30 minuten?

Een bijkomend voordeel is dat de aanlegkosten slechts 10% bedragen van een gelijk traject met ouderwetse spoorrails. Ook het onderhoud is vele malen goedkoper. Daarnaast is de Hyperloop schoon (volledig elektrisch) en stil. De energiekosten bedragen ondanks de veel hogere snelheden maar een fractie vergeleken met een (soon to be) ouderwetse trein. Sterker nog, wanneer de buis is voorzien van zonnepanelen, genereert het systeem zelfs meer energie dan het verbruikt. En oh ja, geen last van storingen door vallende blaadjes of een paar vlokjes sneeuw.

De Hyperloop kan op den duur voor veel trajecten het vliegtuig overbodig maken. Met name vluchten binnen Europa kunnen flink beperkt worden zodra alle grote steden met elkaar zijn verbonden.




Realiseert Elon Musk het ontwerp van The Venus Project?

Elon Musk wordt gezien als de bedenker van de Hyperloop maar in feite was het Jacque Fresco die een dergelijk systeem al in 1994 optekende. Jacque Fresco is de grondlegger van The Venus Project. Ook andere hersenspinsels van Elon Musk lijken overigens veel op de uitvindingen en ideeën van deze visionair. Nu ben ik persoonlijk wel een voorstander van wat dit model beoogt. Zoals vaker met visionairs werd Jacque Fresco destijds niet direct serieus genomen. Wanneer je nu echter nog eens naar het originele idee kijkt, zie je dat heel veel al gerealiseerd is of binnenkort wordt geïntroduceerd. Robotisering, elektrificering, verre gaande recycling, schone energie opwekking en kunstmatige intelligentie zijn of worden binnenkort verder doorgevoerd. Ook de beweging naar een basisinkomen wordt al ingezet en is uiteindelijk onvermijdelijk. Maar goed, ik dwaal af.

Hyperloop Nederland

Zoals je op het plaatje kunt zien wordt ons kleine landje steeds kleiner gemeten in tijd. Je kunt straks van Eindhoven naar Lelystad in de tijd die je nu nodig hebt om je hondje uit te laten. Deze snelle verbindingen zij enorm goed voor de economische ontwikkeling in de gebieden waar een dergelijk traject ligt. Snel transport is overal ter wereld altijd een van de belangrijkste voorwaarden voor gezonde economische groei. Nu gaat dat nog gepaard met een grote belasting van het milieu. De hyperloop zou ook dit probleem kunnen oplossen.

Het traject kan zowel ondergronds als bovengronds worden aangelegd. En met bovengronds wordt dan bedoeld een traject op palen. Hiermee wordt gelijk een ander probleem uit de weg geruimd. Het huidige spoorwegennet neemt relatief veel ruimte in beslag. Deze ruimte kan weer worden benut voor bijvoorbeeld landbouw of huizenbouw zodra de Hyperloop de trein heeft vervangen. Omdat de Hyperloop ook zeer stil is hoeft geen rekening te worden gehouden met geluidszones waardoor woningbouw dicht op het traject kan worden gerealiseerd. Ook het probleem met spoorwegovergangen (oponthoud, ongelukken enz.) is dan verleden tijd.

Hyperloop aansluitende infrastructuur ontwikkelingen

Met alleen een snelle verbinding van de ene hub naar de andere ben je er nog niet. Je zal ook naar je eindbestemming moeten reizen. Wanneer je in 7 minuten van Rotterdam naar Amsterdam bent geraasd maar je vervolgens 1,5 uur met het huidige openbaar vervoer naar je eindbestemming moet reizen, is de kans groot dat je toch weer de auto neemt. Ook het aansluitende vervoer zal dus schoon en intelligent moeten worden. Ook hiervoor is de techniek al grotendeels aanwezig.

In Abu Dhabi is in 2008 een gigantisch project opgezet om een CO2 vrije stad te bouwen. Een belangrijk onderdeel van deze stad is het PRT systeem wat staat voor Personal Rapid Transport. In deze stad, Masdar City, rijden onbemande pots je naar elke bestemming die je wilt. Je geeft in de Pod je bestemming op en het karretje brengt je er naartoe. Het systeem heeft al meer dan 2 miljoen mensen vervoerd en is zeer betrouwbaar (up time van zo’n 99,8%). Het leuke is dat een Nederlands bedrijf, 2getthere, een belangrijke rol heeft gespeeld in de ontwikkeling van dit systeem. Binnenkort wordt gestart met de tweede fase van dit project.

Kansen voor Nederland met de Hyperloop

Nederland is bij uitstek geschikt voor het landelijk uitrollen van dergelijke nieuwe transport systemen. Het oppervlak is relatief klein en dichtbevolkt. De technologische knowhow is aanwezig en kan snel verder worden ontwikkeld. De voordelen voor de economie en het milieu zijn enorm groot. Nederland wil graag een kennis economie bouwen. Hier liggen de kansen. Er zullen nog genoeg technische hobbels moeten worden genomen. Zoals bijvoorbeeld het vacuüm behouden over een traject van 600 km en het beveiligen van het systeem.