Aandeel volledig elektrische auto stijgt hard

9 jun, 2017 | Nieuws, ontwikkelingen

Een nieuw rapport laat zien dat het aandeel van de volledig elektrische auto in het totaal aantal auto’s wederom flink is gestegen. In totaal reden er in 2016 2 miljoen elektrische auto’s rond op onze aardbol (en inmiddels ook een paar op andere planeten). Van die aantal zijn 800.000 auto zogenaamde PHEV ofwel de plug-in hybrides. Persoonlijk vind ik dit aantal nietszeggend aangezien het hier nog steeds gaat om auto’s die voornamelijk fossiele brandstoffen gebruiken. Opvallend is dat al sinds 2013 het aantal wereldwijd verkochte volledig elektrische auto’s hoger is dan het aantal plug-in hybrides. Op dit moment rijden er inmiddels 1,2 miljoen volledig elektrische auto’s rond. Nu lijkt dat best veel, maar het is nog steeds maar een magere 0,15% van de 2 miljard auto’s wereldwijd.

“In 2016 was China het land met het grootste aantal elektrische auto’s met ongeveer 33% van het totaal in de wereld. Met meer dan 200 miljoen elektrische tweewielers, 3 a 4 miljoen langzame elektrische voertuigen en meer dan 300.000 elektrische bussen is China veruit marktleider als het gaat om het elektrificeren van het transport”

 

Aandeel volledig elektrische auto’s met 66% gestegen

De stijging van het aantal plugin-hybrides is, zoals voorspeld, afgevlakt. Nu de subsidies voor dit soort voertuigen in vele landen zijn afgeschaft of ingeperkt is het animo voor deze voertuigen afgenomen. Doordat autofabrikanten hun aanbod schoner moeten maken om torenhoge boetes te voorkomen, worden veel modellen in de vorm van plugin-hybride aangeboden. Hierdoor stijgt het aandeel nog steeds flink, maar minder hard dan de volledig elektrische auto.

In 2016 is het aandeel volledig elektrische auto’s maar liefst 66% toegenomen. In veel landen werd deze stijging eerder beperkt door het aanbod naar elektrische auto’s dan door de vraag. In 2017 en vooral 2018 zal het aanbod van het aantal volledige elektrische auto’s zowel in absolute aantallen als het aantal modellen enorm toenemen. De concurrentiestrijd die inmiddels achter de schermen wordt gevoerd zal de aanschafprijs van deze auto’s dan ook verder naar beneden voeren.

Zo heeft de Daimler groep bekend gemaakt de plannen voor het aantal volledig elektrische auto modellen te gaan versnellen. Tot 2022 zal maar liefst 11 miljard worden gestoken in de ontwikkeling van 10 modellen. Ook andere fabrikanten die tot voor kort nog geen enkele elektrische auto op stapel hadden staan begrijpen nu dat zij de boot gaan missen als ze geen inhaalslag gaan maken.

Hieronder een staatje van de verkoopprognoses van diverse fabrikanten. Met name de Chinese fabrikanten gaan de productie flink opvoeren.

Prognose elektrische auto verkopen




De grootste kostenpost is nog steeds de batterij

Op dit moment moet zo’n 175 euro per kWh aan batterijcapaciteit worden betaald. Een batterij in de Tesla model S 100D kost daarmee al snel € 17.500,=. Voor een Nissan Leaf 30kWh moet je rekenen op zo’n € 6000,=. Er zijn verschillende factoren die de prijs van de huidige batterij bepalen. Ten eerste is dat het productie volume en als tweede het formaat van het batterij pakket. Het verschil in kosten tussen een 60kWh en een 100kWh batterij bedraagt momenteel zo’n 17%.

Ook op dit vlak is er goed nieuws. Nu de eerste GigaFactory van Tesla op st(r)oom begint te raken kan al flink bespaard worden op de kostprijs. Ook andere fabrikanten hebben aangekondigd om batterij productie faciliteiten te gaan bouwen. Tesla kondigde onlangs aan nog 3 á 4 Tesla Gigafactories te gaan bouwen in de nabije toekomst.

De eerder genoemde Daimler zal eveneens een eigen batterij fabriek gaan bouwen waarvoor vorig jaar al 500 miljoen was vrijgemaakt. Als alles volgens plan gaat zal deze fabriek vanaf half 2018 de eerste batterijen gaan leveren.

Tesla heeft zich al doel gesteld de kosten per kWh per 2020 ter verlagen tot 100 USD. Op dat moment zal de volledig elektrische auto ook in aanschaf op prijs kunnen concurreren met de fossiele brandstof auto’s en de voorsprong uitbouwen als het gaat om operationele kosten (energie, onderhoud, afschrijving).

Prognose aantal elektrische auto’s  voor 2020, 2025 en 2060

Zoals uit onderstaand rapport valt te lezen is het de verwachting om vanaf 2020 de 9 en 20 miljoen volledig elektrische auto’s te hebben rondrijden. In 2025 moet dit aantal al zijn gestegen naar 70 miljoen. Een en ander is vooral afhankelijk van technologische vooruitgang en productie capaciteit. Vanaf dat moment zal het aantal versneld toenemen. In 2060 zal 60%, ofwel zo’n 1,2 miljard auto’s, een elektrische aandrijving hebben.

Het percentage tweewielers (fietsen, brommers, motoren enz.) wat volledig elektrisch wordt aangedreven zal in 2045 op bijna 100% uitkomen.

Een projectie van het aantal elektrische voertuigen in zo’n relatief verre toekomst is voor een technisch product als de elektrische auto vrij globaal. Nieuwe productie technieken en aantallen, ontwikkelingen in batterij techniek, energieprijzen en politieke inspanningen kunnen de werkelijke aantallen alle kanten op laten gaan. Wat in dit rapport onderbelicht is zijn vooral de emoties die meespelen bij de aanschaf van een dergelijk product. Zodra de door de consument gevreesde pijntjes als ontoereikend bereik, de levensduur van de batterij en de aanschafprijs zijn weggenomen zal het plezier van de lage operationele kosten, het imago en het rijplezier de vraag flink kunnen opschroeven. Zoals nu ook het geval is verwacht ik dat het aanbod een grotere bottleneck zal zijn dan de vraag.