Tesla werkt hard aan het productie rijp maken van de Tesla Model 3. Maar wat weten we tot nu toe nu eigenlijk over deze nieuwe elektrische auto? Ik zal proberen de meest gestelde vragen nu alvast te beantwoorden.

Tesla Model 3 actieradius

De nieuwe telg van Tesla heeft een verwachte actieradius van zo’n 320 kilometer. Vermoedelijk zal Tesla net als met de Model S een aantal varianten aanbieden als het gaat om de grootte van de batterij. Mocht er ook een 70kWh batterij voor de Tesla Model 3 worden aangeboden, dan zal de actieradius al snel richting de 400 km gaan.

Aandrijving van de Tesla Model 3

Ook hiervoor geldt dat er meerdere opties zullen worden aangeboden. Zo kunnen de toekomstige kopers waarschijnlijk, ik hou bij alles wel een slag om de arm, kunnen kiezen uit een variant met één elektromotor en achterwielaandrijving en een variant met twee elektromotoren en vierwielaandrijving. Uiteraard zal dit de prijs flink opdrijven en daarmee komen we gelijk op de derde vraag die vaak over de Tesla Model 3 wordt gesteld.

Acceleratie van de Tesla Model 3

Daar kunnen we op dit moment alleen nog maar naar gissen. Net als de naam die zal worden verzonnen voor de ongetwijfeld te bestellen optie. Ik gok op Warpspeed en een nul naar 100 km/h binnen 0,01 seconden. In een serieuze noot wil ik wel mijn zorgen uiten over de snelheid die de nieuwe Tesla’s kunnen bereiken en vooral het tempo waarin die gebeurt. Nu mag je veronderstellen dat de mensen die de Model S hebben aangeschaft al gewend waren om in wat duurdere en daarmee vaak ook snellere auto’s te rijden. Desondanks heb ik uit betrouwbare verzekeringsbronnen vernomen dat het aantal Tesla’s wat in de eerste maanden na levering met de achterkant de vangrail probeerde te doorboren boven het gemiddelde zat. Men kon simpelweg niet omgaan met de enorme krachten die vooral in de Model S Performance modellen worden geleverd.
Wanneer de gemiddelde Golf rijder straks uit zijn toch ietwat vervuilende diesel in een Tesla Model 3 stapt is de overgang nog vele malen groter en verwacht ik de nodige onnodige problemen. Hopelijk is de techniek dan al zover dat de bestuurder nog meer tegen zichzelf wordt beschermd. Daarmee kom ik op het volgende punt.

Wordt de Tesla Model 3 een volledig zelfbesturende auto?

Net niet denk ik. Tesla’s CEO Elon Musk heeft zelf de verwachting uitgesproken dat dit ergens rond 2020 wel mag worden verwacht. Waar je wel vanuit kunt gaan is dat er een optie zal worden aangeboden waarin de nodige hardware zoals sensoren en radartjes alvast worden ingebouwd. Of de auto’s straks autonoom kunnen rijden wordt vanaf dan vooral bepaald door regelgeving vanuit de overheid en niet meer door de techniek.

Wat gaat de Tesla Model 3 kosten?

Voor velen de eerst gestelde vraag.
Tesla zet hoog in op de Model 3. Tesla heeft wereldwijd zijn echte intrede in de autoindustrie gedaan met een aantal high-end elektrische auto’s in de vorm van de Tesla Model S en de Model X . Het succes wat Tesla met deze toch wel prijzige auto’s heeft geboekt heeft duidelijk laten zien dat een hoop mensen bereid zijn geweest flink in de buidel te tasten voor een dergelijk niet concept en zoveel nieuwe technologie. Door een hoge prijs te koppelen aan een meer dan uitstekend service heeft Tesla zo voldoende kennis en ervaring kunnen opdoen om het uiteindelijke doel van Elon Musk waar te maken. En dat is een volwaardige elektrische auto voor 4 personen van het formaat BMW 3 voor een vanaf prijs van rond de € 35.000 euro.

Vergelijk dit eens met de vanaf prijs van een BMW 3 of ander gelijkwaardige auto. Neem daarbij  de zeer lage terugkerende kosten die gemaakt moeten worden om een Tesla Model 3 op de weg te houden, en we hebben het hier ineens over een enorm interessante prijsstelling! Vrijwel geen onderhoud, lage energie kosten (gratis als je in de buurt van een Tesla Supercharger woont), lagere wegenbelasting en zeker de komende jaren ook weinig bijtelling. Dit maakt de nieuwe Tesla Model 3 dan ook erg interessant voor de zakelijke markt en de leasebakrijders die meer dan voldoende hebben aan de geboden actieradius.
Tesla is zich daar uiteraard ook van bewust en verwacht dat vanaf 2020 minstens 500.000 van deze auto’s jaarlijks van de productielijnen komen rollen.

Wanneer kunnen we de Tesla Model 3 verwachten?

Het trackrecord van Tesla is niet erg betrouwbaar als het gaat om de lanceerdatum van haar nieuwe modellen. Zowel de Model S als de Model X werden later geleverd dan voorzien doordat bepaalde uitdagingen in het productieproces en de strenge kwaliteitseisen van Tesla een tijdige levering niet mogelijk maakten. Maar laten we optimistisch blijven en er vanuit gaan dat het Tesla deze keer wel zal lukken. Zodra ook de Tesla Giga factory zijn batterijen in grote getallen begint uit te spuwen kunnen we de Tesla Model 3 begin 2018 op de weg verwachten. Als eerst in het thuisland, Amerika, en spoedig daarna ook in Europa en Azië. De verkoop zal middels voorinschrijvingen al in 2017 starten.
In het voorjaar van 2016 kunnen we mogelijk al het eerste productie model van de Tesla Model 3 bewonderen.

Komen er meerdere modellen van de Model 3?

Zeer vermoedelijk wel. Recent gelekte informatie bevestigd dat Tesla behalve een sedan versie, ook een crossover zal aanbieden van de Tesla Model 3. Hiermee wordt de potentiële markt voor Tesla nog een stuk groter van het model wat Tesla echt definitief op de kaart zal zetten.  Hiermee biedt Tesla ook een goedkoper alternatief voor de grote broer, de Tesla Model X. Ik zet zwaar in op de naam Tesla Model Y, inclusief de mooie gullwing deuren!

Al met al zal de Tesla Model 3 het auto landschap behoorlijk veranderen. De “oude” autoindustrie zal haast moeten maken om de concurrentie aan te kunnen met Tesla. De combinatie van prijs/prestatie en doorlopend kosten zijn dan niet meer te pareren door welke goedkope semi-elektrische diesel dan ook.