Elektrische auto rijden op zon en wind

E-laad onderzoekt in opdracht van de netbeheerders de mogelijkheden om energie van de wind en de zon zo efficiënt mogelijk op te slaan. Met name in de nacht, wanneer het wel waait maar en relatief veel minder stroom wordt verbruikt, kan het gebruik van het energienet evenrediger worden belast door elektrische auto’s juist dan op te laden. Op dit moment gebeurt dat natuurlijk al volop. Slimme apps kunnen deze efficiënte echter nog flink verbeteren.

Hieronder een leuk informatief filmpje voor mensen die denken dat elektrische auto’s vooral nog op energie uit kolencentrales komt. Wanneer je, net als wij, een abonnement bij Greenchoice hebt, rijd je sowieso 100% op groene stroom. Je kunt dus wel degelijk een elektrische auto rijden op duurzame energie. Nog mooier wordt het natuurlijk als je zelf je energie op kunt wekken. Tegenwoordig zijn zonnepanelen goedkoop en de rente erg laag. Hierdoor zijn zonnepanelen een prima investering, zowel voor je portemonnee als voor het milieu.

 

Bijbehorende tekst van stichting Elaad.nl:

Er komt steeds meer duurzame stroom uit zon en wind. Die groei gaat zo hard dat we straks op bepaalde momenten zelfs meer aanbod van stroom hebben dan er vraag is. Om die overvloed ten volle te benutten zullen we dus stroom op moeten slaan en op het beste moment gaan gebruiken. Hoe? Dat kan het beste door de snel groeiende vloot van elektrische auto’s slim op te laden via Smart Charging. Met moderne en slimme technieken zorgen we ervoor dat de elektrische auto op het juiste moment geladen wordt: bijvoorbeeld midden in de nacht als het hard waait en er verder weinig vraag naar stroom is. Of in de middag als de kracht van de zon het grootst is.