Tesla Gigafactory op schema

Op 19 mei 2014 begon Tesla met de bouw van haar Tesla Gigafactory. Met een investering van maar liefst 5 miljard dollar, zo’n 4,7 miljard euro, bouwt Tesla de grootste lithium-ion batterijen fabriek ooit. De fabriek is van vitaal belang voor de verdere groei van Tesla en voor het kunnen vervullen van de ambities van Elon Musk, Tesla’s oprichter en CEO.
De behoefte aan batterijen voor de toekomstige auto’s die Tesla op de tekentafel heeft liggen, waaronder de Tesla Model E die in 2017 kan worden verwacht, is zo groot dat op dit moment niemand aan deze vraag kan voldoen.
Tesla verwacht tegen het jaar 2020 zo’n 500.000 auto’s per jaar te kunnen produceren en leveren. De capaciteit van de Gigafactory bedraagt zo’n 35 Gigawatt per jaar. De fabriek zal zelf netto geen energie kosten doordat deze op en rond het terrein met zonnepanelen zal worden opgewekt.

Prijs batterij elektrische auto omlaag

Door de enorme schaalvoordelen kan Tesla de prijs van de batterijen flink verlagen, volgens Tesla zelf met zo’n 30%. Gezien het feit dat de batterij nu nog het duurste onderdeel is van een volledig elektrische auto, zal de aanschaf prijs van een elektrische auto in de toekomst dus lager kunnen worden, waardoor de elektrische auto nog voordeliger wordt ten opzichte van een fossiele brandstof auto dan nu.

Naast batterijen voor de auto’s van Tesla zelf kan het bedrijf straks ook batterijen leveren aan andere fabrikanten zodra het elektrische auto kwartje daar echt is gevallen.

Elon Musk als pionier voor schonere wereld

De investering is niet alleen goed voor Tesla maar feitelijk voor de hele toekomst van de autoindustrie. Zonder dit soort enorme investeringen kan de auto zich niet snel genoeg ontwikkelen. Elon Musk schrijf daarmee geschiedenis als de echte pionier van de opkomst van de elektrische auto. Samen met zijn enorme investeringen in de zonnepaneel fabriek SolarCity, die hij mede heeft opgericht, is het wel duidelijk welke visie deze man heeft. Persoonlijk heb ik veel respect voor dit soort ondernemers die werkelijk een verschil in de wereld kunnen maken ten gunste van de mensheid op de lange termijn.

Vorderingen Tesla Gigafactory

De bouw van de Gigafactory verloopt op schema. In 2017 verwacht Tesla dus de eerste batterijen van de band te kunnen laten rollen. Om de fabriek met zijn enorme afmetingen, bijna zo groot als de grootste productiehal van Boeing, tijdig af te hebben moet er nog wel wat werk worden verzet. Hieronder zie je een video van de vorderingen tot nu toe.