Tesla’s Supercharger netwerk breidt snel uit

Onlangs heeft Tesla een nieuw type van de Supercharger uitgebracht. Deze Stad Superchargers zijn wat kleiner en daardoor kunnen er meer worden geplaatst in kleinere ruimtes. De oplossing is vooral bedoeld voor mensen die zelf geen mogelijkheid hebben om de auto thuis op te laden. Zo kunnen zij de auto overal snel opladen zoals ze dit nu ook gewend zijn om te doen bij benzine stations. De grotere Supercharger stations staan vooral op locaties waar mensen langs komen wanneer zijn langere ritten maken.

De kleinere stations kunnen eenvoudig op bestaande infrastructuur zoals in parkeergarage en bij winkels worden geplaatst. Het vermogen wat deze zogenaamde “stads supercharger” levert is feitelijk gelijk aan dat van de grotere Supercharger. Het is dan ook vooral bedoeld voor Tesla eigenaren die geen Supercharger station in de buurt hebben. Het is tevens een goede oplossing voor bijvoorbeeld garages in wat grotere appartementengebouwen. Ik zie de discussies in VVE’s al voor me wanneer enkele bewoners hun auto in de eigen garage willen opladen en anderen nog niet toe zijn aan het idee dat alle auto’s straks elektrisch zijn. Wellicht dat een snelle installatie van dergelijke systemen gecombineerd met een eerlijk afrekenmodel een oplossing kan bieden.

Hier een foto van een van de “urban Superchargers” in Boston:

Stads supercharger Tesla

 

Supercharger laadstations worden uitgebreid met gemakswinkels

Met de relatief snelle komst van de Tesla Model 3 en de doorlopende groei van het aantal Model X en Model S elektrische auto’s, is de behoefte aan meer en grotere Supercharger stations op handen.  Om het bezoek aan de Supercharger wat aangenamer te maken worden deze vaak in de buurt van restaurants en dergelijke gebouwd. Zo kan de klant terwijl hij zijn auto aan het laden is even een bakje koffie drinken of het toilet bezoeken.

Door de alsmaar groeiende vloot van Tesla’s, groei ook de behoefte aan meer Superchargers en locaties waar men de auto snel kan opladen. Tesla is in Amerika nu gestart met de bouw van een aantal locaties met meer dat 40 Superchargers waarbij zij zelf restaurants en wachtruimtes hebben gebouwd.

In een dichtbevolkt land als Nederland zou een dergelijk concept goed kunnen werken. Wanneer vanaf eind 2018 de eerste Tesla Model 3’s verschijnen zal Tesla het aantal Superchargers al hebben uitgebreid. Inmiddels telt Nederland 10 Supercharger locaties. Dit aantal zal flink toenemen zodra de leveringen ook hier op gang komen. Samen met de eerder genoemde kleinere stads Superchargers van Tesla en de toename van het aantal laadstations zoals dat van Fastned, zal er geen gebrek zijn aan laadmogelijkheden.

Gaat Tesla de restaurant business in?

De vraag is nu of Tesla hier een nieuwe markt aan wil boren. Gaat Tesla de traditionele benzine stations, die ook al vaak gemakswinkels hebben, vervangen? Voorlopig laten ze dat nog over aan derde partijen. Het zou mij niets verbazen als Tesla op een gegeven moment de restaurant business toevoegt aan haar portefeuille van ondernemingen.

Op dit moment heeft Tesla wereldwijd 6.600 Superchargers operationeel. Eind van dit jaar moeten dit er al 10.000 zijn. Met de bouw van grotere Supercharger stations zal dit doel ook sneller worden gehaald.