Elektrische aandrijflijn voor Nikola One en Two

De Duitse elektronica gigant Bosch en de elektrische vrachtwagen startup Nikola Motor gaan samenwerken. Ze bouwen samen de elektrische aandrijflijn voor de twee volledig elektrische vrachtwagens de Nikola One en Two.

Toen de Nikola One werd onthuld vertelde de startup dat zij zelf een elektrische aandrijflijn met een waterstofbrandstofcel zouden ontwikkelen. Nu maakte men bekend dat een versie van Bosch’s eAxle electric motors zal worden gebruikt.

In het persbericht schreef Nikola:

“De eAxle die door Bosch is ontwikkeld is een schaalbaar modulair platform waarbij de motor, de elektronica en de transmissie in één compacte unit zijn samengebracht. Dit maakt het geschikt voor verschillende soorten voertuigen, van kleine personenauto’s tot lichte vrachtwagens. Nikola en Bosch willen de kennis commercieel inzetten om de eerste lange afstand vrachtwagen met dubbele motor op de markt te brengen.”

Meest geavanceerde vrachtwagen ooit

De verwachting is dat de elektrische aandrijflijn meer dan 2.000 pk en een koppel van 2.700 Nm neerzet.

Nikola oprichter en tevens CEO Trevor Milton zei:

We hebben hard gewerkt aan ons doel om de meeste geavanceerde vrachtwagen ooit op de markt te zetten. De ontwikkeling van de aandrijflijn vereist een innovatieve en flexibele parter die in staat is zich aan te passen aan de snelheid van ons team. Bosch heeft het voor ons mogelijk gemaakt om op korte termijn met hoge kwaliteit hardware en software ons visie werkelijkheid te maken.

Het systeem zal zijn energie halen uit een 320 kWh batterij en een brandstofcel die Bosch mede zal helpen ontwikkelen. Nikola beweert dat zij de vrachtwagen, die een bereik van meer dan 1.900 km heeft, vanaf 2020 in productie zal nemen.

Nikola heeft al eerder een aantal uitspraken gedaan die niet helemaal waargemaakt konden worden. Nu ze met een gerenommeerde partij als Bosch gaan samenwerken lijkt de kans op het halen van hun doelen realistischer te worden.