Potentieel volledig elektrische bus

De Amerikaanse bus fabrikant Proterra heeft haar 12 meter lange bus, de Catalyst E2 max, voorzien van een 660 kWh batterij. De bus werd vervolgens getest op het circuit van Navistar Providing Grounds in Indiana.

Niet geheel onverwacht, gezien de grote batterij, werd het record voor de volledig elektrisch afgelegde afstand met een elektrisch voertuig verbroken.

De Proterra Catalyst E2 max haalde 1760 km voordat de batterij leeg was.

Het bedrijf wilde vooral demonstreren wat een elektrische bus op dit moment kan. De bus is onderdeel van een hele reeks bussen die Proterra aanbiedt.

 

Flinke investeringen in de elektrische bus

Proterra heeft zich voorbereid op een grote groei. Diverse bedrijven waaronder BMW en Al Gore’s investeringsmaatschappij hebben inmiddels meer dan 195 miljoen dollar geïnvesteerd in het bedrijf. Eerder had Proterra Tesla’s voormalige vice president Productie aangetrokken om haar productiefaciliteit uit te breiden ter voorbereiding op de flink toenemende vraag.

De toename in productiecapaciteit wordt gevoed door een flink toenemende vraag. Nu ook grote elektrische voertuigen zoals bussen en vrachtwagens een economisch voordeel bieden ten opzichte van door brandstof aangedreven voertuigen, schakelen steeds meer bus bedrijven over op de elektrische bus. Inmiddels zijn al 400 volledig elektrische bussen verkocht en staan er 120 in de orderboeken. De elektrische bussen van Proterra zijn nu voordeliger dan gas en diesel bussen en zullen binnen 10 jaar de markt domineren.