De verkoopcijfers van elektrische auto’s en plug-in hybriden zijn, zoals werd verwacht, in de eerste twee maanden van 2014 flink lager uitgekomen. Dit heeft natuurlijk alles te maken met de naar voren gehaalde verkopen van elektrische auto’s en plug-in hybride auto’s als gevolg van de nog gunstigere fiscale voordelen in 2013.
De BMW i3 en Mitsubishi Outlander PHEV werden nog wel flink verkocht met respectievelijk 87 en 601 auto’s. Dit komt omdat beide auto’s waren uitverkocht voor 2013 en men de verkoop dus heeft uitgesteld tot 2014.
Tesla verkocht de eerste 2 maanden 17 auto’s (in heel 2013 waren dit er 1.195), Nissan verkocht 17 Leafs. Verder werden er 13 Renault Zoë’s en 5 exemplaren van de Opel Ampera verkocht. Dat een merk als Tesla in 2013 vanuit het niets 1.195 volledig elektrische auto’s van 85K+ weet te verkopen is natuurlijk fantastisch. Om dit in perspectief te zetten, dit is 1,5 x zoveel als Porsche van al zijn modellen bij elkaar verkocht! Op Z24 en gerelateerde sites als Carros spreekt men graag over het instorten van de markt. Deze jongens hangen nu eenmaal nog graag aan een uitlaat en willen nog even blijven schrijven over aantallen kleppen, motorinhoud, brandstofverbruik, benzine/diesel/lpg, schakelbakken enz.

Eerste maanden weinig verkocht door fiscale wijzigingen

Vorig jaar werden tot en met februari 2 Tesla’s verkocht, nu 17. Vorig jaar werden 140 Volvo’s V60 verkocht en nu, sinds de hybride (uitverkochte) versie van de V60 er is maar liefst 1247. De markt voor elektrische auto’s en plug-in hybrides is natuurlijk voor een zeer groot deel gestuurd door fiscale prikkels die eind 2013 een ware run op deze auto’s heeft veroorzaakt. . Het belangrijkste is echter de rijervaringen die nu worden opgedaan met deze auto’s, de nieuwe ontwikkelingen op het gebied van batterijen, de nieuwe modellen die door vele fabrikanten op de markt worden gebracht en lagere prijzen als gevolg van hogere productie aantallen. Dit fenomeen hebben we bij de Nissan Leaf al kunnen zien. Daar is de prijs gezakt terwijl de auto nog vollediger is geworden.

Verkoopcijfers van elektrische auto’s blijven schommelen

De adoptie van elektrische auto’s bij de massa zal nog een aanlooptijd vergen. Mijn verwachting is echter dat de elektrische auto zichzelf zal verkopen. De reacties die ik zelf krijg zijn in ieder geval bemoedigend. De negatieve reacties ken ik inmiddels ook allemaal maar deze blijken meestal uit pure onwetendheid te worden gegeven. Zo denkt men dat er nog bijna geen laadpalen zijn, de auto niet verder rijd dan 50 km, zo’n elektrische auto toch langzaam is en vooral ook erg duur. Daar ligt dus nog een taak voor de fabrikanten om deze kennis bij het publiek wat op te vijzelen en de angsten weg te nemen.
Mensen die eenmaal in een elektrische auto hebben gereden zullen niet snel meer teruggaan naar een fossiele brandstof auto is mijn verwachting. De souplesse, de stilte, de lage onderhoudskosten en de lage gebruikskosten zullen uiteindelijk de doorslag geven bij de keuze van de volgende auto. Ondertussen zullen de verkoopcijfers van elektrische auto’s en plug-in hybriden nog wel even blijven schommelen. Laten we afwachten wat heel 2014 ons brengt.

BMW vermeld ondertussen vandaag dat de verkoop van de Hybride elektrische auto, de BMW i8 boven verwachting is.