Audi heeft, in haar zoektocht naar alternatieve manieren om hun auto’s aan te drijven, de focus verlegd naar plug-in hybride elektrische auto’s.
In navolging van de plug-in hybride Audi A3 e-tron die later dit jaar wordt geleverd, onderzoekt Audi de mogelijkheden voor plug-in hybride versies van de Audi A4, A6, A8 en de Q7.

Het hoofd van Audi’s research en development team heeft bevestigd dat plug-in modellen een manier zijn om aan de toekomstige Europeesche eisen te voldoen.

Plug-in hybride Audi Q7 2015

De nieuwe Audi Q7, leverbaar vanaf 2015, zal de eerste Audi zijn met een nieuwe Plug-in hybride aandrijflijn. Het markeert een flinke omslag in het eerdere beleid waarbij alternatieve aandrijvingen en elektrische aandrijvingen nog op een afstand werden gehouden.
Het gerucht gaat dat de vroegere chef R&D om deze conservatieve houding plaats heeft moeten maken voor een meer progressiever hoofd R&D. Vlak na de wissel werd bijvoorbeeld bekend gemaakt dat de productie van Audi’s R8 e-tron weer wordt voorbereid terwijl deze eerder in de ijskast was gezet. Deze supercar zou daarbij ook een veel groter bereik krijgen dan de concept versie waarmee destijds werd getest.

Het ontwikkelen van een nieuwe aandrijflijn is niet goedkoop. Mede door de investeringen die Audi hierin deed is de winst afgelopen jaar met 7,7% afgenomen ondanks 8,3% hogere verkoopcijfers. Tot 2018 zal Audi maar liefst 22 miljard euro investeren in nieuwe producten waarbij de plug-in hybride de boventoon zullen voeren.Audi A3 E-tron plug-in hybride

De plug-in hybride Audi A3 Sportback e-tron combineert een 1.4 liter turbo benzine motor met een elektromotor, samen goed voor 204 Pk en prima prestaties.

Audi’s grotere modellen zullen een iets andere samenstelling kennen, mogelijk vergelijkbaar met de 3 liter V6 plug-in hybride uit de Porsche Panamera S E-Hybrid aangezien de merken uit de Volkswagen groep wel vaker motoren uitwisselen.

Zeker is in ieder geval dat Audi zich zal blijven focussen op het verbeteren van de prestaties in combinatie met efficiency tijdens de transitie naar plug-in hybride audi’s.